Google Drive oficiálně Aktualizováno

Google Drive oficiálně [Aktualizováno]
2019-06-20T20:25:49+02:00
• 24. 4. 2012

Celý den jsme se vám snažili přinášet zajímavé informace o postupu uvolňování nové aplikace od Googlu s názvem Drive (česky Disk). Nyní je aplikace vypuštěna do světa a my pro vás máme výtah ze záplavy informací, která se s jejím uvolněním vyhrnula.

Můj disk – Disk Google-183636

 

Jak vidíte, Google Drive v prohlížeči vypadá velmi podobně jako Google Docs. Z oficiálního článku od Googlu se také dozvídáme, že Google Dokumenty jsou součástí nové aplikace. Google se také chlubí tím, že vašim datům nabízí kvalitní zabezpečení, ať už přistupujete odkudkoliv. K dispozici je tedy webové rozhraní, desktopová aplikace pro Windows a Mac a aplikace pro Android.

unnamed (6)

Důležitou funkcí, kterou Google Drive nabízí, je vyhledávání. Již Google Dokumenty dovedli zpracovat naskenovaný dokument provedením OCR, čímž jste z něj získali klasický text. Stejné možnosti má nyní i Google Drive. Navíc pokud do svého úložiště nahrajete fotku, Google ji zanalyzuje a určí, co na ní je. Vy pak můžete využít vyhledávání k jejímu nalezení. Pokud máte tedy plný Drive koček, nebudete mít problém si je všechny najít a prohlédnout.

Ke stažení z Google Play: Google Drive

 

Google Drive také umožňuje sdílet soubory a spolupracovat na jejich úpravách s ostatními. Jak můžete vidět v předešlém videu, snadno si pak zobrazíte seznam úprav, které byly s jednotlivými soubory provedeny a také kdo je provedl.

SC20120424-184224SC20120424-184229SC20120424-184234SC20120424-184239SC20120424-184243SC20120424-184249SC20120424-184259SC20120424-184305SC20120424-184312SC20120424-184316SC20120424-184324SC20120424-184340SC20120424-184405

Zajímat vás také jistě budou ceny, za které si přikoupíte další místo. Dle ceníku Googlu máte celkem 9 možnosti, jak rozšířit svůj Drive. Nebudeme je zde všechny vyjmenovávat, ale řekneme si, že začínají na $2.49 za 25 GB a končí až na téměř $800 za 16 TB. Všechny platby, které v ceníku najdete, jsou měsíční. Oproti původnímu očekávání, kdy mnozí uživatelé počítali se zachováním původních cen, tedy při nejnižší částce $5 za rok byste dostali 20 GB prostoru, jsou ceny vyšší. Na druhou stranu za možnosti, jaké vám Google Drive nabídne jsou to asi odpovídající částky.

Pokud jste ovšem majitelé některého ze starších datových plánů (tedy například 20 GB za $5 ročně), nezoufejte. Nemusíte přejít na nové ceny. Nesmíte ovšem svůj plán zrušit, přestat platit ani provést upgrade na větší úložiště.

Google s vývojem úložiště rozhodně nekončí. Slibuje propojení s Google+ i Gmailem a využití nápadů externích vývojářů, kteří již pracují na aplikacích pro úpravu videa či tvorbu webových stránek. Některé již připravené aplikace můžete najít na Chrome Web Store.

Pokud se i vy počítáte mezi vývojáře, aplikační rozhraní pro Google Drive je již i s příklady dostupné na Google Developers.

Psali jsme dříve….

Po celodenním napínání nám Google konečně představil své úložiště Google Drive. Mnoho vlastností bylo již předem odhadnutou, ale některé určitě překvapily. Pokud vás zajímá, které vlastnosti nás zaujaly a jak se nám zatím Drive líbí, čtěte dále.

Vše to začalo informací Reuters, která říkala, že Google Drive bude vypuštěn právě dnes (24. 4. 2012). Samozřejmě, že většina lidí předpokládala, že je to opět pouhá spekulace. Pak ovšem přišel Google se změnou v Dokumentech.

Byla u nich navýšena kapacita ze základního 1 GB na 5 GB. Na internetu se okamžitě začaly objevovat screenshoty zobrazující tuto informaci. Základní velikost úložiště byla samozřejmě navšena všem, včetně uživatelů s předplaceným prostorem navíc.

Dalším krokem bylo zanesení zmínek o Google Drive do stránek podpory, kde se mluví o změně vlastníka Google Dokumentů. Podpora zde nabízí tip, že byhcom měli před přesunem většího množství dokumentů upozornit nového vlastní na zkontrolování, zda má dostatek úložného prostoru. Namísto Google Docs zde ale vystupuje Google Drive.

Již nyní víme, že v Googlu pilně pracují na verzi pro Android. Podařilo se nám pořídit screenshot z videa, kde byla vidět právě mobilní verze.

Další náznak, že spuštění je na spadnutí přichází z webu VentureBeat, který odhalil soubory robots.txt na doméně drive.google.com. Doména samotná však ještě aktivní není (vrací pouze chybu 404).

Vypadá to, že doména drive.google.com již obsahuje všechny potřebné soubory. Zkusili jsme vytáhnout adresu JS skriptu ze stránky Google Dokumentů a změnit v ní subdoménu z docs na drive. Pro obě subdomény jsme dostali stejný obsah zdrojového souboru.

Velmi zajímavou myšlenku přinesl uživatel Alex Masters na Google+. Zmiňuje produkt ZumoDrive, což bylo cloudové úložiště s možností připojit svůj webový prostor jako klasický disk. ZumoDrive je vlastněn Motorolou, kterou, jak víme, koupil Google. Dnes všem zákazníkům této služby přišel email, který říká, že služba k 1. červnu 2012 ukončí svou činnost a veškerá data budou smazána.

Je tedy možné, že Google Drive bude v podstatě ZumoDrive? Využití získané technologie je určitě možné a dokonce i pravděpodobné – Google podobným způsobem získal již více svých aplikací.

Web pro Google Drive je již připraven, a to včetně podpory. Alespoň tomu nasvědčují stránky zaindexované vyhledávačem Google.

Bylo vytvořeno fórum na Google Groups (Skupiny) pro Google Drive. Prozatím hlásí pouze, že je třeba být členem skupiny, abyste mohli fórum zobrazit a přispívat.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat