Hon hudebního maniaka za nejlepším přehrávačem – 1. díl Seriál, Android

Hon hudebního maniaka za nejlepším přehrávačem – 1. díl [Seriál, Android]
2012-08-09T12:30:50+02:00
• 9. 8. 2012
2

Většina uživatelů Androidu, především u verzí nižších než 4.0, se nespokojí s výchozím přehrávačem, který jim je nabídnut v telefonu jako výchozí, a začnou se pídit po nějakém lepším. Na Google Play je jich nespočet a je těžké mezi nimi najít přesně ten pravý. V tomto seriálu postupně vyzkoušíme různé přehrávače a Vy si budete moci vybrat ten, který se vám bude líbit.

Můj hon začal již skoro před rokem, kdy jsem si pořídil svého prvního Androida (přesněji LG Optimus One). U výchozího přehrávače jsem vydržel jen chvíli. Vadil mi především vzhled (barva, layout i tlačitka). Dále mi přehrávač nenabízel moc možností. Knihovna je skoro až příliš jednoduchá, sice se v ní jakžtakž rychle zorientujete, ale máte jen abecední řazení podle interpreta, alba, celý seznam skladeb a potom playlisty. Při přehrávání se vám obrázek alba tak trochu krčí v levém rohu a moc místa mu tam vývojáři nenechali. Navíc, pokud zrovna nemáte obrázek uložený v ID3 tagu, v přehrávači ho tam nedostanete a musíte si stáhnout jiný program na stažení „album artů“. Vedle obrázku máte tři velké ikony (seznam právě přehrávaných skladeb, náhodné přehrávání a opakování skladeb) v šedých rámečcích, které na můj vkus zabírají až moc místa.

V dolní části pak máte ten nejobyčejnější position bar. UI přehrávače je tmavé, nebarevné a časem mi přišlo skoro takové depresivní. V přehrávači nenajdete ani takovou banalitu, jako je možnost vybrat si, které složky mají a nemají být obsaženy ve vaší hudební knihovně. O synchronizaci s desktopem, nebo nějakých podcastech ani nemluvě. Jedinými rozšířenými možnostmi jsou možnost odstranit skladbu nebo si ji nastavit jako vyzvánění. To Vám však nabídne kterýkoliv přehrávač.

PlayerPro

PlayerPro byl první přehrávač který mě zaujal a který jsem vyzkoušel. Vydržel jsem u něj celkem dlouho. Už v začátku si mě získal svým layoutem. Je na používání příjemnější, přehlednější, nabízí více funkcí, jako například doplňování ID3 tagů včetně album art, stahování textů písniček, skiny a navíc i zabudovaný přehrávač videa! Pojďme se tedy na PlayerPro podívat blíže.

Knihovna

Knihovna je přehledná a propracovaná. Máte možnost vybrat si, zda chcete svou hudbu zobrazit jako list, nebo jako mřížku poskládanou z obrázkou. Přehrávač navíc stahuje obrázky nejen alb, ale i interpretů a žánrů. Vy samozřejmě máte možnost si dlouhým podržením o interpretu nebo albu najít informace, upravit ID3 tag nebo si vybrat jiný obrázek. Mřížkové zobrazení samozřejmě není dostupné v seznamu skladeb.

Kromě klasických záložek jako Interpret, Album a další, jsou zde dvě další záložky: složky a videa (Folders a Videos). V záložce Folders si můžete projít všechny složky, ve kterých jsou uloženy hudební soubory, a poté si je pouštět. V záložce Videos se vám zobrazí (podobně jako např. v MX Playeru) seznam videí ve vašem zařízení.

Seznamy skladeb
Kromě možnosti si vytvořit seznam manuálně ze skladeb podle vašeho gusta a nálady, nabízí přehrávač další seznamy vytvořené pomocí SMART PLAYLIST EDITORu. Ten vytváří seznamy podle různých kritérií: Album, interpret, název, počet přehrání/přeskočení, posledně přehrené/přidané, podle hodnocení které udělujete, podle roku a dalších všemožných kritérií. Navíc se tyto seznamy stále aktualizují.

Přehrávač

Přehrávač je propracovaný a neplýtvá se zde místem. V horní části jsou zobrazeny informace z tagu (interpret, název skladby, album), vedle kterých je nalevo tlačítko pro návrat do knihovny a napravo tlačítko pro přechod do seznamu právě přehrávaných skladeb. Vedle názvu písničky pak máte informaci o pořadí skladby v seznamu přehrávaných.

Pod informacemi o skladbě je hodnocení skladby ve formátu hvězdiček, které se rozsvítí podle toho, jak píseň ohodnotíte. Vedle hvězdiček jsou opět dvě tlačítka. Tlačítko nalevo pro ovládání hlasitosti a napravo pro přechod k ekvalizéru.

Uprostřed se nachází velký obrázek, který je uložen v tagu. Dlouhým podržením se vám otevře nabídky, ve které si například můžete vybrat, zda chcete najít informace o albu, změnit obrázek atd. Obrázek alba je z výchozího zobrazení roztažen, aby vyšel na celou plochu a často tak dochází k jeho oříznutí. V nastavení máte však možnost zvolit si zobrazení „padded“, kdy obrázek nezabere celou plochu, která je pro něj určena, ale uvidíte jej celý.

Ve spodní části se standartně nachází ovládaní. U PlayerPro ovládání vévodí oblé tvary. Středové tlačitko (Pause/Play) je pak vybarveno, podle zvoleného skinu. Ikony jsou dostatečně velké, a proto nebudete mít problém se zmáčknutím nebo překlepnutím. Tlačítka pro náhodné přehrávání a opakování jsou umístěna po stranách hlavního ovládání. Pod ovládáním je samozřejmě position bar, který ukazuje nalevo čas, ve kterém se píseň nachází, a napravo celkový čas písně.

Ovládat přehrávač můžete buď přes tlačítka, nebo pomocí „SWIPE gestures“, kdy přejedete po obrázku ze strany na stranu a přeskočíte tak na další/předchozí skladbu. Jediné, co mi u ovládáni vadilo, bylo to, že, po klepnutí na levé ovládací tlačítko, přehrávač spustil předchozí skladbu a nevrátil mě na začátek přehrávané. To byl poté trochu problém při náhodném přehrávání, protože poté jsem si musel píseň najít v knihovně a pustit znovu. Další možností je potom ovládání pomocí tlačítka na sluchátkách (hledejte v nastavení).

Widgety a zámek

Tato aplikace samozřejmě nabízí widgety na plochu, a to hned v několika velikostech. A pokud nemáte zrovna největší interní paměť a přehrávač přesunute na kartu, je pro vás připraven balíček widgetů, který nezabere tolik místa. Máte 6 různých vzhledů widgetu a navíc si můžete vybrat, do jaké barvy chete widget dát, aby Vám například ladil k tapetě.

Další vymožeností je zámek obrazovky, ketrý obsahuje widget, jímž můžete aplikaci ovládat bez odemčení obrazovky. Navíc máte možnost, aby se vám jako pozadí zobrazil obrázek interpreta, a to buď barevně či černobíle.

Ekvalizér

Aplikace nabízí i svůj vlastní, 10pásmový (u >2.3 jen 5pásmový) ekvalizér s 15 přednastavenými předvolbami. Kromě oněch deseti pásem zde najdete kolečkový ovladač hlasitosti, basů a virtualizér. Pro ještě lepší zážitek z poslechu je ke stažení dostupný DSP plugin.

Další vymoženosti

V PlayerPro máte možnost nastavit si například „Gapless playback“, což je přehrávání bez mezer. Dále si můžete z vašeho oblíbeného desktopového přehrávače stáhnout  např. hodnocení vašich skladeb nebo jejich historii. Přehrávač navíc podporuje scrobbling přes Simple Last.fm, Scrobble Droid nebo přes oficiální Last.fm aplikaci. Na GPlay navíc najdete 18 stáhnutelných skinů. Jedná se sice spíše jen o barevná schémata, ale aspoň je zde ta možnost si přehrávač přizpůsobit.

Pokud vlastníte telefon s ICS, najdete možnost ovládat aplikaci z notifikační lišty, takže ani nemusíte vypínat právě spuštěnou aplikaci. Uživatelé ROM postavené na CM (nevím jak MIUI) mohou zase využít možnost ovládání přes tlačíta hlasitosti. V nastavení si pak můžete zapnout funkci Shake It, která slouží k ovládání zatřesením (stejně jako měly telefony typu W910i). Za zmínku také stojí možnost dát si na plochu odkazy vaše playlisty. Poté stačí jen onen odkaz spustit a přehrávání začne.

Shrnutí

U PlayerPro jsem vydžel nejdéle. Nejvíce se mi líbila možnost stáhnout si obaly alb podle sebe, protože ne zrovna vždy byly ID3tagy v mé knihovně přesné nebo úplné, dále pak widget v zámku obrazovky nebo jiné ovládání. Nevýhodu je ale trochu vyšší cena, která může mnoho lidí odradit.

Sám pořádně nevím, proč jsem od PlayerPro odešel, ale asi jsem hledal něco nového a s rozšiřující se knihovnou i něco, co by dokázalo streamovat mojí hudbu z počítače.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Odkazy na stažení:

Trial verze

Plná verze – 99 Kč

Máte návrh na další hudební přehrávač, který by stálo za to vyzkoušet? Pište na michal.cisarovsky@dotekomanie.cz!

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Michal Císařovský

Student ČZU v Praze, který se zajímá o vše kolem Androidu, především o aplikace. Rád zkouší nové komunitní ROM a především se neustále zabývá grafickými úpravami svého telefonu. Jeho nejoblíbenější modelovou řadou jsou Xperie. Mezi jeho další záliby patří fotografování, hudba a divadlo.

Komentáře

v mém telefónku po dlouhém hledání MixZing…

Nevím no, zkoušel jsem zkoušel všechno možné, ale stejně nejlepší je PowerAMP

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat