5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Lukáš Václavík

5 aplikací, bez kterých bych nepřežil – Lukáš Václavík
2012-09-03T12:20:31+02:00
• 3. 9. 2012

Každý máme nějaké oblíbené aplikace, které nás okouzlují svou krásou, funkčností, nebo jen ulehčením velmi neoblíbeného úkonu. V tomto seriálu vám každý týden popíše svých 5 nejdůležitějších aplikací pro libovolný mobilní OS nějaký člen naší redakce, či česká internetová hvězda. Další výběr připravil šéfredaktor Cnews.cz Lukáš Václavík.

me-origLukáš o sobě na G+ profilu píše: Jedlík, kterému skoro nic nechutná. Společník, který nemá rád lidi. Tanečník, co nesnáší hudbu. Filmový fanda, jenž nikdy nic pořádného nenatočí. Taky trochu ajťák, sportovec, dítě štěstěny a ponožky v sandálích rozhodně nenosím.


Asi budu v tomto seriálu za exota, ale na chytrých telefonech bych pět aplikací, bez kterých bych nepřežil, jen těžko našel. Protože neustále pendluju mezi Androidem, Badou, Nokií Belle, iOS a Windows Phone, musel jsem si vždy nějakou alternativu najít. Jediné, co mě vždy mrzí, je nedostupná aplikace Google+ pro Windows Phone a zmršený Skype na téže platformě.

Dlouhodobě (zhruba rok) ale používám androidový tablet Acer Iconia A500 a na něm jsem si už pár hvězd našel a jen těžko bych se bez nich obešel. Hned ze startu musím říct, že na tabletu převážně konzumuju, netvořím. Když už, tak jen něco drobného upravím, ať už je to text, nebo grafika. Nebaví mě psát ani kratší e-mail, to jej raději nadiktuju, když už to tak krásně funguje. Ale tablet je moje prodloužená ruka při práci.

Dropbox a Dropsync

Ani příchod Google Drive mě zatím nezlákal na temnou stranu. I když jsou prý lepší aplikace pro synchronizování souborů, Dropbox je jediný, který mi funguje všude a spolehlivě. Aplikace pro Android sice není kdovíjak úžasná, ale je to pouze prostředek, jenž ty soubory přenáší. A v kombinaci s Dropsyncem se mi data z důležitých složek rovnou ukládají online. V praxi přenáším hlavně textové dokumenty, vyfocené fotky a screenshoty. Vlastně už si ani nepamatuju, kdy jsem naposledy připojil tablet k počítači.

dropbox

Reader HD

Zatím jsem nenarazil na lepší RSS čtečku. Synchronizuje se s Google Readerem, což je pro mě klíčové, má pohodlné ovládání, umí stahovat data pro offline čtení, dokáže vyzobnout vzdálený obsah bez zbytečných stylů a je perfektně rychlá. Sleduju asi 250 feedů, tj. několik stovek článků každý den. I když je bezplatná verze stejně použitelná, neváhal jsem si koupit i placenou, abych autory podpořil.

readerhd

Total Commander

Mám tablet s 32GB vnitřní pamětí, věčně k němu připojuju 32GB microSD kartu a sem tam i flashku (má USB host), to jsou mraky souborů, fotografií a videa, které potřebuju přenášet bez asistence počítače. Manažerů jsem vyzkoušel hodně. S příchodem TC, bez kterého bych se neobešel ve Windows, jsem si na něj zvykl i na tabletu. Dovedl bych si představit pohodlnější ovládání a více funkcí, ale Ghisler to vyvíjí jen chvilku. Věřím mu.

tc

MX Player Pro

No a protože mám tolik „diskového“ prostoru, dost místa mi v tabletu zaberou také filmy a seriály. Velkou televizi teď téměř nesleduju, místo toho si tablet beru do postele, na zahradu, na dlouhé cesty vlakem nebo autobusem. Z přehrávačů mi nejvíce sedl MX Player. Podporuje hodně formátů, dobře zobrazí všechny titulky a má skvělé ovládání pomocí gest.

mxplayer

Opera Mobile

Jak rád bych se bez Opery obešel, jenže ono to nejde. Výchozí prohlížeč v ICS nic neumí, ale je rychlý. Chrome mi stále přijde pomalé, neumí synchronizovat hesla. Dolphin věčně padá. Firefox je těžkopádný a Maxthonu jsem ještě nepřišel na chuť. Opera ale má (pro mě) klíčovou funkci Turbo (komprimuje stránky na norských serverech a ke mně posílá jen zlomek dat), což využiju doma na pomalejší wifině i venku, když se tablet tetelí blahem 2G z mobilu. Ideální prohlížeč nemám, proto kombinuju Operu a výchozím prohlížečem. Zatím. Stále čekám, až Google vydá pořádné mobilní Chrome.

opera

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat