Poslední hektické momenty kauzy Apple vs. Samsung

Poslední hektické momenty kauzy Apple vs. Samsung
2012-08-21T08:52:36+02:00
• 21. 8. 2012
3

Přerostla už tato kauza všem přes hlavu? Podle všeho ano. Množství materiálu, který byl zatím použit, a množství svědků, kteří byli zatím předvoláni, je tak velké, že není orientace v této kauze vůbec jednoduchá. Celý tento týden se případ nacházel v stádiu, ve kterém se Samsung bránil a předváděl vlastní důkazy, které vyvrací tvrzení a nároky Apple. Několik dnů to vypadalo, že se mu docela dařilo. Povedlo se mu totiž vyprovokovat Apple k činu, který opravdu velmi naštval soudkyni Kohovou.

Samsungu se povedlo celkem úspěšně předvést několik případů, kdy byly některé technologie obsažené v patentech Applu použity a demonstrovány jinými firmami či vývojáři před využitím Applem. U multi-touch a „pinch to zoom“ gesta se jednalo o prototypy Adama Bogua, Jeffa Hana a u jejich „Bounce-back“ patentu zase prototypy Dr. Andriese van Dama z Brownovy Univerzity. Samsung také soudu přednesl nabídku, ve které od Applu žádá minimálních 421,8 milionů amerických dolarů, protože prý Apple nijak neochromil prodeje zařízení Samsung neautorizovaným používáním technologií obsažených v jejich patentech. Na rozdíl od nabídky Apple je ta od Samsungu docela rozumná, nemyslíte? A jaká byla nejnovější odpověď Applu na obranu proti Samsungu?

Dokument o 75 stránkách pokrývající 22 svědků, které by chtěl Apple předvolat po skončení obranné fáze Samsungu, rozhodně nebyl ze strany Apple ideálním řešení a velmi naštval hlavní soudkyni Lucy Koh, která v reakci na přednesení tohoto dokumentu odvolala porotu ze soudní místnosti a natvrdo se zeptala právníků Applu, jestli něco neberou. Pro upřesnění cituji: „…when unless you’re smoking crack you know these witnesses aren’t going to be caled!“ Následující dlouhá diskuze byla soudkyní předčasně ukončena, protože se obě strany chovaly hloupě a nepřiměřeně. Apple se o zdržení kauzy pokusil i dříve, kdy se snažil posunout předvolání designérky Susan Kare z údajných „rodinných důvodů“. Soudkyně však tuto snahu zamítla.

Takové masivní předvolání by ještě více roztáhlo a prodloužilo už tak příliš dlouhý spor obou stran . Reakce teď již opravdu hodně frustrované hlavní soudkyně ukazuje její velké odhodlání tuto kauzu neprodlužovat a ukončit ji v soudem přesně určeném čase. Za tuto snahu musíme soudkyni zatleskat. Obě strany se totiž už od začátku snaží co nejvíce podkopat autoritu soudu, kredibilitu oponentů a jejich celkové chování z této kauzy dělá více cirkus než opravdové soudní líčení.

Následoval poslední den kauzy a při vstupu do něj měly obě společnosti tak málo času, že se snažily co nejvíce urychlit výpovědi svědků a často tak narážely na připravené právníky druhých stran. Applu se podařilo velmi obratně odmanévrovat od předtím takřka jistých příkladů předchozího použití u jejich pinch to zoom a bounce-back patentů. Samsung naopak znovu potopil výpověď Petera Bresslera, Apple experta na design, a jeho snahu udělat z „obdélníku se zakulacenými rohy“ unikátní design. Obě firmy nakonec ukončily své výpovědi včas, Apple se 16 minutami k dobru, Samsung přesně na nule.

Porota a soudci tak teď mají dostatek času znovu analyzovat veškeré důkazy, výpovědi a reakce obou gigantů a určit finální rozsudek. U soudu to však nekončí, obě firmy totiž na příkaz hlavní soudkyně znovu začaly se vzájemnou diplomacií, a to hned od nejvyšších pozic. Podle všeho dnes mají CEO Apple, Tim Cook, a CEO Samsungu, Kwon Oh Hyun, dlouze debatovat o možných východiscích po telefonu. Tomu, že se nebude jednat jen o další přednesení nemožných mimosoudních a licenčních vyrovnání, nasvědčuje také povinnost právníků obou firem přednést soudu nejen výsledky, ale také průběh. V závislosti na výsledcích tohoto setkání zahájí soudkyně Koh diskuzi s porotou, která má být naplánovaná na středu.

Jak tento spor dopadne můžeme momentálně jen velmi těžko určit, i když se už nyní objevují popisy katastrofických scénářů jak v jednom, tak ve druhém táboře. Apple bude mít každopádně dost napilno, hlavně kvůli nově podané žalobě z dílen právníků Go…Motoroly.

Zdroj: Slashgear, The Verge(1,2,3)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

ja si myslim ze jak Apple tak Samsung jsou vini..
Samsung uplne zrejme vytvoril vzhled, prostredi a funkce TouchWiz aby se podobal iOS. Apple na druhou stranu Samsung buzeruje ze vyrabi telefony a tablety obdelnikoveho tvaru nebo pouzivaji pinch to zoom apod…si jako mam na svem trojuhelnikovem smartphonu priplizovat veci kreslenim kruhu na display jak to mela n900 ??

Jde o to, že nenažranost a darebáctví Apple může zbytečně prodražovat mobily Samsungu… A napakují se na tom nenažraní rošťáci. Takže v důsledku to zaplatí většina na úkor pár darebáků….

white.haven

21. 8. 2012, 9:26

„ovedlo se mu totiž vyprovokovat Apple k činu, který opravdu velmi naštval soudkyni Kohovou.“

Uprimne. NO A? Clanky tohoto typu se to zbytecne bulvarizuje.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat