Dva displeje od Microsoftu (na jednom telefonu)

Dva displeje od Microsoftu (na jednom telefonu)
2012-04-24T14:37:33+02:00
• 24. 4. 2012
2

Microsoft se v poslední době skutečně snaží zapůsobit na uživatele chytrých mobilních telefonů. Činí tak prostřednictvím svého operačního systému Windows Phone, ale i skrze nové zajímavé patenty.

Vzpomínáte si ještě na „véčka“? Nemyslíme Věci veřejné, ale telefony, které bylo možné zaklapnout tak, že displej a klávesnice se ocitly naproti sobě „uvnitř“ zařízení. Většina těchto telefonů měla dva displeje. Vnější zobrazoval důležité informace jako čas, stav baterie, sílu signálu, zmeškaná volání atd. Vnitřní displej byl větší, barevnější a také spotřeboval víc energie. Dalo se na něm ale samozřejmě zobrazit mnohem více informací. Véčka v poslední době v podstatě vymizela ze světa a Microsoft se … nerozhodl je přivést zpět. Získal ovšem patent na něco velmi zajímavého.

Co jste si z předchozího odstavce měli odnést, je představa dvou displejů na jednom telefonu. Víme, že dnes displej většinou zabírá celou přední stranu zařízení. Umožnil to přesun klávesnice na obrazovku a její převod do virtuální podoby. Stále však zůstává spousta nevyužitého prostoru. Pokud vlastníte smartphone, vezměte ho teď do ruky a otočte displejem dolů. Co vidíte? Kromě fotoaparátu a možná blesku pravděpodobně nic. A to je právě to, co by chtěl Microsoft změnit. Chtěl by vám do zad telefonu implantovat další displej.

Možná vás teď napadlo, že se zbláznili. Už teď máme obrovské problémy s baterií. Mnohým telefon nevydrží ani jeden den. Microsoft možná občas dělá nepochopitelné kroky, ale tentokrát to vymyslel dobře. Na zádech telefonu by měl být displej s nízkou spotřebou. Mohlo by se jednat například o technologii e-ink, kterou známe ze čteček elektronických knih. Ta umožňuje zobrazit na displeji jakoukoliv informaci a dokud se obsah obrazu nemusí měnit, nespotřebovává žádnou energii. Druhý displej by tak mohl sloužit například ke zobrazení stavových informací, různých textur či „tetování“ nebo výstupu nějaké aplikace (například počasí).

Na webu Patent Bolt tuto myšlenku rozvinuli tak, že by telefony mohly obsahovat kromě dvou displejů i dva procesory. Silnější a energeticky náročnější by se staral o zobrazování informací na hlavním displeji. Slabší by se mohl postarat o aktualizaci dat na sekundárním displeji, pokud by bylo zařízení v režimu spánku. Tím by odpadlo neustále rozsvěcení zařízení, jestli náhodou nepřišla zpráva nebo email, když jste si odběhli.

Poslední věc, kterou můžeme z obrázků přiložených k patentu vydedukovat, je, že Microsoft by rád využil skutečně celou plochu telefonu. Představuje si totiž, že displej povede až na horní hranu zařízení. Tam by mohly být zobrazeny právě informace o stavu – čas, baterie, signál, zmeškané hovory nebo smsky a další užitečná data. Uživatel by tak měl k těmto často používaným údajům velmi rychlý a jednoduchý přístup.

Microsoft podal žádost o přidělení patentu již minulý rok. Oficiálně mu však byl „přiklepnut“ až nyní. Zprávy o tom, kdy bychom se mohli dočkat realizace tohoto konceptu zatím k dispozici nejsou. Podobné choutky jako Microsoft měla již dříve i Nokia se svým konceptem GEM. Podívejte se na něj na videu.

Zdroj: Patent Bolt


Musím uznat, že bych byl na takový telefon zvědavý. Obával bych se odolnosti zadního displeje a také poškrábání. Přece jen poškrábat kryt zamrzí, ale pokrábat, byť vedlejší a e-inkový, displej už doslova naštve.

Jak působí displej na zadní straně telefonu na vás? Našli byste pro něj využití?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Je to prostě geniální nápad. Dneska se beztak dělají velká pádla, tak proč nevyužít zadní stranu jako čtečku knih a nebo indikaci stavu? Čtečku jsem si nekoupil právě kvůli moc velkým rozměrům. A blikací dioda je prostě přežitek pro konzervy. Taky by si tam mohl člověk promítat různé designy (zlepšená možnost personalizace telefonu. Každopádně je to pokrok a dobrý nápad. Snad to brzo přinese Nokia.

na co druhej display kvuli tomu jestli prisla zprava nebo mam zmeskanej hovor? staci snad indikacni dioda ne? rozhodne sezere min energie… nevim, ale ani jeden napad se mi nelibi… tuplem ten koncept od nokie mi prijde poradne prastenej a nepouzitelnej, jak jako ten telefon pozna jestli mackam tlacitka vzadu nebo vepredu kdyz ho drzim v dlani???

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat