Intel Cove Point: tablet nebo ultrabook?

Intel Cove Point: tablet nebo ultrabook?
2012-04-19T12:53:14+02:00
• 19. 4. 2012

Tablety s Windows 8 jsou očekávaná novinka. Všichni jsou zvědaví, jak se nové platformě povede v revíru Apple iPadu. Microsoft chystá silný protiútok – do konce letošního roku má být na trhu celých 32 tabletů s Windows 8. Jedním z nich má být i hybrid spojující tablet a ultrabook Intel Cove Point.

Intel je zásadním hráčem světa počítačů, ale v „post-PC“ éře zatím tápe a na trhu mobilních zařízení vládne platforma ARM. S příchodem Windows 8 to ale pro Intel vypadá přinejmenším nadějně. Zajímavě vypadá tablet-ultrabook (budeme jim říkat ultratablety?) s názvem Cove Point (kódové označní Letexy).

Cove Point se zařadí mezi zařízení jako Asus Transformer a Asus Slider, které kromě dotykové obrazovky nabízí i plnohodnotnou klávesnici. Konstrukcí připomíná spíše Slider, rozměry klávesnice se je pak blíže Transformeru. Zařízení bude tedy možné používat jako běžný tablet. Pokud ovšem budete potřebovat psát delší text, zvednete displej, čímž odkryjete klávesnici. Mechanismus vysouvání klávesnice bude možné využít i k pouhému naklopení displeje do požadovaného úhlu. To usnadní sledování filmů, případně ovládání pomocí dotykového displeje.

Intel Cove Point

Zajímavé jsou i předpokládané rozměry Cove Pointu. Bude mít úhlopříčku 12,5 palce. Větší displej má dnes pouze Toshiba (13,3″ viz starší článek s videem). Z další hardwarové výbavy zmiňme dvojici portů USB 3.0 a HDMI port. Pohánět by ho mohl Intel Ivy Bridge CPU.

Intel prezentuje tento tablet jako plnohodnotný počítač. Mohl by zaujmout i studenty, kteří by ocenili možnosti tabletu a zároveň možnost využít aplikace známé z desktopového prostředí Windows. Ani cena, která se může zdát na první pohled vysoká, není neodůvodnitelná. Očekávaná cena zařízení Cove Point je $1000. V přepočtu se tedy dostáváme zhruba na 20 000 Kč. Vzhledem k tomu, že na této ceně se pohybují běžné ultrabooky, má hybridní zařízení šanci uspět.

Microsoft by byl rád zaútočil na neotřesitelné pozice iPadu. O to samé se snaží výrobci zařízení s Androidem již nějaký ten pátek, ale zatím bez většího úspěchu. Podobně jako je tomu u Android, by i Microsoft rád s W8 tablety pokryl co možná nejširší cenové spektrum. Cove Point by mohl stát $1000 a již dříve jsme psali o zařízení Lenovo Yoga, které by mělo mít cenu posazenou ještě o něco výše.

Některé tablety s Windows 8 by se měly dostat s cenou dokonce pod $300, čímž by se staly konkurencí pro Amazon Kindle Fire a pro očekávaný mysteriózní Google Nexus tablet. Zda se Microsoftu podaří udržet ceny takto nízko a jaký to bude mít vliv na prodejnost, uvidíme. Každopádně by bylo vhodné, aby definoval nějaké minimální parametry, jako to udělal u Windows Phone. To je totiž jedna z mála věcí, kterou majitelé Androidů uživatelům Windows Phone závidí.

Zdroj: Techradar, Wired

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat