RIM (BlackBerry) zvažuje rozdělení firmy

RIM (BlackBerry) zvažuje rozdělení firmy
2012-06-25T08:19:41+02:00
• 25. 6. 2012
1

V poslední době jsou v technologických médiích často zmiňovány dvě firmy – Nokia a RIM. Na rozdíl například od společnosti Apple jsou však tyto omílány kvůli svým finančním problémům. Každá firma s problémy bojuje po svém. Nokia se spojila s Microsoftem a snaží se prosadit s Windows Phone. Research In Motion o partnerovi jedná již delší dobu, zatím však bezvýsledně. Nyní si RIM nechal zpracovat své strategické možnosti. Rozštěpí se a mobilní divizi prodá.

Ačkoliv moment, jak je možné, že by RIM prodal mobilní divizi, když se ničím jiným, než mobilními zařízeními nezabývá? Situace je taková, že společnost funguje podobně jako Apple – produkuje jak hardware mobilních zařízení, tak software. Navíc nabízí svou vlastní bezpečnou komunikační síť. Rozdělení by tedy probéhlo na dvě části. První by se zabývala vývojem mobilních zařízní a druhá by provozovala komunikační síť.

Protože právě mobilní zařízení RIM již dlouho táhnou ke dnu, tato část firmy by byla nespíše odprodána. Mezi zájemci by se mohli objevit například Amazon nebo Facebook. Komunikační síť by pak mohla být otevřena dalším vůrobcům operačních systémů. Mohly by ji pak tedy za poplatek využívat Apple či Google ve svých zařízeních.

Další variantou, která stále přichází v úvahu, je prodej významné části firmy velkému hráči na technologickém trhu. V úvahu zde přichází již zmiňovaný Amazon a Microsoft. Obě firmy však tuto možnost popírají.

Pokud se podíváme na aktuální stav trhu, je zřejmé, že došlo k výrazné transformaci – firmy, které stály u zrodu smartphonů a rozmachu mobilních telefonů obecně, bojují o život. Research In Motion se svými zařízeními BlackBerry nastartoval používání mobilního emailu a posílání zpráv přes internet. Zaspal však příchod dotykových zařízení, která se stala standardem a rozjetý vlak už nedohnal.

Zdroj: Reuters


Pomůže mu rozdělení a případný prodej mobilní divize? Budeme v budoucnu znát zkratku BB jen vyprávění?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Je fakt, že výdělek z HW v minulých letech klesal. Proč tomu tak je, je otázkou. Apple sice vyrábí svůj vlastní HW, ale vlastně mu ho dělá na zakázku Foxconn v Číně. Na rozdíl od RIM, který má továrny v:

Kanada,
Mexiko,
Taiwan,
Maďarsko,
Brazílie,
Malajsie.

A to je možná kámen úrazu. Nevím, jaké jsou pracovní podmínky v zemích jako je Brazílie, Malajsie, ale asi i tam je to stále lepší než parazitování na lidské práci v Číně, což je ale ve finále konkurenční výhoda. Vsadím se, že cena lidské práce Čína vs. Maďarsko, Kanada bude taková, že co si vydělá Číňan za rok, si zde vydělají za měsíc, možná méně.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat