NTT DoCoMo Raku Raku: i senioři chtějí smartphone video

NTT DoCoMo Raku Raku: i senioři chtějí smartphone [video]
2019-06-20T20:40:10+02:00
• 18. 6. 2012
10

Mobil pro seniory dnes automaticky znamená základní funkce a jednodušší parametry. Japonský operátor NTT DoCoMo jde ale jinou cestou a pro seniory má smartphone.

image

 

Operátor předvedl mobil s názvem F12-D Raku Raku. Smartphone, který je především určen pro starší generaci. Rozhodně tomu napovídá launcher, který je jednotnější, s velkými ikonami. Na druhou stranu se nejedná o nějaké zapadlé ořezávátko. Raku Raku disponuje Androidem 4.0 a je poháněn jednojádrovým procesorem s taktem 1,4GHz. Displej má úhlopříčku 4 palce s rozlišením 800 x 480 pixelů. Navíc je doplněn o 8MPx kameru na zadní straně. Nyní se podívejte, jak má vypadat smartphone pro seniory v Japonsku.

Tento smartphone má být doplněn o aplikace, které budou seniorům nějakým způsobem užitečné. Velké ikony a widgety jim napomohou v jednoduché orientaci. Celé prostředí tak trochu připomíná styl Metro z Windows Phone, ale je rozhodně jednoduché a senioři se v něm snadno zorientují. Rozhodně jsme takto mohli nahlédnout do Japonska a do jejich představy smartphonu pro starší generaci. Raku Raku je vyráběn společností Fujitsu a operátor Docomo jej bude prodávat pouze ke smlouvě.

Zdroj: theverge.com

Ani u nás není myšlenka smartphonu pro seniory neznámá. Jen se na to šlo z jiné strany a byl vytvořen speciální launcher, který můžete nainstalovat na jakýkoliv smartphone. Tím je Big Launcher a najdete jej v Play Store.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ačkoliv nejsem uživatel smartphonu, patřím věkem mezi seniory. Poněkud mne uraží definice Arčr, že senior je dítě říznuté obč.záchvaty intelektu dospělého jedince a přímo provokuje jeho závěr, že učení důchodce děsí. Zdaleka ne všechny (moje poslední orientační IQ130-140) a záleží i na přístupu vyučujících, ne každý (vč.mnohých nedůchodců) je schopen učit se náročnější obsah sám. Občas se např.potkávám s výrazně mladšími lidmi, kteří se nejsou schopni naučit ovládat nový program v PC (ať už z lenosti, či neschopnosti), ba si jej ani zajistit na dostatečně dlouhou dobu. V některých případech to celé „zvládnu za ně“. Poznávání světa je mojí prioritou už 50 let, učit se při tom je povinnost a jako technika mne tvůrčí myšlení i živilo. Kolem padesátky jsem absolvoval nejenom „dodatečnou“ maturitu z IT, ale i pár týdenních kurzů z materiálů Microsoftu (anglicky) s aktivním plněním úkolů dle zadání v každé vyučovací hodině. Ale co chci říct: Nepodceňujte všechny zdejší seniory, i když je dnešní mocní do role „těch, co se neumějí bránit proti bezpráví“ velmi rádi stavějí. A bohužel nejsou sami. Jo a ten smartphone od DoCoMo bych si rád vyzkoušel. Ale do Japonska se pro něj po havárii ve Fukušimě vracet nebudu, raději cestuji třeba do Kanady, kde jsou důchodci také chápáni společností mnohem lépe než v ČR a jejich komunita, ať už v Ontariu či B.C.(např.White Rock) je pro mne velmi osvěžující …

To je telefon pro seniory s vyšším IQ, pro průměrného až podprůměrně inteligentního seniora to není. Zaprvé si bude nejistý, když necítí nic pod rukama a za další fakt nevím, zda je pro něj na pochopení lepší vykreslit celé menu v rotujícím pásu na jedné obrazovce nebo zda na ní udělat jednoduché složky s vnořenými soubory. Je to na ně i přes vše málo intuitivní. Mělo by se spíš vycházet z toho, že senior je vlastně dítě říznuté občasnými záchvaty intelektu dospělého jedince. Že některé techniky má osvojené narozdíl od dítěte odjinud a některé se učí poznávat zrovna jako dítě s tím rozdílem, že dítě to těší, důchodce děsí. Pro seniory bych vyrobila telefon více hmatný, než jsou obvyklé telefony. Já např. vidím u mé matky, že kdyby měla 50 hardwarových tlačítek, byla by schopna si pamatovat u každého jeho funkci, nebyla by ale schopna si najít jednotlivé kontakty v seznamu. Dotykové obrazovky by se bála. Nějaké nynance, že např. může běžet aplikace na pozadí a jak ji vypnout, to by asi pochopila stěží. Hlavně by to u takového telefonu předem vzdala. Šla by si radši koupit tydlyfon.

5-7 pánové, nevím jestli jste si toho všimli, ale lidi si někde potřebujou léčit mindráky a tak vyvolavaj flame… ja bych to neřešil a hlavně neragoval.

OMKG . Jak muze nekdo rici o WP7 ze jsou nedodelany a derave, kdyz hned vedle je Android(od 1.5 do 4.0) ? Ano, Google tohle dokazal a kazdy update dokazuje, ze to dela i nadale.

Podle mě je tohle super, naprosto jednoduchý ovládání :-) a nechápu proč v článku o telefonu kde je android úplně zbytečně vytahujete WP, ubohost…..

1-4: A kdybyste si vy chytráci přečetli ten článek, zjistíte, že je v tom Android a hádáte se zbytečně :-D

revolution_dude

18. 6. 2012, 16:55

mrkvosoft v telefonu= konec

No, kdo jiny nez mrkvosoft vypousti nedodelany a deravy OS? Kdo by si koupil auto bez motoru, ktery mozna jednou dostanes jako bezplatny update sveho vozu????

preearuzickp

18. 6. 2012, 13:06

To: bkf.1. Bohužel s tebou nemohu souhlasit. Windows využívám a nemám ani jeden problém. tak nevím v čem je problém. Řekni mi co ti na něm vadí?

Tady je dukaz toho, co rikam uz hodne dlouho – Windows Paskvil je idelani OS pro duchodce :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat