Významná aktualizace Chrome pro Android Doplněno o snímky Google Dokumentů

Významná aktualizace Chrome pro Android [Doplněno o snímky Google Dokumentů]
2012-04-17T20:18:00+02:00
• 17. 4. 2012
2

Dnes vyšla velice rozsáhlá aktualizace Google Chrome pro Android. Tento prohlížeč je velice oblíbený na desktopových systémech a své uživatele si získává i na mobilních telefonech. Škoda, že je zatím pouze pro Ice Cream Sandwich.

Prvním výrazným vylepšením je možnost vynutit si zobrazení stránky jako na desktopu. Vývojářům se tato funkce opravdu povedla, a tak je možné se přes prohlížeč Chrome dostat třeba ke správě Stránek na Google+. Není problém ani s vložením příspěvku.

Další příjemnou funkcí je možnost uložit si zástupce záložek na plochu. To vám samozřejmě umožní snadný přístup k oblíbeným stránkám, aniž byste museli nejprve spustit prohlížeč a k záložkám se proklikat.

U následující novinky si nejsem úplně jist jejím přesným významem. Můžeme si prý vybrat aplikace, které se spustí po otevření odkazu v Chrome. Rozumím tomu tak, že po kliknutí na odkaz si budeme moci vybrat, která aplikace má odkaz zpracovat. Mám ale dojem, že to se v případě odkazů na Google Play nebo Google+ dělo již dříve.

Pokud využíváte proxy server pro přístup na internet, můžete nyní využít ten, který máte nakonfigurovaný v nastavení svého telefonu. Dále přibyla podpora stránek psaných zprava doleva (Right to Left) a v některých zemích si mohou nastavit lokální vyhledávače. (Seznam jsem seznamu nenašel.) Já Seznam.cz mezi vyhledávači nemám, ale čtenář s přezdívkou Haluskaaa v komentářích zmiňuje:

V nastavení mám na výběr Google.cz, Seznam.cz, Bing.com, Centrum.cz, Atlas.cz :)

Poslední změnou, kterou jsem si ověřil, je možnost přehrát videa z Youtube vložená „pomocí staršího kódu“ (tedy ne pomocí iframe). Pokud na takovéto video kliknete, spustí se vám v aplikaci Youtube

Asi tu nejzásadnější změnu bych vám, pro samý spěch, zatajil. Tedy pokud jste si jí už nevšimli sami – Google Chrome pro Android je od této verze kompletně v češtině.


Nejprve jsme ani netušili, jaké možnosti se díky této aktualizaci otevírají. Pak jsme si ovšem začali s Chromem trochu hrát a výsledkem bylo využití externí klávesnice a myši k úpravám dokumentů v Google Docs. Podívejte se sami na snímky obrazovky.

Pomocí myši je možné pohodlně volit v panelu nástrojů, vybírat buňky, skrolovat, … Klávesnice vám také umožňí pohyb pomocí šipek, samozřejmě psaní a také klasické potvrzování pomocí Enter, přechod tabulátorem na vedlejší buňku, …

Opravdu se zdá, že v Google Docs funguje vše, jak má. Jediný typ dokumentu, který není možné editovat, jesou Kresby. Při kliknutí a tažení myší pouze „zmodrá“ plocha plátna, ale jinak se nic neděje.

Přes Chrome pro Android jsem také nasdílel příspěvek na Google+. Kromě vložení textu je také možné nahrávat videa a obrázky. Pro běžný uživatelský profil toto nemá zásadní význam, ale pokud vlastníte na Google+ stránku, rozhodně se vám tato novinka bude hodit. (Můj „testovací“ příspěvek je dostupný zde.)

Google Chrome v Google Play

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Václav Pavlín

18. 4. 2012, 8:41

Haluskaaa: To je to, co by tam být mělo. Já tam mám bohužel jen Google.cz, Bing.com a Yahoo.com.

Díky za info!

…v některých zemích si mohou nastavit lokální vyhledavače. (Seznam jsem seznamu nenašel.)…
V nastavení mám na výběr Google.cz, Seznam.cz, Bing.com, Centrum.cz, Atlas.cz :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat