Nokia ve víru spekulací aneb MeeGo a Symbian nejsou mrtvé

Nokia ve víru spekulací aneb MeeGo a Symbian nejsou mrtvé
2012-04-14T08:40:07+02:00
• 14. 4. 2012
7

Společnost Nokia držela dlouhou dobu štafetu ve světě mobilních telefonů. Někteří si ještě pamatují, že hlavními rivaly byli Ericcson, Siemens nebo Alcatel. V současnosti existuje pouze Alcatel, ale i ten se tak trochu potácí a točí na místě. Nokia se pustila do dramatické přeměny a vytvořila partnerství se softwarovým gigantem Microsoft. Reakce a výsledky jsou zatím vlažné, ale můžeme uznat, že se nejedná o úplný propadák.

Microsoft-Nokia

Podařilo se nám získat některé informace o budoucnosti a plánech Nokie. Již nyní vám řekneme, že nejsou jednoznačné. Původně se myslelo, že Nokia kompletně přesedlá u svých smartphonů na Windows Phone, ale není to zcela pravda. Minimálně do roku 2016 uvidíme u Nokie 3 systémy -Symbian(^3), Symbian S40 a MeeGo. Na Windows Phone jsme nezapomněli, ale ten zůstane zřejmě spojený s Nokií do konce.

MeeGo neumřelo s Nokií N9, zřejmě se dočkáme dalších modelů, a tak bude tento systém ještě nějakou dobu živ. Nikdo nám nic nepotvrdil ani nevyvrátil, a tak můžeme pouze spekulovat o tom, jestli se tento rok objeví nový mobil s MeeGo. Nokia s tímto systémem počítá jako s prémiovým, což znamená, že se milovníci MeeGo zajisté dočkají nějaké novinky.

N9-nokia-meego-580x411

Napadlo vás někdy, proč se 41MPx foťák objevil v Nokii PureView 808 se systémem Symbian Belle? Na internetu se proslýchalo, že je to poslední důstojné rozloučení s tímto systémem a díky tomuto foťáku se mu dostane patřičné pozornosti. Tak tomu ve skutečnosti není. Symbian byl použit právě proto, protože jej Nokia dokázala v rekordním čase uzpůsobit pro takovýto hardware. Díky tomu opět můžeme spekulovat o tom, jestli se objeví nějaká Lumia PureView.

nokia-pure-view-808

Posledním mobilem Nokia se systémem Windows Phone 7 je zatím Lumia 900. Ještě tento rok se ale můžeme těšit na nové modely, tentokrát se systémem Windows Phone 8 Apollo. Tím vzniká i otázka, jestli současné Lumie dostanou aktualizaci na nejvyšší verzi systému. Ze spekulací a povídaček vám můžeme říci, že Lumia 900 a 800 získají WP8. U Lumie 710 to není jisté a Lumia 610 může kompletně zapomenout na Apollo.

Windows-Phone-8-Apollo


V Nokii rozdělují mobily na tři segmenty: mobilephone, featurephone a smartphone. Jaké systémy přiřadíte pod jednotlivé segmenty?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Asi vím, jak jste to myslel, ale Ericsson stále rivalem je, byť na trhu BTS a síťařiny, kdežto Siemens je spojenec (Nokia-Siemens Network) v tom samém trhu a Alcatel už není Alcatel, ale Alcatel-Lucent, mobily už nevyrábí (pod značkou Alcatel vyrábí telefony schenzenská TCL. Corp.), ale BTSky pokud vím taky furt dělá. :) Vím, jak jste to myslel, ale je to napsáno, tak ž eje to zavádějící a v případě Alcatelu neúplné. :)

Jsme na tom stejne,vlastnim oba systemy,Lumia 800 a Nokia N9 a WP se na MeeGo nechyta.Navic tento system ma spousty veci a moznosti jiz v zakladu a hlavne neomezuje.

Jaroslav Pikl

15. 4. 2012, 17:00

Mám Nokii N9 s MeeGo a jsem s ním spokojenej. Má skvělé ovládání a není tak omezené v možnostech ovládání jako třeba Windows Phone 7.5, kde se musí vše instalovat a přesouvat přes Zune. Měl jsem telefon s Windows Phone 7.5 Mango, takže mohu objektivně posoudit možnosti. WP 7.5 má více aplikací, ale kdo potřebuje mít v mobilu třeba tisíc aplikací? Akorát si zaplácá telefon. Doufám, že MeeGo bude pokračovat, bylo by škjoda jen tak zahodit tento operační systém.

„Proč by lumia 710 nedostala WP8, když má stejný HW jako 800“

Proč asi,z marketingových důvodů..

1) Alcatel se soustredi na oblast budovani komunikacni infrastruktury a vytvoril spolecny podnik s cinany, ktery produkuje mobilni telefony pro koncove uzivatele.
2) S40 neni Symbian.
3) MeeGo Harmattan bude pokracovat v Maemo Meltemi alias MeeGo Lite, ktere ma nahradit S40, takze nic premioveho.
4) Lumia PureView se pry nejaka objevi, ale bude mit nejspis standardni optiku a jen lepsi snimac.

Proč by lumia 710 nedostala WP8, když má stejný HW jako 800 :D

Meego umřelo marketingově.

Tak ho strhali, že už s nim nic nebude, že důvěra je ta tam.
Já osobně telefon s MeeGo chtěl, ale kupovat něco co zas můžou během týdne hodit přes palubu. Pche.

To samé Symbian.
Kdyby to s nim mysleli tak vážně, proooč ho odstranili z vlastního Qt?

Nokii se krom Windows Phone nedá nic věřit a to je ten problém.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat