Dvojitá recenze tabletů Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus a 7.7 video

Dvojitá recenze tabletů Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus a 7.7 [video]
2012-04-14T14:00:00+02:00
• 14. 4. 2012
25

Dostali jsme možnost otestovat dva tablety najednou. Oba jsou od Samsungu a oba nesou název Galaxy Tab. Jeden disponuje displejem o úhlopříčce 7″, na druhém zářila obrazovka o rozměru 7,7″.

Veškeré podstatné informace naleznete ve videu, ale určitě nebude na škodu, když některé subjektivní pocity zmíním i zde. Oba tablety mají solidní konstrukci, nezaznamenal jsem jediné zavrzání nebo nepříjemný pocit, že by se něco mělo rozbít. O něco lepší pocit jsem měl z Galaxy Tabu 7.7, jehož hliníkové tělo působilo skutečně velmi bytelně.

Výkonově na tom jsou obě zařízení podobně. Větší tablet má sice o něco vyšší takt dvoujádrového procesoru, ale také vyšší rozlišení displeje. Běžný pracovní projev obou tabletů byl v podstatě totožný. V případě spuštění graficky náročné hry se Galaxy Tab 7.0 Plus lehce zadýchával a Galaxy Tab 7.7 ho nechával v tomto souboji za sebou.

Displeje jsou naprosto rozdílné. V menším Tabu je typ TFT, model 7,7 září ostrými barvami Super AMOLED. Je těžké říct, který je lepší. Vyšší rozlišení u 7,7″ tabletu se projevilo jemnějším obrazem, na druhou stranu displej v šeru až příliš září i na nejnižší stupeň podsvícení. Na Galaxy Tabu 7.0 Plus se příjemně čtou dokumenty, ale při hraní her a sledování filmů jsou barvy nevýrazné. Zde asi záleží na tom, jakou technologii preferujete a k čemu tablet hodláte využívat. Použitá technologie také určuje barvu prostředí systému Android (displeje AMOLED mají nižší spotřebu při černé barvě – prostředí je tedy tmavé).

Ve videu několikrát zmiňuji poměr stran displejů. Pokud budu prezentvoat svůj osobní názor, je 4:3 ideální. Proto bych z těchto dvou volil Galaxy Tab 7.7, který má poměr stran 16:10, oproti 16:9,3 u menšího Galaxy Tabu 7.0 Plus. Menší tablet (nejen) mi připadá příliš úzký.

Měli bychom se také podívat na ceny obou zařízení. Nejnižší cena Galaxy Tabu 7.0 Plus je podle Heureky ke dni 23. 4. 2012 10 180 Kč. Průměrně se však cena pohybuje kolem 11 000 Kč. U Galaxy Tabu 7.7 je to s cenou o něco horší. Cena ve stejný den začínala na 13 490 korunách. Průměrně se pak pohybovala mezi 14 000 a 15 000 korunami. Rozhodnutí zda je to cena vysoká, či nikoliv necháme na vás. Snad vám v tomto soudu pomůže náš článek a video.

Co jste na videu neviděli

S oběma tablety jsem vyzkoušel bluetooth myš a klávesnici (bohužel ne najednou). Obě připojená zařízení fungovala bez problémů. Externí klávesnice měla jednu zajímavou vlastnost. Pokud byla nastavena v zařízení klávesnice Samsung, měla bluetooth klávesnice české rozložení. Pokud jsem nastavil Smart Keyboard, klávesnice se začala chovat, jako by měla anglické rozložení.

Zajímavé také bylo to, že Galaxy Tab 7.7 v sobě měl nějakou (pravděpodobně) softwarovou chybu, která způsobovala občasné upozornění, že „USB zařízení bylo odpojeno“, ačkoliv předtím žádné zařízení připojeno nebylo.

Pokud bych měl porovnat systém Android Honeycomb, na těchto malých tabletech od Samsungu, a iOS 5.1, který jsem měl možnost vyzkoušet na novém iPadu, musím říct, že jsem ve slepé uličce. Android nabízí obrovské možnosti úpravy systému jako takového. Nejdůležitější je pro mě mezi těmito úpravami možnost změny klávesnice. Dále se mi samozřejmě líbí widgety na ploše a k zahození nebyly ani mini aplikace dodávané Samsungem. Pro iOS by hovořila naprostá plynulost systému, okamžité reakce a stabilita aplikací. Mám-li vyřknout závěr, pak říkám, Android na tabletu ano, ale rozhodně na tabletu s rozměrem podobným iPadu, tedy zhruba 10″ (pro mě idálně i s poměrem stran více se blížícím hodnotě 4:3).

Malé tablety (7 – 8 palců) mě osobně nijak zvlášť neoslovily, ačkoliv zrovna testovaná zařízení se tvářila jako velmi dobrá volba. Problém může být v tom, že denně využívám Galaxy Nexus (taktéž vyráběný Samsungem), který má úhlopříčku 4,65″ a do 7″ tabletu tak už nemá daleko.

Nyní už je ale čas na video. Podívejte se na něj a udělejte si názor sami. Můžete se s námi pak v komentářích podělit o to, jak na vás testované tablety působí, jak vám vyhovují jejich rozměry, případně co byste na nich vylepšili.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

To nemohu potvrdit ani vyvrátit, sice je v ruce při vyšší zátěži cítit teplo, ale nestalo se mi, že bych jej nemohl udržet. V tomhle si myslím, že je to nejspíš záležitostí kusu. Já mám jedinout výtku a tou je váha. když už kreslím nebo prostě pracuji s tabletem dýl, tak se to pozná v ruce. Jinak z vlastní zkušenosti nemohu vytknout nic standartně zmiňovaného. Za mě u nového ipadu akorát váha, jinak nic.

Ještě doplním – co mě na iPadu začíná štvát čím dál tím víc, je to mnohokrát zmiňované přehřívání.
Po cca hodině hraní graficky náročnější hry kdy byl iPad položen na gauči, jsem ho pak skoro ani nemohl udržet jak byl rozpálenej. Opravdu nic příjemnýho. S tou samou hrou se Galaxy 7.7 zahřívá jen trochu.

Mám doma Galaxy Tab 7.7 a mám doma i nový iPad.
Musím říct že Samsung mě celkově zaujal víc. Lépe se s ním pracuje díky jeho nízké hmotnosti a dle mého názoru ideálním rozměrům. Možnosti nastavení plochy jsou také lepší u Samsungu.
Samsung umožnuje zavírání aplikací, správu RAM paměti, což potěší, ale většinou to stejně není potřeba. Samsung si vše chytře řídí sám.
Bezvadně se na něm píšou i delší maily. Automaticky obdržíte i Swype klávesnici která je fakt super.
Dokonce i display mi přijde lepší na Samsungu než na novém iPadu – má prostě lepší/ostřejší barvy. Rozdíl v jemnosti displaye není poznat!!!
Opravdu jediná výtka je ten občas trhavý pohyb při otáčení, nebo posouvání plochy – snad vyřeší ICS.

to anywherehome: ne neměl, měl jsem v ruce galaxy tab 10.1 se starší verzí a byl sem strašně zklamán. Věřím, že z ICS se to zlepšilo, ale pořád hraje roli poměr stran a ten „hezký“ display – na kreslení lepší. Čěkal jsem na galaxy note 10.1, ale vzhledem k tomu, že jsem potřeboval tablet dříve a specifikace mě moc nenadchly, tak jsem čekat přestal. Na druhou stranu musíte uznat, že Ipad je i investice. Když jej budu chtít za půl roku prodat, příliš se nepohnu od původní ceny a budu moct koupit něco jiného pokud se něco zajímavého objeví. Ještě dodám, že jediný android tablet, který mne opravdu oslovil a dost sem váhal jestli jej nekoupit, je motorola xoom2 10. Nakonec mě odradilo především nulové zastoupení v Čr. Jinak k Vaším připomínkám, ano v konektivitě trochu pokulhává, ocenil bych HDMI nebo USB bez nutnosti redukce. Micro SD nevyužiji a internet řeším přes wifi. CO se samsungu týče, tak tato 7,7 je pro mne prvním opravdu krásným samsungem, i dispaly je krásný, pouze velikost je pro mne malá.

anywherehome

26. 4. 2012, 7:49

to alexnoc: a velké Samsungy (s ICS) jsi zkoušel? nemá pro tebe větší cenu rychlý a plnohodnotný internet, mirosd, připojitelná zařízení, konektivita, …. před „prostě hezkým“ displejem iPadu?

…upřímné řečeno, také jsem před koupi tabletu strávil min. hodiny zkousenim v obchodech a čtením for, také nejsem fanoušek Apple, ale ipad 2 na mne udělal velky dojem. Vynikající displej (dle mého názoru lepší, nez transformer), perfektně svizny systém, akorad pomalé nacitani webu… Mam jiný tablet (Tegra 2, 10″) a do iosu bych nesel pro jeho uzavřenost a (ne)konektivitu ipadu, ale jak jsem psal, ipady podle mne nejsou vůbec špatné a poměr stran 4:3 (16:10) jsou na čtení v ruce určitě lepší, než 16:9.

Koupil sem si tablet na práci, prezentaci, kreslení i zábavu. Na to je prostě 7 palců málo. Koupil jsem ipad, jelikož nepotřebuju nic divoce překopávat a hlavně kvůli poměru stran. Pro mě je 4:3 lepší jak na kreslení, tak i na čtení textů. Strávil jsem v obchodech a na webu hodiny až dny než jsem koupil tablet. Nechtěl jsem jabko, nejsem fanda. Mám telefon blackberry a byl sem nadšený jak skvěle šlape playbook, ale ta 7ka je vážně málo. Ipad vyhrál kvůli velikosti, poměru stran a svižnosti. Až bude na trhu něco lepšího např od windows, nebo blackberry, nebo se přestane sekat a padat android, tak to jabko rád prodám někomu kdo ocení fakt, že to je jabko. Za mě, ale momentálně pro mé využití není nic lepšího zatím.

anywherehome

25. 4. 2012, 13:50

to Mifi: už je na mobilmanii uživatelská recenze :)

ale foťák na tabletu je důležitý jen pro rozpoznávání textu či obrázku, určitě ne na focení, na to je to moc nepohodlný……doporučuji kombinaci SGS2+7.7 :)

V lednu jsem zvažoval, jestli sedmičku, nebo Note. Přiznám se, že sedmička mě po půl denním zkoušení nenadchla, takže vyhrál Note. Hmm..ale 7.7 vypadá na jinou třídu :-) Asi budu měnit :-) Pokud by se našel někdo s osobní zkušeností 7.7 budu velmi rád za podrobnější info..jediné, co mě trochu odrazuje je horší foťák u 7.7 než u Note :-(

sorry boys, ICS update je tu coskoro, komu sa nechce cakat, vie si ho nahrat sam. no a ICS je na tablete trochu ina kava ako Honeycomb…

oslíííku, k bodu 1
jsem rád, že jsi konečně uznal že samsung s androidem nedokáží vyrobit použitelný soft/HW a kdejaká lama na XDA to umí líp :)
k bodu 2
lžeš, nebo mám halucinace a mně a spoustě dalším to na tablet nestačí
no a za třetí
furt se ti to seká a věříš že to brzy přestane :D:D:D věř oslíííku a víra tvá….

to anata: oslííík mě baví, už delší dobu je to nej troll :)

anywherehome: Neuvěřitelnké:-)
Nikde není psáno, že základem úspěchu má být neustále překopávání věcí. Někdo (a rozhodně jich není málo, né-li většina) se bojí jednoho-změn. Ať z důvodu, že konečně něco ovládl, vyhovuje mu to, zvykl si… prostě to co funguje chce znovu. Nevidím důvod, proč lidem neustále předhazovat nové plochy, bordel kolem widgetů zvětšovat miniaplikacemi, atd. atd. Lidi chtějí (většina, nezahrnuj se) „pokrok v mezích zákona“. Takový ten „obyčejný“ človíček, co má věc k tomu, aby mu sloužila. Asi nechápeš, buď jsi mladej nebo prostě jinej.
Přínos HD jsi očividně nepochopil (ne, nejde o více informací-k odečtění na stejné ploše).
Tvůj postoj je u u Androidu zvláště u Samsungu klasický, teď to koupím, je to s kompromisy, ale oni (Google, Samsung) slibují, že update to spraví, pro někoho je to prostě sport:-)

anywherehome

24. 4. 2012, 13:18

to ananta:
1) pro tebe ne, pro ostatní, co mají i XDA fórum ano ;-)
2) lžeš, nebo mám halucinace a mně a spoustě dalším to na tablet stačí :-D
3) furt lepší nějaký ten zásek (vůbec to není nic hrozného, s ICS zmizí)
než absolutní nedostatek inovaci v iOS, objektivně zhodnoceno dlouholetým uživatelem iOS:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NMiY1kSTHZw

holt ještě pár let a třeba se s realitou smíříš, že je Android absolutně nejlepší bez konkurence, ostatně proto je taky tak oblíben jak uživateli, tak výrobci :)

k čemu že je supr hd rozlišení na iPadu? Aby se tam vešlo milión ikonek a zmatku bez řádu? jsme se vrátili o 20 let nazpět? :)

Morrr: Vždyť je jedno, kolik textu pomocí CTRL+A, CTRL+C, CTRL+V vloží ne?:-) Ale pro něj prostě neexistuje argument, že na tablet je to nesmyslně malé, na telefon nesmyslně veliké a že se to kloudně nedá používat ani v jednom režimu:-) Navíc je to totálně zabržděno smrtícím duem Honeycom+TouchWiz…

víš oslíííku, stačí napsat – jsem se svým tabletem spokojen, líbí se mi a ostatní mi tolik nevyhovují – ale to by jsi pak v diskuzi nevypadal jako trubka, že ? :)

anywherehome

24. 4. 2012, 11:55

to 3. white.haven:

to je ale škoda, že to nemůžeš svůj iPad použít do auta jako
1) navigace – příliš velké
2) do města třeba taky kvůli navigaci – příliš velké
3) vlastně do jakékoliv kapsy – příliš velké

a taky škoda, že vyspělost je stále na stejné úrovni už několik let:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NMiY1kSTHZw
iOS je dle tohoto velmi velmi složitý systém…..takový nedodělek

neberte to negativne, no nezaskodilo by si to video po natoceni pozriet,ci je to pozeratelne, a pripadne ho rozstrihat a nejasne casti natocit este raz a potom to spojit.

Václav Pavlín

24. 4. 2012, 10:35

1, 5, 6, 7: Za rozostření se omlouvám. Točím ultrazoomem a z nějakého důvodu tentokrát ostřil opravdu špatně (asi to bylo tím světlem).

Co se týče videa celkově. Pokud profíky myslíte to, že máme zázemí Mobilmánie, tak nemáme. Veškeré vybavení si financuje každý redaktor sám, tedy dle svých možností. Není to mezera mezi stoly, ale „rozkládací“ stůl. Bohužel jiný vhodný doma nemám.

Budu se ze všech sil snažit, aby video příště dopadlo lépe.

PS: a natáčet tak že je na pozadí vidět mezera mezi „stoly“ apod. je také děs. Jako profíci by jste to měli mít opravdu lépe vychytané.

Natáčíte s málem světla, sice v 1080p, ale rozostřené a díky absenci více světla to působí celkově tmavě. Nahoďte kvalitnější kameru, klidně 720p, dejte více světla a bude to super, viz mobilenet videa apod., díky předem, toto je ostudné.

Uplne suhlasim s JmX. Vydrzal som sa pozerat 3 minuty a vypol som to. Kamera otras, cele rozostrene. Ked ukazuje hrany tabletu a konektory, cista tma. Fakt paradne video.

oslíííku anywhere, napiš ještě jak jsou všichni lidé s jiným tabletem nechápající malé děti atd.
prosím prosím :D

white.haven

24. 4. 2012, 7:56

anywherehome: kazda liska chvali svuj ocas, co?

„velikost je naprosto ideální, na www nemusíte zoomovat (landscape)“

LOL :o)) To nemusim ani na iPADU, ale v REZIMU NA VYSKU :o)))

anywherehome

24. 4. 2012, 6:37

Musím říct, že Tab 7.7 je opravdu úžasný…..
1) velikost je naprosto ideální, na www nemusíte zoomovat (landscape)
2) velmi lehoučký (díkybohu malým rozměrům)
3) obrovský luxus navigace v autě (díkybohu malým rozměrům)
4) www full desktop mode
5) skvělé HW provedední – displej, zpracování, výkon
6) prostě univerzání přístroj (díkybohu malým rozměrům)

— tento tablet prostě nemá konkurenci (hlavně až bude ICS)

prepacte ale to video sa da sledovat len tazko.. nezaostrena kamera, vacsinou casu vidiet polovicu displeja tabletu.. na moje oci to bolo neskutocne utrpenie…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat