Budoucnost HTC: Jakým směrem se vydá?

Budoucnost HTC: Jakým směrem se vydá?
2012-04-23T09:10:41+02:00
• 23. 4. 2012
4

Společnost HTC v posledních dnech představila několik plánů do budoucna, kterých by se měla držet. Novinky se týkají jak konstrukce samotných telefonů, tak i personálního obsazení HTC. Co tedy HTC chystá?

htc-logotouch_pro2HTC_One_S_SideOn_RGB800px-Usdollar100front

Hardwarová klávesnice? Té už se asi nedočkáme…

HTC bylo jedním z mála výrobců, kteří produkovali telefony vybavené výsuvnou QWERTY klávesnicí. Bohužel je však zřejmě  prozatím  u HTC s touto koncepcí telefonu konec.

S touto informací přišel creative director HTC, Claude Zellweger. Na novinářské akci v Seattlu prohlásil, že se společnost od konceptu pevné QWERTY klávesnice odvrací.

“As a company the QWERTY keyboard we’re moving away from in general.”

Claude Zellweger řekl, že přes všechny pokusy není HTC schopno produkovat kvalitní QWERTY telefon při udržení tenkého designu. Zdá se ale, že to není úplně definitivní prohlášení. Po negativní reakci komunity později Zellweger řekl, že HTC nechce opustit koncept telefonu s klávesnicí úplně, ale počká na technologie, které umožní vyrobit telefon, který bude tenký a přitom si zachová kvalitní zpracování hardwarové klávesnice.

HTC se chce soustředit na menší počet zařízení (nyní tedy výhradně pouze s dotykovou obrazovkou) a nechce vydávat nový model “každou chvíli”. Tuto strategii před časem nastínil i CEO společnosti Peter Chou a Claude Zellweger to ve svém prohlášení jen potvrdil. Zdá se tedy, že QWERTY telefony byly první, které byly na ráně při zeštíhlování modelové řady.

Tyto telefony byly vždy předmětem mnoha diskuzí. I přes to, že je většinou komunita uživatelů vyžaduje a vychvaluje jejich výhody, finální prodeje nejsou vždy tak růžové. Proto také v současné době většina výrobců od těchto modelů upustila.

touch_pro2htc-desire-z-obr2

Pokud se podíváme zpět do historie HTC, můžeme připomenout hned několik úspěšných QWERTY modelů. Jedním z nejúspěšnějších byl zřejmě telefon Touch Pro 2 s Windows Mobile. Pětiřadá klávesnice nabízela prostorná tlačítka i výklopný mechanismus. Dalším poměrně úspěšným modelem s klávesnicí byl model Desire Z. Zprvu se na tento model sice sesypala kritika v reakci na poměrně volný vysouvací mechanismus, ale na konci prodeje, kdy došlo k výraznému snížení ceny, se telefon dočkal masivního zájmu a stal se doslova nedostatkovým zbožím.


Co je tenké, to je “IN”

I tímto heslem by dal vystihnout další plán HTC. Nové modely tohoto výrobce by se totiž malou tloušťkou měly vyznačovat. Napovídají tomu i parametry aktuálních zařízení modelové řady One. One X nabízí tloušťku, která se zastavila na hodnotě 8,9 mm a One S přichází dokonce s tloušťkou 7,8 mm.

htc_one_s_press_2

V uplynulém roce si HTC nechalo vypracovat průzkum, ze kterého vyšlo najevo, že zákazníci mají zájem o telefony s tenkým tělem. Právě tuto vlastnost přitom upřednostňují před větší životností baterie. V návaznosti na tento průzkum následně společnost stáhla svoje plány na uvedení smartphonu s kapacitou baterie atakující hranici 3000 mAh.

2145060

Jak naznačuje poslední věta předchozího odstavce, nebude to zadarmo. Kromě masivního navyšování kapacity baterií, které bylo plánováno, budeme muset oželet i další věci. Opět nemusíme chodit pro konkrétní omezení daleko. Už ani řada One například neumožňuje uživatelskou výměnu baterie, což mnoho lidí kritizuje. Zdá se tedy, že se s tímto faktem budeme muset smířit i u dalších modelů.

Vzhledem k tomu, že výdrž baterie je poslední dobou velice diskutovaný problém aktuálních smartphonů, většina z nás tímto krokem moc potěšena nebude. To si však HTC zřejmě uvědomuje a doplňuje, že se výdrž baterie bude snažit dohnat vývojem samotné technologie baterií a optimalizací operačního systému i vlastní nadstavby (v případě HTC Sense u Androidu).


Nový finanční ředitel HTC

Aby toho nebylo málo, HTC před několika dny vyměnilo svého finančního ředitele. Nahrazení předchozího CFO (chief financial officer), kterým byl Winston Yung, nebylo veřejně nijak odůvodněno. Je však zřejmé, že tento postup má něco společného s finančními výsledky posledních období, které prozrazovaly, že HTC není v úplně dobré kondici. Nyní společnost sází na novou řadu One, která přichází do prodeje, takže můžeme jen čekat, jestli se HTC opět postaví na nohy. Novým správcem firemní kasy se stal Chia-Lin Chang.


Zdroje: androidandme, techcrunch, pocketnow

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

bigt: Ne, hřebíčky do rakve už si zatloukají nějakou dobu, teď jenom zrychlili

První hřebíčky do rakve?

EINEX.SIEMENS

23. 4. 2012, 14:26

No kdyby radši zapracovali KONEČNĚ na kvalitě hudebního výstupu (jak do sluchátek, tak z reproduktoru pro vyzvánění a sluchátka)

Konečně by taky mohli začít používat kvalitní digitizéry.

Ale mi je to jedno, htc už si nikdy nekoupím. Už dávno není technologickým inovátorem.

Všechno špatně.
Já jsem technologický nadšenec, a přesto (možná právě proto) upřednostnuji větší tloušťku telefonu s větší výdrží baterie. Stejně tak HW klávesnice je pro delší psaní nepostradatelná.
O mobilech se bavím s mnoha laiky a stejně i oni upřednostňují delší výdrž baterie a nějaký ten milimetr navíc neřeší.
Tak kde HTC bere tyto informace?!? …já vím, z prodejů iPhonů :(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat