Tablet za 35 dolarů sklízel kritiku zahraničního webu

Tablet za 35 dolarů sklízel kritiku zahraničního webu
2012-04-17T06:40:11+02:00
• 17. 4. 2012
1

Určitě si pamatujete na krok indické vlády, která se rozhodla přinést do škol ultra levný tablet, jehož cílem je vytlačení klasických papírových učebnic a sešitů. Tablet nese krkolomný název Aakash a v indických školách se začal objevovat v průběhu minulého roku.

Tento ultra levný tablet se včera dostal do rukou redaktorovi webu Phandroid a jeho pocity byly doslova otřesné. V článku si mimo jiné také klade otázku, proč za něco takového utrácí vláda peníze daňových poplatníků. O tabletu se také vyjádřil slovy, že je to to nejhorší tablet, co kdy držel v rukou. Tablet samotný je neuvěřitelně pomalý a dotykový displej je doslova strašný. Je to částečně zapříčeněno také tím, že se jedná o odporovou technologii, ale i na tyto poměry je dotyková vrstva propadák. Velice podobně je na tom i softwarová stránka přístroje, která není příliš optimalizovaná. Pro upřesnění zde přidám i hardwarové parametry. Displej tabletu je rezistivní, 7″ a disponuje rozlišením WVGA, tedy 800×480 bodů. Uvnitř tabletu se ukrývá procesor ARM o taktu 366 MHz.

Vnitřní úložiště nabízí 2GB prostoru, jde však rozšířit o paměťové karty až do kapacity 32GB. Redaktor měl tablet k dispozici  jenom 15 minut a i tuto krátkou dobu hodnotil jako trest. Nakonec dodal, že než tento tablet, je už lepší klasická učebnice a sešit. Podívejme se na to nyní z jiného úhlu pohledu. Musíme vzít v potaz fakt, že ne každý obyvatel Indie má svůj vlastní přístroj pro přístup k internetu. A právě na tyto obyvatele indická vláda cílí. Tablet je na tom sice po všech stránkách velice špatně. Zaměřme se ale na cenu. Aakash stojí 35 dolarů, při přepočtu na naši měnu to vychází na nějakých 800 korun. Za takovou cenu u nás nenajdete ani mobil s dotykovým displejem, natož tablet s operačním systém, byť nevyladěným. Pro upřesnění, jedná o operační systém Android ve verzi 2.2. Pokud někdo čeká update na novější verzi, může doufat dál, koneckonců člověk potřebuje jisté ideje.

Ale zpět k tabletu. Za cenu, která se nepřehoupla ani přes 1000 korun, se mi to zdá jako přijatelná věc, ale neříkám, že bych si jej pořídil. Přeci jenom, já už pár zařízení pro přístup k internetu mám, a že bych potřeboval další, se říci nedá. Tablet je určen pro chudší indické obyvatelstvo, které určitě pár desítek a až stovek milionů lidí čítá. Je proto hloupost hodnotit tablet evropským nebo americkým pohledem. Tablet totiž cílí na úplně jinou sortu lidí. Tablet své uplatnění v indickém školství určitě najde i s přihlédnutím na všechny jeho mínusy. Jednoduše nemůžete srovnávat střední třidu obyvatel Indie se střední třídou obyvatel Evropy nebo Severní Ameriky.

Srovnání se Samsungem Galaxy Tab 10.1

Zdroj: Phandroid

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

Tak nejspíš to ten recenzent myslel tak že za něco, co je nepoužitelné je i 800 moc. :) Zvlášťě, když je Indie celkem chudou zemí. :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat