Tablet jako navigace při plavbě na moři uživatelská recenze, video

Tablet jako navigace při plavbě na moři [uživatelská recenze, video]
2012-05-19T10:25:37+02:00
• 19. 5. 2012
6

Mnozí chápou tablet jako hračku, která slouží pro konzumování obsahu z internetu. Do jisté míry je to pravda, ale v současnosti si „placky“ nachází uplatnění i v jiných oblastech. Většina uživatelských recenzí vám ukáže pohled na tablet s využitím v běžném životě a do jisté míry i to, jak dokáže nahradit běžnou práci na notebooku. My vám představíme Samsung Galaxy Tab 10.1, který byl použit jako navigace při plavbě na moři. Tohoto úkolu se ujal skipper Jaroslav Vaškeba, který se s jachtou Isabela účastnil se svou posádkou Májové regaty v Chorvatsku.

IMG_2634


Ja2Jachting je koníčkem, ke kterému jsem se dostal před šesti lety. Udělal jsem si kapitánské zkoušky a letos jsem se již počtvrté účastnil závodní regaty v Chorvatsku. Májová regata je pro amatérské posádky a je typu off-shore, tedy navigační. Závodní jachting je bez dobré navigace nemožný, a tak, když se letos nabídla možnost vyzkoušet si tablet Samsung Galaxy Tab 10.1 s integrovaným GPS přijímačem jako navigační pomůcku, zajásal jsem.

Navigační výbava

Samsung Galaxy Tab 10.1 byl vybaven námořním navigačním programem Navionics s mapami Navionics HD pro Chorvatsko, aplikací Google Earth a modulem systému Aladin pro předpověď větru. Tyto programy byly klíčové pro vlastní navigaci. Jako bonus jsme měli k dispozici datové připojení chorvatského mobilního operátora s kapacitou 1GB na den (operátor VIP – 10 HKR (34 Kč) / 24 hodin / 1 GB FUP). Pro stažení meteorologických dat, vyřízení elektronické pošty a podobných činností je kapacita více než dostačující.

Pro porovnání jsme používali netbook s operačním systémem Windows XP a externím GPS přijímačem. Instalován byl navigační program OpenCPN 2.5 s námořními mapami od MaxSea pro Chorvatsko. Přímo u kormidla byla k dispozici profesionální námořní GPS navigace Garmin. Ve výbavě jachty je ještě navíc standardně i mapový ploter, ale ten jsme nepoužívali. Sloužil jako záloha.

Tablet byl testovaný již týden před naší plavbou a ukázalo se, že problémem je dobíjení. Na lodi je během plavby k dispozici napájecí zdroj 12V. Jak jsme zjistili, tablet nelze nabíjet přes USB port, když je zapnutý. Po vybití trvá nabíjení ve vypnutém stavu příliš dlouho. Proto jsme na poslední chvíli před odjezdem zakoupili držák pro tablet s nabíjením pro 12V. Dodávající firma udělala maximum, aby naši objednávku stihla vyřídit, a kurýr dorazil pár hodin před odjezdem.

06

Instalace tabletu na stanovišti navigátora

Tablet sám o osobě nemá žádné prvky, které by umožnily jeho pevné uchycení na stanovišti navigátora u mapového stolku. Vše elegantně vyřešil zakoupený držák a všemocná, na lodi nepostradatelná, lepící páska. Stačilo držák přilepit páskou ke stolku. Tablet nejenže pevně držel i v těch nejextrémnějších náklonech, ale získal i sklon, který usnadňoval psaní a čtení.

Netbook byl na mapovém stolku položen na protiskluzné podložce, a přestože nebyl ke stolku přilepen či jinak aretován, vydržel na svém místě po celou dobu plavby.

Navigace na Jadranu v Chorvatsku

Chorvatské pobřeží je velmi členité s mnoha ostrovy a ostrůvky a skrývá v sobě nejedno navigační nebezpečí. Pro rekreační dovolenkovou plavbu si při navigaci bohatě vystačíte s mapovým ploterem, který je na každé charterové lodi instalovaný, papírovými mapami a průvodcem, kde jsou popsány všechny zátoky chorvatského pobřeží a ostrovů. V klidu si plujete, hlídáte si, abyste se nedostali moc blízko pobřeží, a je vám fajn.

Trasa-MR2012a
Kompletní trasa, kterou uskutečnila posádka jachty Isabela

Pro závodní regatu typu off-shore potřebujete maximálně přesnou navigaci. Často se totiž pluje vysokou rychlostí těsně kolem, nebo dokonce až k pobřeží, kde se hloubka dokáže velice rychle změnit. Navíc na mnoha místech se vyskytují mělčiny, skrytá skaliska těsně pod hladinou apod. Navigační chyba může mít fatální následky! K tomu, abyste se těchto nebezpečí vyvarovali, vám výborně poslouží právě tablet Samsung Galaxy Tab 10.1.

Práce s tabletem

Nejdříve je třeba instalovat držák tabletu a zajistit napájení pomocí cigaretové zásuvky. Tablet zasunete do držáku a ihned se aktivuje nabíjení tabletu. Pak jej již stačí jen zapnout. Proudový odběr tabletu pro palubní zdroje jachty nepředstavuje prakticky žádnou zátěž, a tak může být zapnutý nepřetržitě. Když nebyl delší dobu používán, přepnul se do úsporného režimu. Jeho probuzení byla otázka několika vteřin. Oproti netbooku nebo klasickému notebooku je to velká výhoda!

Základem úspěšné plavby je předpověď počasí – hlavně síla a směr větru. K tomu nám výborně posloužil datový model Aladin. Kliknutím na příslušnou ikonu program se začne stahovat aktuální předpověď (pokud je k dispozici datové připojení). To trvá cca 3 až 5 minut v závislosti na rychlosti připojení. Musím konstatovat, že chorvatské pobřeží je pokryto opravdu velice slušně a hluchá místa se prakticky nevyskytují. Jakmile jsou data stažena, můžete si je ihned prohlížet a začít plánovat plavbu.

08

Ke spuštění navigačního programu postačuje opět jediný klik na příslušnou ikonu. Předpokladem je zapnutý interní GPS přijímač. Jakmile jsou nalezeny družice, okamžitě znáte svoji přesnou polohu. Měli jsme obavy, jaká bude citlivost přijímače a zda bude v podpalubí spolehlivě pracovat. Během šesti dnů strávených na moři jsme nezaznamenali ani jeden výpadek GPS signálu. To je opravdu vynikající výsledek!

Displej zobrazuje mapy výborně. Čitelnost byla prakticky z jakékoliv pozice za mapovým stolkem výborná a i při letmém pohledu z paluby dolů k mapovému stolku se daly spolehlivě rozpoznat údaje o plavbě!

Ovládání dotykem je intuitivní, posun map a jejich vykreslování bylo dostatečně rychlé a plynulé. Jediným závažnějším nedostatkem se ukázala přesnost. Nemyslím přesnost zobrazované pozice, ale přesnost prstu při dotyku na displeji. Když plánujete plavbu, nastavujete si tzv. trasové body. Ty je potřeba umístit poměrně přesně. Bylo potřeba poměrně často nastavení trasového bodu opakovat. Podobné to bylo s měřením vzdáleností apod. Zkrátka jakmile jste potřebovali někam v mapě přesně kliknout, byl to tak trochu problém. Dotykové pero by bylo mnohem lepší, ale nic takového jsme neměli k dispozici. Problém se dá částečně eliminovat zvětšením mapy, ale v tu chvílí ztrácíte celkový přehled. Nejedná se však o nedostatek tabletu ani navigačního programu. Tento problém vychází z koncepce ovládání dotykem.

Ověřili jsme, že vysoká vlhkost vzduchu prosyceného solí (vzduchem létá vodní tříšť) nemá na ovládání tabletu žádný vliv. Ani vlhká ruka od mořské vody mu nikterak nevadí. Na co je potřeba si dávat pozor, je náhodný dotyk. Byly chvíle, kdy jsem překvapeně zíral, co mi vlastně navigace zobrazuje.

Přesnost navigace

Jak přesná je vaše navigace, záleží na citlivosti GPS přijímače, navigačním programu a elektronických mapách, které máte k dispozici. Při porovnávání údajů jsme zjistili drobné odchylky. Například na tabletu navigace ukazovala, že mělčinu míjíme těsně levobokem, na netbooku byla mezi mělčinou a levobokem malá rezerva. Co způsobovalo tento rozdíl, by vyžadovalo delší čas ke zkoumání a ten jsme neměli. Pro naše potřeby byla přesnost, kterou poskytoval tablet, více než dostačující.

026

Výbornou pomůckou je využití GPS v kombinaci s Google Earth. Na mapách Googlu můžete na satelitním snímku vidět svoji přesnou polohu např. v maríně. Když se jedná o marínu, jako je v Sukošanu (největší v Chorvatsku), pak to není pomůcka k zahození.

Na závěr

Používat tablet jako navigační přístroj si zvyknete opravdu rychle. Zpočátku jsem si u něj připadal trochu neohrabaně, ale rychle se otrkáte, a pak už to jde samo. Použití tabletu s sebou přináší oproti jiným přístrojům jednu velkou výhodu. Vše co potřebujete nebo chcete, máte integrováno v jednom přístroji! Kromě navigace snadno získáte aktuální předpovědi počasí. V bezpečí přístavu či některé romantické zátoky snadno vyřídíte elektronickou poštu, zašlete přátelům fotografie, pochlubíte se na Facebooku a podobně. V tom všem tablet Samsung Galaxy Tab 10.1 v chorvatských pobřežních vodách obstál opravdu na výbornou!

P5030228

Poděkování

Chtěl bych poděkovat našemu kamarádovi a členovi posádky, Nexovi, že nám tablet pro regatu zapůjčil, včetně všech připojení.

SY Isabela, kpt. Jaroslav Vaškeba


Samsung Galaxy Tab 10.1

imagerozměry a hmotnost: 257 × 175 × 8,6 mm, 565 g
displej: 10,1“, PLS LCD, 1 280 × 800, 149 DPI
sítě: GSM, WCDMA (čtyři pásma), GPRS, EDGE, HSPA (21,1|5,76 Mb/s)
konektivita: USB, MHL, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS
paměť: 64 GB, 1 024 MB RAM
baterie: 7 000 mAh, výdrž 9 h
procesor: Nvidia Tegra 2 T20 (2× Cortex-A9 1 GHz, 40nm), ULP GeForce
fotoaparát: zadní 3MPx (2 048 × 1 536), přední 2MPx (1 600 × 1 200)
operační systém: Android 4.0

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Mě na tom zaujalo nejvíc snad to, že za 35 Kč získá člověk v Chorvatsku datový tarif na 24 hodin s 1 GB FUP.

Pánové, díky za odpovědi.

Přemysl Vaculík

VIP 21. 5. 2012, 10:14

Od Jaroslav Vaškeba:
Nepsal bych chyba, ale odchylka v poloze mezi tabletem a netbookem byla pořád stejná. Tato odchylka mohla být způsobena kalibrací či přesností map. OpenCPN pracoval s mapami od MaxSea z roku 2009. Co se týče rychlosti, byl OpenCPN o něco rychlejší než Android. Nemohu uvést žádné přesnější údaje, protože jsme se nesoustředili na porovnávání navigací, ale na race. Pro přesné závěry ze srovnání navigací by bylo nutné věnovat minimálně jeden-dva dny plavby speciálně zaměřených na navigaci. Na to jsme čas neměli. NetBook by HP EliteBook 2530, procesor Intel Core, 4GB RAM – víc podrobností si nepamatuji, není můj a nemám ho momentálně k dispozici.

Navigační SW lze zakoupit na stránkách Navionics (http://www.navionics.com/) včetně map. Stejně tak mapy od MaxSea jsou ke koupi na stránkách http://www.maxsea-shop.eu/ včetně profesionálního navigačního SW. Tím se snadno zjistí i ceny .

JV.

Tablet nešlo dobíjet skrze USB port :D:D
Smrdí to reklamou ač není…
Za mě jedině outdoor garmin navigace, skvělá výdrž, bezkonkurenční..
Když tak přemýšlím nad nahrazením ipadem asi by nešlo připojit ext gps modul což je fatální chyba…

Ta chyba v poloze mezi tabletem a netbookem byla systematická (pořád stejná), nebo nahodilá?

Jaký procesor měl netbook? Díval jsem se na video, ale tam toho moc není. Zajímalo by mne hlavně jak rychle jede OpenCPN právě ve srovnání s tím Androdím řešením.

Jinak by taky bylo zajímavé uvést, kolik stojí jednotlivé programy a mapy a jak to koupit (vím, že OpenCPN je zdarma). Hledal jsem onehdá něco podobného od Navionics na iPhone/iPad a měl jsem pocit, jako by všechny námořní navigace z iTunes odstranili.

Nedostatek přesnosti lze vyřešit softwarově. Např. tak, že by po přidržení prstu na místě se na mapě zobrazil bod a pohybem prstu by se dala pozice doladit, přičemž posun bodu by byl několikrát zpomalený oproti pohybu prstu (např. při pohybu prstu o 3 cm by se by se posunul bod jen o 3 mm).

Tedy částečně se jedná o chybu software – ten patrně problém nijak neřeší.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat