Únik Googlu před patentovými válkami?

Únik Googlu před patentovými válkami?
2012-08-09T12:51:13+02:00
• 9. 8. 2012
4

Je to už 9 dnů, co se u amerického soudu projednává jedna z největších soudních kauz technologického světa tohoto desetiletí – kauza Apple vs. Samsung, která pravděpodobně rozhodne o vývoji mobilního trhu na několik let dopředu. Tato kauza však neohrožuje jen Samsung, ale také ostatní velké hráče na americkém trhu a dokonce i Android samotný. Sběr patentů Applu se podstatně zrychluje, a tak v blízké budoucnosti nemůžeme čekat zmenšení počtu soudních sporů. Budoucnost Androidu tak závisí na Googlu a jednou z možností, jak se vyhnout mnoha nebezpečným patentům, je možná uživatelské prostředí z nejnovějšího patentu Google.

Nové ovládání má přinést elegantnější a přívětivější systém ovládacích prvků a menu spouštěných pomocí gest. Zařízení používající toto ovládání se má podle patentu dělit na 2 části, citlivou plochu a necitlivý okraj a ovládací gesta v sobě podle všeho budou zahrnovat přechod z, na gesta, necitlivé části na část citlivou. Tato gesta by mohla sloužit nejen pro nahrazení softwarových či hardwarových tlačítek, ale také pro ovládání Androidí menu nabídky v nové kruhové podobě ne nepodobné „Quick Controls“ poprvé představeným v Ice Cream Sandwichi.

V jednom ze zahrnutých příkladů uživatel pomocí horizontálního „swipe“ gesta z necitlivé plochy na citlivou zobrazí menu, ve kterém jsou jednotlivé ovládací prvky seskupeny v částečném kruhu, zobrazeném na kraji na gesta citlivé části zařízení. Menu se dále mohou radiálně rozpínat v závislosti na poloze uživatelova prstu, a tak nabízet nové možnosti, a zmizí v momentu, kdy uživatel sundá prst z citlivé části. Menu mohou být jak velmi obsáhlá, tak stručná a mohou umožňovat přístup k funkcím jako „Vpřed“ a „Domů“.

S technologií zahrnutou v tomto patentu nepočítá Google pouze ve spojení s Androidem, ale také s ChromeOS, a tak bychom se jí mohli dočkat nejen na smartphonech a tabletech, ale také na noteboocích a počítačích, které by se podle patentu mohly ovládat pomocí vstupních zařízení, jako speciálních touchpadů, disponujících již zmíněnými dvěma částmi. To ale není vše, co jsme k těmto vstupním zařízením z patentu vyčetli. Další velmi důležitou funkcí těchto externích ovládacích prvků má být displej zobrazující některé části uživatelského prostředí aplikace, spuštěné na mateřském počítači.

Co si o novém nápadu Google myslíte? Vyhovovalo by vám podobné ovládání více než dnešní systém využívající tlačítek? Pomohlo by Androidu při boji v budoucích patentových sporech?

Zdroj: Patent Bolt

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Petr Plachý

9. 8. 2012, 18:40

Všimněte si toho, jak perfektně řešená gesta mají systémy, které v poslední době „zemřeli“ jako MeeGo či WebOS… Docela smutné, naštěstí jsou nyní open source a tak může být jejich ovládání použito :)

Beztlacitkove to ma vyborne vyresene napr. MeeGo
Plus i vyborne reseni ,ze se nemusi pouzivat tlacitko power,ktere je u kazdeho telefonu zatezovano.

Magicmaster

9. 8. 2012, 18:16

Tohle mi nepřipadá vůbec jako špatný nápad. Líbí se mi představa toho, že budu mít prakticky jen display, který bude zahrnovat i sw tlačítka. (Ano, tohle už má Galaxy N, ale tento způsob je ještě lepší, protože ta tlačítka nejsou potřeba vždy a ušetří se drahocenné pixely). Vidím to na implementaci v Androidu 5

kašlať na apple.
Do telefonov nahodiť iba clockworkmod recovery s automatickým stiahnutím a nainštalovaním systému android. Samsung by tak predaval iba HW. Ak by niekto mal zaujem o patentove vojny, musel by zautočiť napriamo na Google.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat