Přepínání uživatelů v Androidu (bude)

Přepínání uživatelů v Androidu (bude)
2012-07-31T12:54:30+02:00
• 31. 7. 2012

Podle serveru Android Police je v kódu Androidu podpora pro více uživatelských účtů. Pokud si nedovede okamžitě představit o co jde, tuto funkcionalitu znáte ze všech dospělých operačních systémů (Windows, Linux, OS X). Jedná se tedy o možnost využívání zařízení více uživateli, aniž by si navzájem „lezli do zelí“.

Hned na úvod je třeba říct, že je to skvělá zpráva. Pokud vlastníte například tablet, je možné, že jej občas sdílíte s dalšími členy rodiny, ale nechcete, aby se dostali ke všem vašim datům. Nyní v podstatě nemáte možnost, jak tento problém řešit. V rámci některé další verze Androidu by však již toto přepínání uživatelů mohlo být běžnou vlastností systému.

Novinka byla odhalena v open source kódu Androidu (AOSP), který vám umožní podívat se přímo na androidí vnitřnosti. První zmínky o této funkcionalitě jsou již z dubna 2011, kdy se začaly objevovat příspěvky a komentáře vývojářů k tomu, co je nutné udělat pro zpětnou kompatibilitu při použití víceuživatelského režimu.

Create /data/user directory and symlink /data/user/0 -> /data/data for backward compatibility

Zajímavé na tom všem je, že Android běží v podstatě jako víceuživatelský systém již nyní. Skutečně, systémová data jsou v telefonu ukládána tak, aby bylo vše připraveno pro přidání dalších uživatelů. Dle zjištění Android Police bude například pro konkrétní uživatele možné skrývat jednotlivé aplikace.

Podle všeho se zdá, že jádro systému je již na přechod poměrně dobře připraveno. Co ale pravděpodobně připraveno není, jsou různé speciální pohledy a obrazovky, které umožní přepínání uživatelů či úpravy nastavení pro jednotlivé uživatele.

Doufejme, že se možnost přihlásit více uživatelů objeví co nejdříve. Android by tak získal ohromnou výhodu oproti iOS ve firemní sféře, kde je používání jednoho zařízení více uživateli poměrně častá praxe.

Zdroj: Android Police

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat