Apple vs. Samsung – verdikt (USA)

Apple vs. Samsung – verdikt (USA)
2012-08-25T07:54:15+02:00
• 25. 8. 2012

V polovině týdne byl spor mezi společnostmi Samsung a Apple u konce, aspoň z pohledu procesního. Od středy měla porota za úkol vyplnit 19 stran dotazníku a dojít k verdiktu. Původně se očekávalo, že k finálnímu rozhodnutí dojde až během příštího týdne. Nečekaně porota, čítající 7 mužů a 2 ženy, dala vědět soudkyni v pátek v noci (našeho času), že dospěla k verdiktu.

apples-642x375

Od čtvrtka si porota nenechala zaslat žádné dodatečné materiály, na nic se neptala a jednoduše se rozhodovala. Podle zahraničních zdrojů se jedná o celkem neobvyklý jev, jelikož mnohých případech si chce dotazy a různými důkazy upřesnit své názory. V tomto případě bylo asi vše jasné a proto došlo i k takto rychlému verdiktu. Můžeme ještě doplnit, že strávili nějaký čas navíc při rozhodování ve čtvrtek.

apple-samsung-court-drawings-14_2_440x330

Nyní se pojďte podívat ne jednotlivá rozhodnutí, která vynesla neodborná porota. Při vynášení verdiktu se vše omezilo na zkratky, čísla patentů nebo nároků a na smartphony nebo tablety, které jsou v celém procesu obsaženy.

Prvním patentem, který byl v rozsudku zmíněn, byl ‚381 (nárok číslo 19) vztahující se na chování listů a dokumentů na zařízeních s dotykovou obrazovkou (takzvaný bounce-back). Jeho porušení bylo dokázáno u 21 zařízení na straně SEC (Samsung Electronic Corporation), u jednoho zařízení na straně SEA (Samsung Engineering America) a 16 zařízeních na straně STA (Samsung Telecommunications America).

2012-08-22T195502Z_1_CBRE87L1JBU00_RTROPTP_2_APPLE-SAMSUNG-TRIAL

Dalším patentem je ‚915 (nárok číslo 8 ), jenž se vztahuje na scrollování jedním prstem a zoom pomocí „pinch to zoom“ gesta. Technologii v tomto patentu použil Samsung bez licenčních smluv s Applem v 15 z 24 zařízeních u SEC, u jednoho zařízení SEA a 16 z 20 zařízeních u STA. Při nároku číslo 50 také došlo k porušení v 16 z 21 zařízeních u SEC, jednoho zařízení u SEA a 11 z 20 u STA. Tento nárok popisuje přiblížení tapnutím na displeji.

apple-samsung-court-drawings-13_2_610x442

Následně se přešlo na designový patent D’677 popisující vzhled iPhonu, který podle poroty Samsung porušuje v 12 z 13 telefonů u SEC a 8 z 10 telefonů u STA. Dalším designovým patentem je D’087 pokračující v popisu vzhledu Apple iPhone telefonů. U tohoto patentu se jednalo o 3 z 8 telefonů u SEA a 2 z 8 telefonů u STA. Dalším patentem je D’305 popisující uživatelské prostředí, jehož porušení došlo podle poroty v 13 z 13 zařízení u SEC a 11 z 12 zařízení u STA. Následně Samsung vyhrál spor o patent D’889 (design iPadu), kde Apple nedokázal přesvědčit porotu o použití Samsungem v žádném z případů.

Dalším krokem v rozsudku bylo určení, jestli měl o porušování designových patentů Samsung vědět a jestli na to měl reagovat. Zde porota určila 10 zařízení z 10 u patentu D’667, 6 ze 6 u patentu D’087 a 12 zařízení z 12 u patentu D’305. Na základě vyvráceného patentu D’889 se rozsudek nevyplňuje.

„Pokud ano, jednal tak Samsung úmyslně?“ Byla další otázka a Apple v ní úspěšně dokázal, že Samsung u naprosté většiny zařízení jednal úmyslně, což je jedna z nejdůležitějších částí celého rozsudku. Soudkyně by totiž kvůli obsahu této otázky mohla až ztrojnásobit velikost částky, kterou musí Applu Samsung zaplatit. Samsungu se také v další otázce nepodařilo prokázat neplatnost nějakého z udaných patentů.

samsung-apple-trial-verdict_610x458

Samsungu se také nepodařilo prokázat neplatnost tzv. „trade dress“, starajícího se o vzhled balení, přibaleného příslušenství a celkové prezentace výrobku. V této části kauzy se také moc nedařilo Applu, který prokázal možnost chránit trade dress pouze u svého iPhonu 3G. Prokázal známost těchto trade dressů pouze u registrovaného iPhonu a neregistrovaného iPhonu 3G.

V rozsudku se tak dostáváme na asi nejzajímavější kolonku celé kauzy a to na částku, o kterou byl Apple kopírováním ze strany Samsungu ochuzen. Ta se po několika úpravách ustálila a v současnosti Samsung musí zaplatit Applu 1.049 miliardy amerických dolarů. Díky tomu by se rozhodnutí tohoto sporu stalo zatím nejdražším v celé historii technologického průmyslu.

Obrana Samsungu už byla od počátku sporu dost slabá. Výsledek sporu tak neovlivnil žádné Apple zařízení a Apple není povinen platit vůbec nic. Jablečná společnost se dále ve své žalobě snažila dokázat porušení licencování pod podmínkami FRAND (fér, rozumné a „tajné“) u UMTS standardů Samsungu, což se mu nepodařilo prokázat stejně jako anti-trust části sporu.

Kauza ale ještě nekončí. Soudkyně totiž ještě nevydala předběžná opatření, jejichž vyřčení určila na 20. září letošního roku. Kalendářně bude kauza pokračovat následovně:

  1. Applu dává čas na vyplnění do 29. srpna
  2. Samsung má následně 14 dnů na jejich reakci
  3. Apple může následně reagovat do 2 dnů
  4. Slyšení se bude konat 20. září

Samsung i Apple měli k určeným datům výhrady. Apple se přirozeně snažil vše co nejvíce urychlit a Samsung naopak žádal o více času z „čisté decence“. Obě tyto žádosti byly zamítnuty soudkyní s tím, že má čas pouze do 20. září a že musí řešit také jiné kauzy, žaloby a zločiny. Přísnost Kohové se také projevila v udání maximální povolené velikosti reakcí.

Verdikt je nyní znám, ale zatím za ním nemůžeme udělat tečku. Stále nenabyl právní moci a zřejmě můžeme očekávat odvolání a podobné průtahy. Jak se nyní díváte na samotná verdikt poroty?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat