Face unlock a přepínání uživatelů na iPadu

Face unlock a přepínání uživatelů na iPadu
2012-04-08T09:04:06+02:00
• 8. 4. 2012

Apple nedávno zažádal o patent, který nasvědčuje tomu, že bychom mohli na jeho zařízeních využívat funkci rozpoznání osoby podle obličeje. Kromě odemykání zařízení by tato funkcionalita mohla sloužit ke snadnému přepínání profilů mezi jednotlivými uživateli iPadů, iMaců a MacBooků.

Patent, o kterém je řeč, se nazývá „Electronic Device Operation Adjustment Based On Face Detection„. Volně přeloženo bychom mohli říct, že se jedná o „nastavení provozu elektronického zařízení, založené na rozpoznání obličeje“. Že už jste něco podobného viděli? Ano, podobnou funkcionalitu nabízí Android 4.0 ICS se svým Face Unlock.

Android ovšem rozpoznání obličeje používá pouze k odemčení zařízení. Zatím se neví, jak přesně Apple tento patent využije, ale dle názvu se dá očekávat, že by nemuselo jít o pouhé odemykání tabletu, ale mohli bychom se v iOS dočkat i víceuživatelského režimu. Jednotliví uživatelé by pak byli rozlišováni právě na základě rozpoznání obličeje.

Google ani Apple nejsou jediní, kdo se snaží využít uživatelovu tvář k práci se zařízením. Podobným patentem disponuje i Toshiba (Rozpoznání obličeje pro automatické nastavení personalizovaných parametrů zařízení) nebo Microsoft, který, pomocí svého zařízení Kinect, umožní automatické přihlášení ke konzoli Xbox 360.

Po tom, aby iOS umožnil přihlášení několika uživatelů, volá stále více zákazníků společnosti Apple. Netýká se to jen domácího použití tabletu, kde jistě nikoho nenadchne, že se všichni čelnové rodiny při sdílení tabletu musí (například) neustále odhlašovat ze sociálních sítí. Problémy s jednouživatelským režimem na tabletech  (nejen od Applu) mají i firmy a školy, kde může být zařízení sdíleno více spolupracovníky/spolužáky.

Pokud by byla skutečně zevadena možnost přepínat na tabletu více profilů, jako je tomu klasických operačních systémů, bylo by využití rozpoznání tváře velmi zajímavým řešením. Uživatelům by odpadlo nepohodlné zadávání hesel a, pokud by byla technologie rozpoznání kvalitní, mohlo by to vést k lepšímu zabezpečení těchto zařízení.

Zdroj: Ars Technica

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat