Nahradí Android a iOS konzole?

Nahradí Android a iOS konzole?
2012-05-18T09:09:19+02:00
• 18. 5. 2012
4

Určitě si pamatujete na doby starých dobrých herních konzolí. Ruku na srdce, kdo z vás nechtěl někdy vlastnit nějakou tu herní konzoli. Pokud jste totiž vyrůstali v době “boomu” herních konzolí, určitě jste mezi toužící patřili. Herní konzole vždy lákaly na skvělou grafiku a přizpůsobení ovládání přímo pro herní ovladač. Mnoho lidí ale odrazovala právě cena, která nebyla vždy příliš adekvátní. Sečteno a podtrženo, herní konzole byla prakticky vždy určena pouze na hraní her a vždy se jednalo pouze o doplněk ke klasickému osobnímu počítači.

Jednoho dne ale nastal zvrat. Vše to začalo masivní výrobou tabletů a lidí, kteří jsou ochotni si tablet koupil. Ruku k dílu také přidal rozmach smartphonů. Tablety a smartphony mají vůči herním konzolím několik výhod. Jedna z nich je určitě dostupnost a cena her, které na tabletu nebo smartphonu seženete doslova pomocí několika dotyků. Cena herních pecek pro Android nebo iOS se často pohybuje do dvou set korun českých. Ve srovnání s konzolemi téměř směšná částka. Jako zástupce druhé strany barikády si vezmeme nové PS Vita a Xbox 360. Obě platformy sice také podporují jednoduchý internetový nákup her, ovšem cena je jen málokdy tak pohádková. Sony se navíc často potýká s problémem ochrany osobních údajů uživatelů.

Druhá výhoda techniky s iOS a Androidem je jejich širší využití. Pokud si koupíte nějaký ten lépe vybavený tablet nebo smartphone s Androidem, nebude vám dělat problém čtení elektronických knih, map, internetových stránek a takhle bych mohl pokračovat ještě pěkných pár řádků. PS Vita sice také disponuje Wi-Fi přijímačem a dotykovým displejem, problém je ale někde jinde. PS Vita můžete nyní pořídit za něco málo pod šest tisíc. Pokud si připlatíte tisícovku, dostanete už schopný smartphone, který má mnohem větší využití a ruku na srdce, herní zážitek si stejně často nedokážete na handheldu správně vychutnat. Handheld se spíše hodí pro jednoduchší a časově méně náročné hry. A právě tenhle segment patří smartphonům, které máte prakticky pořád po ruce.

Prakticky za stejnou cenu jako PS Vita seženete i Xbox 360 bez doplňku jménem Kinect. Není proto divu, že PS Vita nepatří zrovna mezi nejprodávanější mobilní zařízení. Xbox 360 je ale už pouze jednoúčelové zařízení, určené jenom a pouze na hraní her. Nic víc od něj nečekejte. Dočkáte se tak prvotřídní grafiky, ale také herních titulů jejichž cenovka často startuje na několika stech korunách. Hry si můžete kupovat buďto skrze internet nebo skrze kamenné obchody. Největší nevýhody jsou prakticky žádná mobilita a vysoká cena herních titulů. Cena konzole je takové ošemetné téma, protože dávat takřka šest tisíc korun za jednoúčelové herní zařízení, do kterého si ještě budu muset kupovat herní tituly za ne příliš příznivou cenu, to není moc lákavé.

Nyní se už přesuneme k tabletům a chytrým telefonům. Samozřejmě budu porovnávat tabletový a smartphonový high-end. Již jsem zmínil ty největší výhody a nyní budu trochu pesimističtější. Hlavní nevýhodou je určitě o několik řádů horší grafika v porovnání s PS Vita nebo právě Xboxem 360. Dále třeba výdrž, která není vůbec závratná, ba naopak. Nesmím zapomenout na cenu, která se u výkonnějších tabletů a chytrých telefonů často pohybuje nad magickou hranicí deseti tisíc korun. Nyní mám na mysli tablety, které disponují grafickým čipem Tegra 3, která se už výkonem přibližuje například handheldu PS Vita. Grafika ale stále nedosahuje kvalit Xboxu 360. Ve vzduchu ovšem již kolují informace, že další Tegra bude grafickým výkonem srovnatelná s herními konzolemi.

A abych se dostal k otázce, která provází celý článek. Android a iOS určitě časem vytlačí konzole, to je více než zřejmé. Mnohem zajímavější ale bude kdy. Roky 2013 a 2014 budou určitě zlomové. Pokud se Nvidii skutečně podaří příští rok vyrobit čip, který bude graficky srovnatelný se současnými konzolemi, mohly by být tyto roky pro herní konzole skutečně osudové. Kartami může také zamíchat Google, který by měl v brzké době uvolnit všechny vymoženosti svého Google Play pro celý svět. A když už jsme u karet, mohl by jimi zamíchat také nový iPhone, který by měl přijít jako každý rok s novým a výkonnějším grafickým čipem. Já se zatajeným dechem čekám, co přinesou nadcházející roky v herním průmyslu.

Zdroj: Pocketnow.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

Teoreticky velice blízká realita, protože hry na PC lze ovládat Xbox ovladačem. Ovšem ne třeba COD, což mě nedávno šíleně nakrklo :-D. Já bych raději měl ovladač ala PS, protože ten od Xboxu mi přijde hrozně neergonomický.

zbynulka.vsetin

19. 5. 2012, 10:19

Velice zajímavé by bylo zařízení např. s WP8 (líbí se mi GUI :-)) – Příjdu domů, mrsknu telefon do doku, kde se bude nabíjet a zároveň přes HDMI bude připojen s telkou, 5.1 bednama a USB externím diskem. Přepne se do „herního módu“ a zastoupí Xbox 360 :-). Vše ovládané ovladačem od XBoxu. Samozřejmě při volání se všechno minimalizuje. ;-)

Hudba budoucnosti, nebo realita příštích let??

Nahradí určitě, problémem je ale pořád ta výdrž. Používám iPhone jako herní konzoli. Ve škole si zahraju 4 vyuč. hodiny Death Rally a baterka má 20%, což je prostě špatné.

Jedno univerzalni zarizeni. K tomu vsechno smeruje.

Sony ma v nasledujici generaci Play Station pouzivat APU od AMD, ktere by melo zlepsit kompatibilitu s PC, tak uvidime jaky to bude mit dopad.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat