Android 4.1 Jelly Bean: port pro některé smartphony už dnes

Android 4.1 Jelly Bean: port pro některé smartphony už dnes
2012-06-30T04:04:10+02:00
• 30. 6. 2012
5

Google I/O je velmi zajímavou událostí pro všechny milovníky Androidu, Google a mobilních zařízení a mnoho z vás by si jistě rádo vyzkoušelo některé z představených novinek. Vývojářská konference ještě ani neskončila a po internetu se už rozlétávají porty nové verze Androidu na některé oblíbené smartphony. O některých z nich si povíme v článku.

Samsung Galaxy Nexus

Nejspíše nejdůležitější a nejjednodušší port ze všech. Na GSM verzi telefonu je plně funkční, CDMA verze zatím zlobí, ale to nás v ČR trápit nemusí. Jedná se o balíček OTA („Over The Air“) updatu, který byl od včerejšího dne k dostání pro všechny učastníky I/O. Díky práci chlapců z XDA fóra si tak můžete všichni vyzkoušet kompletní Developers Preview Androidu 4.1 Jelly Bean, pokud se vám tedy nechce čekat několik týdnů na oficiální update. Odkaz na stažení naleznete zde.

Samsung Galaxy S III

Pokud máte nový mezinárodní Samsung Galaxy S III a už vás nebaví grafická uživatelská nástavba TouchWiz, tak jásejte, i vy si můžete vyzkoušet Jelly Bean. Zde už musíte novou verzi flashnout jako u každé jiné ROM, což s sebou může přinést různé komplikace. Samotná ROM je pouze v testovacím stádiu a nachází se v ni mnoho chyb a nefungujících prvků. Na projektu už nicméně pracuje více vývojářů, a tak je možné, že se během několika dnů dočkáme nové, funkčnější verze.

Seznam nefungujících věcí:

  • Wi-Fi/Bluetooth/NFC
  • Audio
  • Fotoaparát

Odkaz na stažení a dodatečné informace naleznete zde.

HTC One X

Poslední z telefonů, na kterých je Jelly Bean dostupný, je vlajková loď HTC, mezinárodní verze One X. Stejně jako u SGSIII je tato ROM testovací, a tak mnoho věcí nemusí fungovat. Některé známé problémy jsou funkčnost Wi-Fi, Audia a fotoaparátu, vývojáři ale pracují na vydání stabilní Alpha verze, která by se mohla velmi brzo objevit.  Odkaz na stažení a instrukce naleznete zde.

Je jasné, že si nové verze Androidu chcete vyzkoušet na svých telefonech nebo alespoň bombardovat výrobce otázkami o budoucích updatech. Kdo také ne, nicméně při instalaci neoficiálních ROM vždy dbejte na pokyny jejího tvůrce a komunity. Může se stát, že instalací svůj telefon poškodíte, a tak byste se do flashování takhle raných ROM měli pouštět pouze na vlastní nebezpečí.

Zdroj: XDA Developers(SGSIII), XDA Developers(SGN), XDA Developers(HTC One X)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Sakra. Na chvíli jsem se lekl, co se do toho zase plete Jailbreak :D
To bude omylů…

Kuba Polák

2. 7. 2012, 12:12

No já si počkám na oficiální update. Teda doufám, že samsung nehodlá zabít svou vlajkovou loď nevydáním JB.

Mám pocit že můj telefon s 2.1 začíná být mírně zastaralý

Petr Plachý

30. 6. 2012, 0:01

Víme o tom, také HTC Sensation už má svou vlastní pre-Alpha verzi :) otestoval jsem ji, ale funguje ještě dost špatně…

Na XDA se už pracuje na verzích pro více zařízení, třeba pro Nexus S už se taky vyvíjí, s trochou štěstí bude dříve v použitelné podobě, než oficiální update. :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat