Nokia Carla: uniklé screenshoty odhalují tajemství

Nokia Carla: uniklé screenshoty odhalují tajemství
2012-04-02T15:47:49+02:00
• 2. 4. 2012
12

Na internet unikly screenshoty očekávané aktualizace Symbianu Nokia OS, která nese kódové označení “Carla”. Objevilo se sice pouze pět screenshotů, ale i z nich lze ledacos odpozorovat.

Carla přijde s novou klávesnicí, která nám silně připomíná klávesnici, kterou Samsung používá u OS Bada. Změn se dočkal také internetový prohlížeč, který nabízí vylepšené uživatelské prostředí. To se také změnilo u hudebního přehrávače, je teď jednodušší a přehlednější. Nový systém si také něco vzal z operačního systému Meego – inspiraci můžeme vidět například v nastavení klávesnice, kde se přepínače převlékly do barev, které jsou pro Meego tak charakteristické.

Určitě největší novinka se ale týká odemykací obrazovky, která dříve nepatřila k nejpovedenějším. Pro odemčení telefonu jste museli stisknout virtuální tlačítko s textem “Odemknout”, nově se bude telefon odemykat pomocí gesta Swipe-to-unlock, tedy pravděpodobně notoricky známým smýknutím po displeji.

nokia_carla_screenshots_leaks_show_new_browser_and_keyboard_6nokia-carla-obr5gsmarena_004 (3)

stažený soubor (3)stažený soubor (2)

A teď k tomu nejdůležitějšímu. Tento update s největší pravděpodobností dostanou pouze nedávno představené Nokie. Jmenovitě se bude jednat o modely Nokia 603, 700, 701 a 808 PureView. Aktualizace se zřejmě nedočkají modely první generace systému Symbian^3 (N8, E7, C7 anebo E6).

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

Moramis: tuším, že N500 bude mít smůlu – už Belle u ní je velkej kompromis vydaný pravděpodobně jenom proto, že to slíbili, a tak nechtěli odvolávat (tedy si přidělat negativa v době, kdy mění plno věcí). N500, jak známo, je poněkud specifický kus HW. Kdyby náhodou Carla pro N500 vyšla, tak budu jenom rád (osobně N500 mám a nestěžuji si na ni), ale nepočítám s tím.

michal.stanke

3. 4. 2012, 16:14

elho_cid: To není kachna. Jenom to přejmenování přišlo až po dokončení aktualizace (což jsem nepochopil já), a možná jde jen o marketingové označení a uvnitř telefonu uvidíme pořád Symbian. Jde o to, že Symbian nemá úplně dobré jméno.
O tom, že je to Nokia Belle, se doslechneš i v http://www.mobilmania.cz/clanky/petr-kasa-jak-nokia-s-microsoftem-dohani-vlak-connected/sc-3-a-1319991/default.aspx

Nechápu tu podivnost s přejmenováním na Nokia Belle. Když si v telefony vyvolám obrazovku se systémovými informacemi, zobrazí se mi Nokia N8, OS Symbian Belle, založeno na Symbian^3.
Kdo vypustil tu kachnu o Nokia Belle?

Změna klávesnice, no nevim jak vypadá v Badě, ale jak bylo řečeno výše, tak stejná je v N9 a Swype má taky takovou. Takže spíš než inspiraci v Badě bych hledal jinde.

Změna hudebního přehrávače? Že je přehlednější? No nevim, ze screenshotu jsem vypozoroval pouze novej design tlačítek play, forward, previous. To mi nepřidává na přehlednosti a na jednoduchosti :)

A nejsem si jistej, ale kontextová nabídka v internetovým prohlížeči mi teda přijde hodně ostrouhaná oproti současný. Takže nějaká evoluce nic moc.

Celý mi to připadá spíš jako fake než nějakej únik screenshotů.

Osobně taky moc nevěřím tomu, že se jedná o zdroje z Nokia. Neřeším rozložení apod., s tím si možná nějaký grafik pohrál, ale čemu nevěřím je fakt, že by naschvál na uniklých screenshotech pro nový NOKIA OS dávali pozadí ANDROID :)

simonphoenix

3. 4. 2012, 11:22

Pro Lumcak02 … My češi jsme totiž takovej národ, co mam doma to je nejlepší a to ostatní budu hanit tak je to totiž ze všim třeba s autama podívejte se na diskuse o autech ten co má třeba Oktávku tak vám bude tvrdit že Renault nebo Kia mu nesmí do baráku atd,apod.Ale zpět k tématu já používám Android i Belle a muj názor jest že každej znich má něco do sebe,Bella není o nic horší než Android do každého si stáhnu App.kterou zrovna potřebuji a prostředí má nyní Bella hodně podobný Androidu takže přirovnal bych je oba jako kdybych se mněl rozhodnou třeba mezi Mercedesem nebo Bavorákem …… ?!

a co N500 ??????

Tak ta klavesnice az na spodni radek, roztahlost na vysku a jine barvy klaves, je ta sama jako v Harmattanu (tj. N9/N950). Jinak bezne Qt Components aplikace, takze klidne to nekdo mohl zpraskat za par minut v QML nebo to muze byt realne (a i tak je to par minut :D).

Vlastimil: :D :D Jsou i lidi, kteří si telefon kupují kvůli funkcím, ne proto, jak vypadá ;)

LOL, ještě že to je fake :D Prej uniklé screenshoty :D Tyhle screenshoty dělal nějakej grafik totální amatér :D

Vlastimil Bartošák

2. 4. 2012, 20:08

Osobně si myslím že Symbian a Android jsou nejlepší možná volba.
WP7 sice v něčem graficky dobře vypadá ,ale ty kachle a další věci na nic.
iOS ten snad u mě propadl nejvíc. Nic horšího jsem snad nepotkal. Ten OS prostě nemá žádný šmrnc vše mi přišlo takové hrozně suché. Ale každému se páčí něco jiného.

Nechápu veřejné mínění, že symbian nebo Nokia OS je starý a nefunkční systém. Mně osobně přijde propracovaný, rychlý a dospělí. Už na N95 se mi líbil a teď se ještě potvrzuje. Zkoušel jsem si Annu i Belle a nemám k nim žádné výhrady.
Mimochodem používám IOS a dokážu si představit přechod zpět k symbianu bez větších problémů:)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat