Tasker – ultimátní pomocník? Recenze

Tasker – ultimátní pomocník? [Recenze]
2012-08-28T12:45:11+02:00
• 28. 8. 2012

Naše dnešní smartphony jsou velmi sofistikovaná zařízení, většinou plná matoucích nastavení a mnoho z vás už pravděpodobně snilo o systému, který by většinu nastavení vykonal automaticky a ve správný okamžik. Co kdyby ale existovala aplikace, která by takovou automatizaci umožňovala, či k ní dokonce vybízela? Takovou aplikací je Tasker a jakmile vás pohltí, nebudete chtít používat telefon bez ní.

Úvod

Kdyby měla Android a jeho otevřenost charakterizovat jediná aplikace, byl by to Tasker, který obrovské možnosti operačního systému využívá k vytváření profilů aktivovaných pomocí různých kontextů a spouštějící určitou aplikaci, akci či změnu. Mnohé by již tohle shrnutí kompletně odradilo od zkoušení podobné aplikace kvůli její komplexnosti, ale nenechte se zmást, jedná se o velmi mocný nástroj, který dokáže používat i naprostý laik.

Popis aplikace a UI

Po spuštění aplikace vás přivítá obrazovka, na které jsou nahoře rozmístěny 3 taby – Profily, Úkoly a Scény, do kterých se ukládají všechny vámi vytvořené prvky. Ve spodní části se nachází panel s několika málo ovládacími prvky, jako je například zapnutí/vypnutí taskeru, znak plus pro přidávání profilů a podobně. Připravte se na to, že tuto obrazovku budete vídat opravdu často, jakékoliv jiné nabídky se totiž zobrazují pouze jako dialogy, částečně překrývající hlavní část aplikace. Dialogy jsou vyvedeny velmi odlišně od svých základních Androidích sourozenců, a tak může být jejich ovládání trochu matoucí.

Tím se dostáváme asi k největšímu problému celé aplikace, a to právě k podobě uživatelského prostředí. Aplikace vypadá, jako kdyby se nezměnila už od vydání Androidu a jako by ani v té době neodpovídala standardu určenému základními prvky a Google aplikacemi. Používá naprosto nestandardní prvky, velmi podivnou a né moc oku lichotící barvu, což tvoří společně s nabalujícími se nabídkami naprosto nepřehlednou změť, která zmate i ostříleného androidistů a naprosto odradí nováčka, obzvláště pokud vlastní zařízení s ICS nebo Jelly Beanem a je tak navyknut na určité designové standardy.

Nedořešené prostředí naštěstí neubírá aplikaci na funkčnosti, a tak po nějaké době, kdy se vaše oči přizpůsobí prostředí a váš mozek si vytvoří cestičky, co k čemu patří, zjistíte, že vám použité prostředí nakonec nevadí a že vám to funkce aplikace plně vynahradí.

Příklady

Vás už ale určitě zajímá, co vše s touto aplikací můžete dokázat, a tak si v následujících kapitolách popíšeme vytváření několika profilů od těch nejjednodušších až po ty opravdu komplikované, jejichž sestavování může zabrat hodiny až dny vašeho času.

AutoSync pouze při zapnuté WiFi

AutoSync je skvělou funkcí, kterou Android obsahuje, nicméně i takhle skvělá funkce má své nevýhody – například náročnost jak na baterii, tak na mobilní data. Tento problém lze elegantně vyřešit za použití Taskeru tak, že dáte AutoSyncu volný průchod pouze, pokud je vaše zařízení připojeno k WiFi síti.

Postup je následující:

  1. Vytvoření nového profilu
  2. Pojmenování profilu (například WiFi AutoSync)
  3. Zvolení akce – Stav – Síť – WiFi připojena
  4. Vytvoření nového úkolu pro tento profil
  5. Pojmenování úkolu
  6. Zvolení akce – Síť – Auto-Sync – Set = On
  7. Vytvoření úkolu, který se provede po odpojení WiFi
  8. Pojmenování úkolu
  9. Zvolení akce – Síť – Auto-Sync – Set = Off

Tento profil pak můžete ještě dále upravovat, například vložením specifické lokace nebo názvu sítě.

Mód Letadlo v noci

V noci většina z nás spí, a tak nebude vždy žádoucí, abychom měli připojené všechny sítě a telefon tak nejen rychleji konzumoval baterii, ale také rušil neustálou záplavou notifikací. Vymyslet profil, který by tohle pomocí Taskeru provedl, není nic složitého, a tak si přidáme zajímavou podmínku. Budeme chtít, aby telefon každých 15 minut zapnul síť a zkontroloval, jestli nepřišla nějaká SMS zpráva nebo jestli někdo nevolal.

Pozn.: Tento úkon je možný pouze pokud máte vypnuté zadávání PINu, nicméně poslouží jako pěkná ukázka.

  1. Vytvoříme nový profil a pojmenujeme
  2. Připojíme k němu akci, ve které specifikujeme čas od kdy do kdy (v našem případě od 23:00 do 07:00) budou úkoly prováděny
  3. Přidáme k profilu úkol s akcí – Síť – Mód Letadlo –  Set = On
  4. Vytvoříme další profil a pojmenujeme
  5. Připojíme k němu akci, ve které specifikujeme čas podobně jako v kroku 2, jen zaškrtneme políčko Opakovat a nastavíme čas opakování na 15 minut
  6. K tomuto novému profilu vložíme úkol podobný kroku 3., jen se Set = Off
  7. Přidáme další úkol definovaný akcí Úkol – Počkat – 1min
  8. Nakonec vložíme poslední úkol, který mód letadlo znovu zapne(Síť – Mód Letadlo – Set = On)

Další, složitější příklady

V Taskeru je však možné sestavovat i velmi složité profily, které například čtou SMS po připojení k automobilovému doku, odesílají SMS zvoleným kontaktům při nízké baterii, hledají telefon pomocí SMS, která zapne hlasitost a spustí zvolenou písničku a mnoho dalších. Těmito profily a Taskerem celkově se zabývají nejen globální stránky jako Tasker Wiki, ale také český blog taskermagie, který má i Google+ stránku.

Závěr

Tasker není aplikací, kterou by hned používal každý, musí totiž člověka uchopit, musí ho zaujmout a jak to jednou udělá, už jej nepustí. Aplikace podobné této, které nabízejí nový level interakce s problémy, s nimiž se v běžném životě setkáváme, jsou jedna z velkých výhod Androidu, na kterou ostatní platformy jako iOS či Windows Phone nemají. Ze začátku vytvoří v hlavě běžného uživatele neskutečně zamotaný zmatek, ale i přes to a přes docela vysokou cenu ji prostě musím doporučit každému, kdo chce svůj telefon opravdu plně ovládat.

Koupit na Google Play –  Trial verze na stránkách vývojáře

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat