Nokia je blíže k prodeji Vertu, musí!

Nokia je blíže k prodeji Vertu, musí!
2012-04-30T09:15:37+02:00
• 30. 4. 2012

Nokia patří k nejstarším výrobcům mobilních telefonů, ale v poslední době se jí nijak nedaří. Například v roce 2010 zaznamenala zisk 2 miliardy Eur, ale již v roce 2011 došlo ke ztrátě v hodnotě 1.1 miliardy Eur. Současné modely smartphonů s Windows Phone 7 nedokáží tomuto finskému výrobci dostatečně vydělat. Bohužel Nokia doslova ztrácí půdu pod nohama. Příkladem může být ztráta pozice největšího výrobce mobilů na světě. Zde ji vystřídala společnost Samsung, která je oficiálně na první místě s náskokem kolem 3%.

Nokia-Q3-2011-Report

V Současné době Nokia hledá způsoby, aby tento rok nebyla ve velké finanční ztrátě. Mohl by jí pomoci prodej její luxusní divize Vertu, která vyrábí prémiové a luxusní mobily. Jejich cena je většinou pro normálního člověka nedostupná, a tudíž jich tolik neprodá. Finský výrobce si slibuje, že prodejem by mohl získat kolem 200 miliónů Eur. Tím by Nokia mohla pokrýt aspoň část ztráty v tomto roce.

VERTU-Signature-Cobra-Boucheron

Vertu by se mohlo prodat velmi brzy. Dokonce se již našel jeden zájemce. Tato luxusní divize by mohla skončit v rukou skupiny Permira, která investuje například do společností, jako je Hugo Boss. Na celý proces prodeje bude zřejmě dohlížet Goldman Sachs (globální investičně bankovní společnost). Prozatím neznáme bližší informace a otázkou je, jestli Vertu vůbec někdo koupí. Nokia se bude muset v tomto roce hodně snažit, jinak by se mohl nakonec vyplnit nejhorší scénář. Zachrání se Nokia, nebo tato značka nakonec padne do rukou někoho jiného?

Zdroj: reuters.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat