Mobilní platby NFC: Visa oficiálně, MasterCard plánuje

Mobilní platby NFC: Visa oficiálně, MasterCard plánuje
2012-08-23T12:54:37+02:00
• 23. 8. 2012

Nejmodernější způsob plateb přes NFC nabízejí už i nejnovější platební karty. Stačí je přiložit k terminálu a platba proběhne během několika sekund. Na základě toho, že NFC čipy mají už i nejnovější smartphony, se zde otevírá nová možnost plateb.

NFC CZ

Pilotní provoz mají na svědomí 4 velké společnosti – Visa, Telefónica O2, Komerční banka a Samsung, a pokud budete chtít využit NFC plateb naplno, budete muset mít účet v KB, speciální SIM kartu od O2 a zároveň smartphone od Samsungu.

Partneři projektu

Princip služby

Proto, abyste mohli platit pomocí svého telefonu, potřebujete speciální SIM kartu, tzv. UICC kartu, která má v sobě secure element, jenž obsahuje data o vaší kreditní kartě. Tyto SIM karty nejsou v ČR běžné, ovšem O2 jich zatím vydá 2 000 ks. Kartu si budete moct pořídit od 27. 8. 2012 na 18 speciálních prodejnách O2, které ještě momentálně nejsou známy. Na kartě potom bude přednabito 250 Kč a spárujete si ji se svým účtem v KB. Pokud nemáte účet v Komerční bance, nezoufejte. KB nabídne možnost speciálního účtu bez poplatků na 6 měsíců, což je dostatečná doba pro rozhodnutí, jestli budete službu dále využívat. Jakmile budete mít tuto speciální SIM, tak si do svého telefonu nainstalujete z Google Play aplikaci KB MobilKarta, která si ze SIM karty přečte číslo vaší kreditní karty a vzhůru do obchodu!

Mezi podporované zařízení prozatím patří Samsung Galaxy S III, Galaxy Ace II a Galaxy Mini II, přičemž do konce letošního roku přibude dalších 15 zařízení.

Mastercard nezůstává pozadu

Společnost Mastercard už také plánuje NFC platby v naší zemi. Jeden z pilotních testů se konal na Open Air Festivalu v Panenském Týnci před pár týdny. Účastníci si pořizovali speciální předplacené nálepky, pomocí kterých mohli platit. Společnost potom nabídne možnost placení stejným způsobem jako Visa přes vestavěný NFC čip ve smartphonu, dále přes již zmiňované nálepky nebo s pomocí speciální aplikace a internetu.

Mastercard obrázek - platbypomocí mobilu

Pilotní spuštění proběhne ještě do konce tohoto roku ve spolupráci se společnostmi ČSOB, Era a Wincor Nixdorf.

Zdroje: TZ Mastercard, TZ Visa

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat