PressurePen: Kreslení a psaní na tabletu

PressurePen: Kreslení a psaní na tabletu
2012-05-13T15:12:37+02:00
• 13. 5. 2012

Další přírůstek do série Inovace bez legrace se zabývá produktem nazvaným PressurePen. Jedná se o stylus pro tablety, který určuje tloušťku čáry podle přítlaku vyvinutého na hrot pera. Autor má slušně našlápnuto k úspěšnému zafinancování projektu. Pojďme se tedy podívat o co přesně jde.

Charles Mangin z města Raleigh se zamyslel nad tím, že existuje spousta uživatelů tabletů, kteří na svých zařízeních kreslí a píší. Problém je, že běžně dostupný stylus vám neumožní snadno změnit tloušťku čáry. Musíte ji změnit například přímo v aplikaci, kteoru aktuálně používáte. Samozřejmě existují i tablety se speciální snímací vrstvou, která zaznamenává i tlak na pero. Tyto tablety jsou ovšem velmi drahé, nepodporují oblíbené systémy iOS a Android a neumožní vám použít stylus na dalších zařízeních.

Řešením je tedy dle Mangina stylus, který bude mít celou technologii snímání tlaku zabudovanou přímo v sobě. Přesně takový by měl být PressurePen. Kromě snadného použití nabídne i pohodlné připojení k tabletu pomocí konektoru pro sluchátka. Tím se dostáváme k tomu, že ho bude možné použít skutečně na jakémkoliv zařízení. Je jedno, jestli vlastníte nadupaný iPad, nebo Android z Číny. PressurePen prostě zapojíte do audio výstupu, nainstalujete speciální software a máte vyhráno. Proč nebyla použita bezdrátová technologie Bluetooth? Autor svou volbu vysvětluje tím, že v přípatě použití jakéhokoliv jiného přístupu, než přes audio výstup, by musel u společnosti Apple žádat o licenci. Tím by se stylus prodražil a pravděpodobně by musel být i složitější.

O tom, jak toto zařízení funguje nemáme tak docela představu. Mangin píše, že technologie čeká na udělení patentu a do té doby nechce přesný popis zveřejňovat. Každopádně výsledný produkt by měl být open source. Co to pro kupce znamená? Jednoduše to, že spolu s výrobkem dostane i kompletní plány a specifikace. V tu chvíli bude mít možnost stylus nejen používat, ale také upravit a vylepšit. Autor také počítá s možností „vytisknout“ si vlastní kryt pro PressurePen na 3D tiskárně.

Mangin slibuje až 1000 úrovní tlaku, což je velmi slušná hodnota, která by měla zajistit možnost velmi jemných úprav tlaku a tím tloušťky čáry. Stylus bude pohánět jedna AAA (mikrotužková) baterie, která ho udrží při životě až stovky hodin.

Aktuálně můžete stylus nejlevněji získat za $30 (o poštovném autor mlčí). Při této výši příspěvku získáváte samotné vnitřnosti PressurePenu, které si budete muset poskládat a také si na ně opatřit kryt (například vytisknout na zmíněné 3D tiskárně). Pokud máte zájem o kompletní hotový produkt, pak budete muset sáhnout do kapsy pro $60.

PressurePen na Kickstarter.com


Využili byste takovéto dotykové pero? Jakou cenu byste za něj byli ochotni zaplatit?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat