Apple dostal novou vražednou hračku – sbírku klíčových patentů

Apple dostal novou vražednou hračku – sbírku klíčových patentů
2012-07-18T08:51:48+02:00
• 18. 7. 2012
14

Už je to nějaká doba, co v segmentu mobilních zařízení zuří válka, která se dost liší od té standardní tržní, a kterou mnoho lidí tolik nevnímá. Je to válka v níž jsou zbraněmi patenty a soudní žaloby a je to válka, ve které je Apple velmi úspěšný a v minulosti velmi tvrdě útočil specificky na výrobce androidích zařízení. Podle nejnovějších zpráv se tento trend v blízké budoucnosti nezmění, ba naopak velmi přiostří.

Apple totiž dnes od amerického patentového úřadu dostal dárek v podobě 25 nových patentů, mezi nimiž se skrývá několik velmi nebezpečných zbraní nejen proti některým výrobcům, ale také proti Androidu jako celku. Jedním z nich je totiž patent pro „Zobrazování elektronických listů a dokumentů v grafickém uživatelském prostředí“, který pokrývá značné množství, ve smartphonech běžně užívaných, prvků, jako jsou widgety, seznamy a panely použité v aplikacích jako přehrávač hudby, mapy, email nebo fotoaparát. Další z velmi důležitých částí tohoto patentu je zahrnutí multi-touch gest do uživatelského prostředí, což je další funkce, kterou standardně používá naprostá většina operačních systémů určených pro chytré telefony.

Není to ale jediný patent. Americké úřady Applu také udělily například patenty na:

Jaké budou mít tyto patenty dopad na mobilní trh, především na výrobce, Google a samotný Android, teď ještě není známo, ale troufám si předpovídat, že to rozhodně nebude nic pěkného a že na to nejvíce doplatí koncoví uživatelé v USA. A my v Evropě můžeme jen doufat, že Applu něco podobného neprojde i u nás.

Zdroj: Wired

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

No tak V tej dobe ani WM ani symbian nemali miznúce skrolovacie riadky s týmto vážne prišiel prvý Apple…
Prečo bi niekto nemal rád Apple za to že chránia svoje produkty ?
A nie tu nikomu nepríde poľutovania hodné že Apple je napríklad žalované istou kórejskou spoločnosťou zaoeberajúcov sa výrobou toaletného papiera žalované za „snow leoparda“ (to musí byť poriadny toaleťák ) ?
Inak k tomu JelBe, jobs mal pravdu iOS 1.0 bol naozaj 5 rokov pred konkurenciou… Aspoň v plynulosti ;)

Applisti – Divíte se, že spousta lidí nemá ráda Apple za to, co dělá?… Google vlastní taky X patentů a nedělá s nima caviky. Tak se nesmíte divit, když je možnost rýpnout si do jabka, tak se to prostě udělá. Vy se do Androidu asi vůbec nenavážíte, co? Je tak pomalý a nevyladěný, no hrozný systém, to vám povím. Zajímalo by mě, za co budete do Androidu rýpat teď, když vše naznačuje tomu, že Jelly Bean je plynulý a neseká se. ;-)

Crackonos ty pitomečku takže popíráš existenci WM a Symbianu a dalších OS, které byly před iOS a které měly většinu toho, co je v těch patentech???

freddy158158

18. 7. 2012, 19:27

jsme z toho uplně žužu :D … hlavně,že jablkáři mávají svačinovým papírem s náčrtem černého obdélníku a obvinují za kopírování :P
PS: lezu sem,protože mne zajímaji novinky všech platforem,ale hádky jablka určitě neleze jenom mne krkem ;)

4: diky. :-) V tom pripade nechapu rozcilovani diskutujicich, vzdyt vetsina patentu byla odeslana v roce 2007/2008, v te dobe byli jine mobilni os jeste hodne v plenkach.

Lukas1107: no jim to asi hodně úsilí, ale určitě jim to dělá dobře :) Přece jenom nenechat si ujít příležitost a rejpnout si do Applu, to je k nezaplacení.

7. a zase tu musi byt narazky na uzivatele Apple, pritom Louda opravdu napsal uplnou nepodlozenou kravinu. Tem iHaters musi prasknout za chvilku zilka;-) jak porad musi resit kazdy prd Applu. Chce to trochu nadhledu.

freddy158158

18. 7. 2012, 17:14

CrackonoS: aby ses z toho jablka nepotento ;-)

Petr Louda: Ze ty jsi takovy odbornik. Dukazy ani analyzy nemas, ale vis, ze uspto urednik dostal vinecko, ze opet patenty (urcite jsi si jejich popis precetl, aby nahodou nedoslo k mylce, kdy nekteri prejimaji clanky aniz by si je sami precetli), ktere si Apple uz podal tu byly. Proc uz nepracujes pro jednu z techto firem? Tebe by vyplaceli zlatem.

Takže jim OPĚT patentovali něco, co už tady bylo dávno před iOS??? Tady nějaký úředník dostal hodně penízků…

white.haven

18. 7. 2012, 13:40

mata89: kdybyste te obtezoval kliknout na jediny odkaz s patenty, dozvedel byste se to.

freddy158158

18. 7. 2012, 13:35

americke patenty by mely zustat v americe a necpat se do evropy :-P .. a naopak ;-)

Kdy o tyto patenty zadali?

Uf, tak to je silná káva! Ještě že google stačil vydat JB :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat