Madfinger Games pod útokem patentového trolla

Madfinger Games pod útokem patentového trolla
2012-09-30T14:21:46+02:00
• 21. 7. 2012
5

To, že americký patentový systém nefunguje ideálně, už dnes víme asi všichni. Je to jedna žaloba za druhou a rostoucí počet firem, které se specializují na vymáhání licenčních poplatků či velkých sum, znepokojují nejen velké korporace, ale také malé a začínající firmy s omezenou možností obrany. Jedním z takových „patentových trollů“ je i softwarová firma Uniloc, jejímž posledním cílem je brněnské studio Madfinger Games, které stojí za úspěšnými mobilními hrami Dead Trigger a Shadowgun.


Dvě části této firmy, Uniloc z Kalifornie (USA) a Uniloc z Lucemburska, podaly na Madfinger Games žalobu, ve které brněnské herní studio obviňují z porušení patentu U.S. Patent No. 6,857,067, jenž Uniloc vlastní . Ten se týká „Systému a metod pro zabránění neautorizovaného přístupu do elektronických dat“ pro androidí telefony. Tento patent je nejen neskutečně obecný, právnicky rozepsaný do 23 stran, ale také popisuje téměř jakoukoliv kontrolu licenčních dat a následné poskytnutí obsahu.

Patent

Ještě podivnější je to, že Madfinger používají standardní licencování aplikací pomocí technologií, které nabízí samotný Google, a jsou používány velkou řadou jiných vývojářů publikujících na Google Play. Proč si Uniloc vybral právě Madfinger Games? Zřejmě protože jsou úspěšní, jsou vidět a tedy by mohli mít peníze, které by z nich Uniloc mohl vytáhnout.

Uniloc je známý hlavně kvůli své předešlé kauze s firmou Microsoft pro neautorizované použití antipirátského systému pro aktivaci produktů, která byla několikrát soudci zrušena a znovu obnovena. V dnešní době Uniloc aktivně využívá své patenty k útokům na 73 softwarových firem a herních vývojářů, jako je například velmi známé indie studio Mojang, které světu přivedlo populární hru Minecraft.

Kauzu budeme i nadále sledovat.

Zdroj: Madfinger Games

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Petr Plachý

23. 7. 2012, 15:51

@foxtrot: O zdany dongle se nejedna…jedna se o patent o kontrole pristupu dat pomoci systemu licenci, konktretne primo od Google

@fisik: je uplne jedno jaky trh to ovlivni ci na jaky se to vztahuje, Madfinger Games nejsou vyvojari o velikosti EA nebo ohlasu Mojangu, firmu to muze dost poskodit…amerika je porad nejvetsi trh

Hmm, ale to nejspíš ovlivní jen americký trh … nebo se U.S. patenty vztahují i na zbytek světa?

Ten patent se týká přihlašování za pomocí přídavných hw prvků, ne? Tak v čem ho může taková hra porušit, když žádný dongle nepoužívá?
BTW je to fakt blbost, co si nechávají patentovat – že údaje z dongle se ověřují vůči databázi na Internetu …

Cele USA nech sa niekam skova, patent by mal vlastnit len ten kto ho vymyslel a aj ho vyuziva, nie ze nejaky no firma si patentuje vec kde rozpisu co ich napadne a cakaju ked niekto nieco podobne pouzije, alebo ako niekto, ze si patentuje to co uz funguje par rokov a potom zaluje.

Ja sa už len čudujem ako môže firma vlastniť patenty, ktoré aktívne nevyužíva vo svojich produktoch?!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat