Android 4.1 Jelly Bean video

Android 4.1 Jelly Bean [video]
2012-06-27T18:44:56+02:00
• 27. 6. 2012

Máme tady letošní Google I/O a s ním i zásadní novinky od Googlu. V tomto článku naleznete přehled novinek, které se odehrály v operačním systému Android. Budeme se tedy věnovat Androidu 4.1. Jako každá verze i tato získává název po cukrovince – tentokrát jsou to želé fazolka, anglicky Jelly Bean.

Hugo Barra na začátek své keynote srovnal minulý a letošní rok. V roce 2011 bylo aktivováno 100 milionů androidů. Letos je to již 400 milionů. Denně se pak bavíme o jednom milionu aktivovaných zařízení. V návaznosti na tato čísla potvrdil novou verzi – Jelly Bean.

Nový systém bude plynulý, rychlý a nabídne nový pocit z vyhledávání. Sytém poběží na 60 snímcích za vteřinu.

Dave Burke představil Project Butter. Skládá se ze tří částí VSync, Triple Buffering a Touch Responsivness. Aby bylo možné dosáhnout co nejlepších hodnot výkonu, byl vytvořen speciální nástroj SysTrace, který sleduje, co se v systému děje a dokáže říct, kde systém či aplikace vázne. Google prováděl testy s vysokorychlostní kamerou, na kterých je vidět zrychlení Jelly Bean oproti ICS.

Slovo si vzal opět Hugo Barra. V Jelly Bean je upravena práce s domovskou obrazovkou. Widgety se automaticky přizpůsobují volnému místu. Také určitě víte, že můžete telefonu nadiktovat text a on ho za vás napíše do vstupního pole. Do teď bylo možné využít tuto funkci pouze, pokud jste měli přístup k internetu. V Jelly Bean je Voice Typing dostupny offline! Co se týče dalších vstupních možností, byla přidána podpora zařízení pro vstup brailova písma.

Do fotoaparátu byla přidána animace při focení a nové možnosti prohlížení pořízených fotografií během focení. Fotografie můžete během focení rovnou mazat a dokonce po smazání obnovit, pokud jste fotografii smazali omylem.

Také byly upraveny notifikace. Možnosti upozornění byly rozšířeny. Přibyla práce se spojeným hovorem, bylo rozšířeno zobrazení emailu a také možnosti práce s příspěvkem v Google+ přímo z notifikací. V notifikacích přibyly také gesta – například v aplikaci Pulse můžeme stažením dvěma prsty rozbalit notifikaci a podívat se na obrázky a text nových článků. Využít širších možností může jakákoliv aplikace díky rozšíření API pro notifikace v nové verzi systému.

Vyhledávání získává nové uživatelské rozhraní. Google využívá v Jelly Bean znalostní graf (Knowledge graph), který umožní získat přímo odpovědi na otázky. Stejný princip je využit i v hlasovém vyhledávání, které nyní zvládá porozumět běžné řeči a navíc vám odpověď skutečně řekne. Pokud se například zeptáte na výšku nějaké známé budovy, kromě textové odpovědi získáte i odpověď v podobě hlasem přečtené informace. Bohužel jsme se nedozvěděli, zda tuto funkcionalitu získáme i pro češtinu.

Hugo Barra dále představil Google Now – nový způsob vyhledávání. Je založen na vašich zvyklostech – pozice, čas, kdy se v dané poloze vyskytujete, trasy… Google Now vám pak může okamžitě nabídnout informace, které byste v dané situaci mohli potřebovat – například vás včas upozorní, že máte vyrazit na schůzku naplánovanou v kalendáři tak, abyste stihli autobus.

Google Now můžete spustit buď ťuknutím na vyhledávací pole, nebo vytažením ze spodní strany obrazovky. Tím, že budete Google Now používat, se stane přesnější a užitečnější.

Jelly Bean pro Nexus a Motorolu Xoom vyjde v polovině července. Ve stejné době bude také dostupný v AOSP.

Následuje Chris Yorga, který promluvil o Google Play. V Google Play je právě teď přes 600 000 aplikací a proběhlo přes 20 miliard instalací. Placené aplikace jso dostupné ve 132 zemích, ve 190 jsou dostupné aplikace zdarma. Vývojáři získají nové možnosti – rozšiřující soubory APK, vylepšené Analytics…

V Jelly Bean bude možné použít šifrování aplikací. Také dojde k vylepšení aktualizací – nebude třeba stahovat celé APK, budou se stahovat skutečně pouze aktualizace. Tyto vylepšené aktualizace budou dostupné pro Android od verze Gingerbread. Google představí Cloud messaging. Pro vývojáře má obrovskou výhodu v tom, že bude zdarma a bez omezení.

Google Play bude nabízet filmy a seriály od velkých filmových společností jako Disney. Také se uživatelé dočkají časopisů. Samozřejmě netušíme, kdy se tato možnost dostane k nám.


V nové verzi systému nemůže chybět ani Easter Egg (překvapení).

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat