Šetříme za volání pomocí internetu

Šetříme za volání pomocí internetu
2012-09-30T14:22:50+02:00
• 7. 6. 2012
16

Nedávno jsme se vás na naší Google+ stránce zeptali, jestli využíváte svůj mobil také na volání přes internet. Za odpovědi vám děkujeme a jsme rádi, že jste se zúčastnili této ankety. Pojďme se tedy společně podívat, jak to dopadlo.

Uvodní obrázek

Jak můžete vidět, výsledky ankety jsou velmi těsné, ovšem nejvíce využíváte Skype a Voocall. V závěsu se drží Google Talk a Viber. Šestnáct procent z vás vůbec nevyužívá volání z internetu přes mobil.

Grafk s výsledky; skype a voocall 18% + viber, google talk, nic nebo jiný způsob 16%

Ještě před tím, než přejdeme na konkrétní popis, je potřeba zmínit, že pro správnou funkčnost musíte být připojeni k internetu přes WiFi nebo 3G.

Skype

Společnost založená v roce 2003 Niklasem Zennströmem si během několika let svého působení na trhu vytvořila jedinečnou pozici a dnes Skype využívá několik miliónů lidí. Skype umožňuje uživatelům chatovat a telefonovat s možností využití videa. Hodně z vás používá právě tento program, který je dostupný pro PC, Mac, Linux, Android, iOS, Windows Phone i Symbian.
Volání mezi účty Skype je zadarmo, za zakoupený kredit můžete potom volat takřka po celém světě. Při základním předplaceném tarifu voláte do mobilních sítí České republiky za 3,50 Kč, na pevnou potom za 50 haléřů. Tarifikace je sekundová, kompletní ceník naleznete na webu.

Viber

Viber je jednoduchá aplikace pro uživatele smartphonů, umožňuje telefonovat mezi sebou zdarma. Dostupná je na oficiálním webu pro všechny hlavní mobilní OS. U Androidu je však problém s kompatibilitou aplikace, proto si raději na fóru zkontrolujte, jestli je váš mobil mezi podporovanými.

Google Talk

Alternativa od velkého Googlu umožňuje chatování, telefonování a videohovory. Oficiální aplikaci Talk byste měli najít v každém telefonu s OS Android. Aktuální verzi najdete také na XDA. Pokud vlastníte iPod, iPad nebo iPhone můžete zkusit aplikaci Vtok, která sice není od Googlu, ale umožní vám Talk využívat. Stahovat ji můžete z iTunes.

Veškeré přenosy mezi uživateli jsou zdarma, za volání do mobilních sítí zaplatíte 3,60 Kč/min, minuta hovoru do pevné linky vás bude potom stát 70 haléřů. Kompletní ceník naleznete zde.

Voocall

Voocall je tak trošku jiný než předešlé služby. Jedná se o českého VOIP operátora, který se už nějakou tu dobu snaží prosadit na poli virtuálních operátorů, ale zatím se mu to nepodařilo. Jeho služeb může využívat prozatím každý. Vlastníci chytrých telefonů můžou volat přes WiFi nebo 3G. V případě, že jste na EDGE, GPRS nebo jednoduše nemáte chytrý telefon, tak máte možnost vyzkoušet Callback (služba fungující na základě toho, že odešlete SMS s číslem, na které chcete volat a Voocall vám zavolá zpět).

Cena volání do všech sítí je 1,50 Kč za minutu,  na pevnou to je v případě standardního volání přes internet 0,60 Kč. Jestliže využijete Callback, jsou ceny dvojnásobné. Během registrace vyplníte jen své telefonní číslo a hlavní výhodou je, že nikde nezadáváte své osobní údaje. Na začátek dostanete 10 Kč, abyste si mohli službu vyzkoušet, přičemž každý měsíc je účtován symbolický poplatek 1 Kč za vedení účtu. Celá služba potom funguje na předplacené formě (kupujete si kredit). Účtování je opět po sekundách. Více o nabídce naleznete na webu společnosti.

Pro shrnutí

Opakování je matka moudrosti, proto si pojďme nabídky shrnout:

AplikaceSkypeViberGoogle talkVoocall
Volání mezi sebouZADARMO
Cena – mobilní sítě3,5 Kč (17,5¢)3,6 Kč (18 ¢)1,5 / 3,0 Kč
Cena – pevná linka0,5 Kč (2,2 ¢)0,7 Kč (3,6¢)0,6 / 1,2 Kč
Tarifikace1+1
Webskype.comviber.comgoogle.com/voicevoocall.cz

Volání s využitím internetu vám může usnadnit život, a pokud nejste zrovna aktivní uživatel a voláte jen občas, můžete ušetřit až 70 %. Tarifikace u všech poskytovatelů je stejná, a tak se nemusíte bát, že byste platili něco, co jste vůbec nevyužili.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Vzhledem k neschválení mého komentáře předpokládám, že tento článek je placený Voocallem.

Jen na okraj – uvést z několika stovek českých VoIP operátorů (respektive z minimálně desítek významných) jen poměrně malý VOOCALL (který navíc poskytuje jen dílčí služby) mi připadá dost zvláštní. Byť samozřejmě uznávám, že VOOCALL je v tuto chvíli jeden z nejlevnějších.

To thegrid: Akorát je drobný problém, že snížení propojovacích poplatků se od července celkem s jistotou nekoná. A to díky problémům v komunikaci mezi ČTÚ a Evropskou komisí a nevydanému cenovému rozhodnutí (zlí jazykové tvrdí, že „kdosi“ na ČTÚ napsal notifikaci pro EK takovým způsobem a poslal ji do Bruselu tak pozdě, aby EK měla připomínky a aby se to aspoň o čas posunulo…).

Citace: Ještě před tím, než přejdeme na konkrétní popis, je potřeba zmínit, že pro správnou funkčnost musíte být připojeni k internetu přes WiFi nebo 3G.

Viber jsem vyzkoušel a běžel i s EDGE!

pouzivam odorik.cz

1,59 / minuta, tarifikacia 1+1,

Da sa volat cez Skype, SIP telefon/app.

Pouzivam kombinaciu SIP adapteru a SIP app v androide. Maximalna spokojnost….

Ted ctu na webu skype: „Volání jsou zpoplatněna minutovou sazbou a zaokrouhlují se na započatou minutu (např. dvouapůlminutový hovor se zaokrouhluje na tři minuty)“ Kde je chyba? link pro neverici tady http://skype.com/intl/cs/prices/payg-rates/?currency=CZK#cc=CZ

Mám Odorik a jsem spokojený. Funguje i na „hloupých“ telefonech s podporou wifi. Seznam mají na stránkách.

IPVOX Nedoporucuji. Ustrednu spravuji amateri! Maji caste vypadky. Doporuciji Voocall a Odorik.

Jakub Pustina

26. 6. 2012, 16:03

S ipvox od cervence (diky snizeni prop. poplatku) na mobil za 80haliru, pevna je uz ted okolo 20/40 haliru. Bez DPH

pouzivam odorik.cz jsem spokojen na mobil za 1.59 se vterinovou tarifikaci

5.: Pokud máte telefon s operačním systémem, pak různé blokování hovorů a SMS mohou zařídit aplikace.

Proč Vám vadí registrace v Teta drogerii? Tak prostě zákaznickou kartu nepoužívejte u pokladny a je to…

Já tady řeším otázky financování studia rodiny, bydlení, rozvoje firmy – opravdu bych chtěl mít takový život, aby pro mě registrace v Teta drogerii byla „strašný problém“ :-D

Ke kakanci kahanci: VoIp je vždy výhodnější. I než Ufon, který si podmiňuje levnou telefonii paušálem. Voláš sice za korunu, ale co když nebudeš potřebovat 100minut volání zdarma. Já bych je jednou potřebovala, jindy nepotřebovala. A přesto bych musela platit pokaždé 200,-Kč, i přesto, že volné minuty neprovolám. U VoIp voláš za 1,50, ale kdy chceš a jak chceš, platíš jen co skutečně provoláš a po sekundách, což u Ufona určitě není. No nic.

Nechápu spíš jinou věc. Jak je možné, že někdo vymyslí něco, co nelze zlikvidovat. Nad každou věcí v lidské společnosti se výrobce musí zamýšlet nad koncem její životnosti a mnohdy se postarat o likvidaci. Jak je možné, že se vůbec vyrýbějí mobily, kde si uživatel nemůže svobodně korigovat, koho chce brát na vědomí a koho ne? Tím nemyslím, že vám někdo zavolá a vy hovor položíte, ale vestavěnou funkci telefonu, která mi umožní s čísly libovolně manipulovat. Blokovat čísla, blokovat SMS, pakliže o ně nemám zájem? V návaznosti na to- jak je možné, že někteé weby umožňují registrace, ale odregistrování je už strašný problém? Měla jsem takhle problém s odregistrováním zákaznické kart Teta drogerie. Co je to za módu, nalákat n avstup do něčeho a nepočítat s koncem? Setkávám se s tím hodně v různých směrech a docela mi to vadí. I zlikvidovat účet na Facebooku je celkem problém, než to člověk najde. To jen tak na okraj.

romik.kahanec

26. 6. 2012, 10:09

když koukám na ceny hovorů do mobilních sítí, tak kdo má v místě bydliště signál U:fona a využije tarif volání za korunu do všech sítí, nemusí o VOIP zajímat…

rebvoice.com , CLIP, ceny supr. Na androidu s aplikaci MobilVoip.

Díky za článek, o nějakém Viberu jsem neměl páru :)

Chybka v odkazu na Viber. Potom klidně tenhle příspěvek smažte.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat