Baterie Lithium-air mají 10× větší kapacitu. Spasí mobilní svět?

Baterie Lithium-air mají 10× větší kapacitu. Spasí mobilní svět?
2012-06-16T11:28:17+02:00
• 16. 6. 2012
23

Největší bolestí dnešních úžasných smartphonů je výdrž baterie. Máme sice výkonné mašinky, ale večer je domů nosíme sotva živé. Možná se ale blýská na lepší časy.

Li-ion-Battery

Už roky slýcháme o úžasných technologiích, které by se daly aplikovat u baterií. Do výroby to však nedotáhla žádná. Jednou z takových technologií byla Lithium-air, která využívala kyslík z okolního vzduchu, díky čemuž baterie fungovala. Bohužel tento kyslík také poškozoval součásti samotné baterie, a tak její životnost nebyla dlouhá.

Naštěstí došlo k objevu takových materiálů, kterým kyslík v této formě nevadí a výzkum tak pokračuje. Prvotní výsledky jsou více než slibné. Současná technologie umožňuje uložit asi 150Wh na 1 kg. S technologií Lithium-air je tato kapacita teoreticky až na 13 500 Wh na 1 kg. To je ohromující hodnota…

General-schematic-of-a-lithium-air-battery1-520x448

V praxi by se technologie měla bez problémů dostat na 10× výdrž dnešních baterií. To znamená, že bychom výdrž přestali měřit v hodinách a přešli bychom na dny. Tedy tak, jak tomu bývalo před lety. Samozřejmě se to poslouchá úžasně, ale zatím se jedná pouze o výsledky laboratorních testů. I tak se jedná o nadějnou technologii, která by mohla vyřešit spoustu problémů. Bohužel pro vás nemáme datum uvedení nových baterií na trh, ale můžeme společně doufat…

Zdroj: arstechnica.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

anywhereonline

22. 6. 2012, 14:27

A CO BUDU DÝCHAT JÁ?
Baterie na kyslík? A co provoz v uzavřeném prostoru? Havárie v metru a baterky mobilu mi seberou vzdušný kyslík který je nezbytný k životu? Doufám, že vývoj půjde jiným směrem a tato technologie nedostane šanci. To by jsme mohli za chvíli krmit baterie rohlíkama a to jde jen do té chvíle dokud máme sami co jíst…

Nemuzu si pomoct, ale u elektromobilu neni zas takovy problem dojezd ale doba nabijeni…at pocitam jak pocitam tak bezne zasuvky nabiji proste pomalu (85kWh auto by se nabijelo cca 20hodin a mimo bezny domaci okruh…v nem cca 40 hodin)

Na elektromobily to chce mít jenom KnowHow a je to: ->battery http://www.teslamotors.com/models/features#/performance

cojavim- to je fakt, tak jedině autobaterii nebo generátor do báglu a můžete jet i na severní pól

Mno… pokud dnešní baterie dokážou pokud jsou vadné vybuchnout, případně nehezky popálit, tak 10x silnější už můžou začít být pěkně nebezpečné…

už aby to prodávali. to bude skvělý, až vydrží smartphone v nepřetržitém zápřahu místo 4 hodin 2 dny a při běžném užívání třeba až 2 týdny.

tak… vykaslem se na to, co nam autor touto zpravou chce sdelit a pojdme PUL DNE resit, jake pravopisne nebo slohove chyby nadelal…

@11: ono to „dostat na 10× výdrže dnešních baterií.“ taky rve uši a trápí oči. A obávám se že i za rovnítko mezi 10x a desetinásobná by vám v tomhle případě češtinář(ka) dal(a) o stupeň horší známku.

obávám se, že objev levné baterie s energetickou kapacitou benzínové nádrže by znamenal velký problém … každý by chtěl auto na baterky, takže by se po celém světě zběsile stavěly elektrárny, tzn. zdražení relativně levných paliv (uhlí, uran) a obrovské náklady (nejen na elektrárny, ale také na rozvodné sítě). Ve výsledku by nám (možná) zlevnila doprava, ale zdražilo teplo a elektrika. Dát za vytápění dvojnásobek, za elektřinu trojnásobek současných cen … stálo by to za to? :-)

[13] – Zrovna jsem to chtěl psát. Váha není to, co limituje dnešní akumulátory.

Teď ještě jakou mají ty články hustotu (g/cm3). Protože sice je hezké, že na 1kg hmoty to dá 10x více Wh, ale třeba budou objemnější..

Bože, elektomobily jsou starší než normální a přitom se neujali. A proč? Jelikož jsou vyloženě neekonomické, neekologické, drahé a stále nemáme použitelné baterie. Žádné spiknutí ropných lobby by nedokázalo zabránit tomu, aby se vyloženě dobrá technologie dostala na trh, taková Čína by to brala všemi deseti, kdyby bylo něco takového možné.
A mimochodem si zkuste spočítat, kolik nových jaderných elektráren by bylo potřeba, kdybychom opravdu přešli na elektromobily.
Ano, pokud se dotáhnou do konečné fáze nějaké akumulátory, jež budou mít 10 násobnou kapacitu než dnešní a pro jejich výrobu nebudeme muset zničit celou planetu (jako u všech dnešních), tak ano, pak nastane čas pro elektromobily.

Přemysl Vaculík

VIP 20. 6. 2012, 10:53

anny_79: zkuste si přečíst „10x“ jako „desetinásobnou“ ;)

Dobrá, dobrá už Vás nebudu trápit ;-).

Už mám další dva názvy románů, které jsou podobné jako Váš nadpis:

1. „Škoda Auto vyrábí nejlepší na světě“
2. „Věhlasný plastický chirurg jako první provedl“

:-D

Přemysl Vaculík

VIP 20. 6. 2012, 10:47

danny_79: nadpis článku byl pozměněn redaktorem Mobilmánie.

Vážený pane Vaculíku,

zplodit nadpis článku: „Baterie Lithium-air mají 10× kapacitu“ to chtělo opravdu „celýho“ člověka.
Já jsem na základce prolejzal z Češtiny (slohu) s „odřenejma ušima“ jak se říká, ale když vidím co dokáže zplodit redaktor serveru, který si denně čtou stovky (tisíce) lidí, tak asi začnu vydávat romány….
První se bude jmenovat třeba „Baterie Lithium-air mají 10× kapacitu jablečného moštu“…..

Dan

Tohle jsme četli už stokrát a stále kupujeme NiMh články a stále je v mobilech LiIon, next…

Tak lobing ropnych spolecnosti pomalu ustava. Neni to tak dlouho, kdy jsme cetli, jak automobilky meli uz funkcni elektromobily kolikrat pripravene k seriove vyrobe a za par dnu prisla zprava, ze vsechno bylo smeteno ze stolu a to bud bez udani duvodu nebo si vymysleli neco o akumulatorech. Pravda ze tyhle vynalezy „slapou“ na palec mnoha gigantum. kteri by nas jeste dlouhou radi zdimali :) Ale niceho se nebojte… az se elektromobily naplno rozjedou i v nasi ČEZke republice tak nas mily mafiansky ČEZ urcite vymysli spoustu dani a nesmyslu, aby nas mohl zdimat i za nase 4-kole milacky a to vse samozrejme s vrelym posvecenim naseho mileho ČEZkeho statu :-)

Presne ako pise @cojavin… Keby auto preslo na 1 nabitie 1000km, tak si auto na tradicne paliva nekupi 95% ludi… Podla mna baterie ktore toto zvladnu uz su, len lobing ropnych spolocnosti je brzda uvedenia na trh…

Cte se to skvele a doufam, ze nenarazi na dalsi problem ve vyzkumu a baterii se povede dotahnout az do prodeje.

Protože se dají používat i v autech na elektřinu tak se asi jen tak nedočkáme

Takovych veci tu uz bylo a stale se nic nedostalo do komercni sfery.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat