Nový iPad a iOS z pohledu „androiďáka“ videa

Nový iPad a iOS z pohledu „androiďáka“ [videa]
2012-03-26T14:50:00+02:00
• 26. 3. 2012
50

Do rukou se mi dostalo velice zajimavé zařízení od společnosti Apple. Jak asi tušíte, jedná se o nový iPad, tedy iPad třetí generace. Jak na mě, jako na uživatele systému Android, toto opěvované i zatracované zařízení působí?


Nejprve musím říct, ze je to má první takto podrobná zkušenost s tabletem i se zařízením společnosti Apple. Snažil jsem se být objektivní a nenadržovat ani jednomu systému (tedy ani iOS, ani Androidu). Nyní ale už k tomu, co jsem o tabletu stihl zjistit.

Pokud chcete základní informace o hardwaru, podívejte se na první video. Zde pouze zdůrazním displej s obrovským rozlišením 2048x1536px. Displej je ústředním prvkem celého zařízení. Nejen, že zabírá téměř celou přední stranu, ale zaujme i jemností zobrazení, která je skutečně excelentní. Aby všechno nebylo jen dokonalé a krásné, musím říct, že jsem si všiml, že displej nezobrazuje správně černou. Jsem zvyklý na Super Amoled displej v telefonu Galaxy Nexus. V přímém srovnání je černá na Nexu o něco tmavší. Na druhou stranu bílá je bělejší na displeji iPadu.

Pro srovnání jsem ještě připravil snímky displejů (zleva) nového iPadu, telefonu Galaxy Nexus a LG KP500. Vidíme, že hustota bodů na iPadu je ze všech tří zařízení nejvyšší. Také si můžeme všimnout toho, že iPad má pro každý sub-pixel (červená, zelená, modrá) vlastní diodu, kdežto Galaxy Nexus některé barvy sdílí.


Černé pixely na Nexu jsou skutečně „zhasnuté“, na iPadu stále lehce prosvítá rastr. To pak způsobuje zmiňovaný rozdíl v podání černé barvy.

Co mi trochu kazilo radost z jinak perfektního displeje, byly některé ovládací prvky aplikací, které působily rozmazaně. Vysvětluji si to tím, že nebyly připraveny pro takovéto rozlišení a iPad si prostě neporadil s jejich vyhlazením. Spravit by se to mělo s updatem té které aplikace.

Nyní je čas na první video a krátké představení zařízení iPad 3. generace včetně prvních dojmů „androiďáka“ ze systému iOS.

Máte-li pocit, že první dojmy byly veskrze dobré, pak máte pravdu. Pak jsem si ovšem s iPadem začal hrát, hledat chyby a nedostatky a kdo hledá, najde. Našel jsem a podělím se o ně ve druhém videu, na které se můžete podívat právě teď. (Nebojte se, ve videu nejsou jen nedostatky, ale i vlastnosti, které na mě udělaly dojem.)

Ve videu jsem docela sepsul klávesnici v systému iOS. Abyste nemohli říct, že jsem se s klávesnicí nesnažil sžít, pokusil jsem se na novém iPadu psát článek. Vydržel jsem dva odstavce a musel jsem vzít do ruky Nexus, na kterém jsem napsal zbytek. Napsat jednu stranu na Nexu mi trvalo stejně dlouho, jako vyťukat první dva odstavce na iPadu. Jsem zvědavý, jak budu mluvit, až srovnám psaní na tabletu s Androidem (nyní nemám žádný k dispozici, ale prozradím, že se můžete těšit na netradiční recenzi) se zkušeností ze psaní na iPadu.

Kdybych nebyl zvyklý na Android, určitě by některé nedostatky iPadu odpadly. Na druhou stranu ani Android není dokonalý a až se pustím do recenze některého zařízení s tímto operačním systémem, také se dočkáte kritiky.

Nový iPad nyní poputuje ke kolegovi Michalovi Královi, který je naším specialistou na produkty společnosti Apple a zařízení se systémem iOS. Krom toho je také jejich velkým fanouškem, takže jsem sám zvědav, jak a kde se naše názory potkají či naopak minou.

Představené zařízení můžete zakoupit například u iTouch Apple Premium Reseller ve Zlíně.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Ale nikdo se nezmínil o největším prohřešku iOS: Nejsou zdarma Angry Birds! :D

To 40: no dúfam ale že ked sa na iOS opäť zamerate nebudete to brat ako hlavnú nevyhodu lebo ked ste si to nevsimli teraz ,tak to až také dôležité pri tomto OS nebude :-) a tí, čo sa chcú v systéme rýpať určite nebudú začiatočníci a nájdu si napr. iFile.

Recenzi musím pochválit. Recenze je trochu odlišná od standardních recenzí a pomáhá uživatelům jiných platforem se připravit na odlišnosti, kterého čekají v případě přechodu na ios. Já patřím mezi ně, co uvažuje o koupi ipadu, ale ve hře je ještě android a dosti opomíjený playbook.

anonymousCZ

29. 3. 2012, 9:44

„iPad 3 nejvíc hřeje v levém dolním rohu…“

Ano, v levém dolním rohu, pokud držíte iPAD na výšku, home buttonem dolu. Tak ale prakticky iPAD nikdo nepoužívá (což mě samotného překvapilo, než jsem si ho koupil a začal používat) – většinou je v režimu na šířku, takže v závislosti, jak to máte otočené, to hřeje buď vpravo nahoře, nebo vlevo dole (a v podstatě je jedno, jak to máte otočené). Nicméně mě teda dost udivuje, že spoustu lidí překvapuje, že iPAD hřeje. Já to prostě beru jako fakt a ani mě nenapadlo se nad tím nějak pozastavovat. Jo, kdyby se hřál natolik, aby se přehrál a vypnul, tak nad tím bych se už setsakramentsky pozastavil. Uvidíme v létě :-)

anonymousCZ

29. 3. 2012, 9:37

„1) Jde na novém iPadu přehrát 1080p MKV video s českými titulky? Dočetl jsem se, že se tohle řeší spíše streamováním z PC (což by mi asi nijak zvlášť nevadilo, kdyby to bylo nějak pohodlně vyřešeno).“

MKV 1080p to nepřehraje, 720p ano. Videu je ale možné změnit „kontejner“, z MKV na MP4, a pak to 1080p přehraje (a protože se nekonvertí video jako takové, jde to rychle, cca 600-800 fps). Streamování z PC není problém – pustíš aplikaci AirVideo, vyberes film a koukáš (automaticky se on-the-fly se konvertuje, aby šlo přehrát na iPADU). Snadněji to jít nemůže. Není to samozřejmě řešení na cesty.

„2) Lze na klávesnici přidat čtvrtou (resp. pátou) řadu s českými znaky? Psaní diakritiky přes držení mi přijde zdlouhavé…“

Bez jailbreaku nejde, nicméně… když máš zapnutý slovník T9, on tam tu diakritiku sám doplňuje. Jinak řečeno, píšeš na klávesy bez diakritiky a iOS sám nabízí alternativní slova s háčky a čárky.

Václav Pavlín

29. 3. 2012, 9:23

To 43: Na tu tloušťku jsem nijak nenadával:) Jednalo se pouze o konstatování, že je vyšší, než u iPad 2.

Vy třeba iPad v jedné ruce nedržíte, ale jsou lidé, kteří ano. A proto (pro někoho) může být hmotnost 680g problém.

Už jsme se o tom v komentářích bavili – zahřívání je subjektivní pocit. Já (a další lidé, kterým jsem dal tablet do ruky) jsem měl pocit nepříjemný. Možná to bylo způsobeno hliníkovými zády – zahřátý plast a kov je rozdíl.

To 44: Můj Nexus také hřeje, ale hřeje nahoře pod čočkou fotoaparátu, kde jej nedržím. iPad 3 nejvíc hřeje v levém dolním rohu…

inac to aj ja musim s tebou suhlasit Peter ohlade zaveru. Doma mam spominany iPad 1 a tak isto HTC EVO 3D ked hram hry na evu tiez riadne hreje a my to moc nevadi ale ked zasham hry na iPadu tak ten fakt hreje o dost menej a to hram taku istu hru ako na eve Battlefield Bad Company 2

Vlastním iPad 1 a 2, Asus Transformer, iPhone 4 a Samsung Galaxy S2. Už dosť dlhú dobu, takže môžem porovnávať.

Displej:
Čierna je skutočne Naj na SGS2. Je to dané Super Amoled Plus displejom – technológiou. Na druhej strane IPS má vernejšie farby. A retina je krásne jemná bez kompromisov.

Klávesnica:
Zabudnem na hw verziu z Transformera (veľmi ma nenadchla – očakával som notebookovú kvalitu, ale ani z ďaleka sa nekonala), takže k tým sw. Najprakticnejšia je asi Swype na SGS2. Písanie je rýchle, predikcia funguje skvele. V iOS sa mi na rozdiel od autora článku strašne páči ´ a ˇ na samostatných klávesách. Spôsob „podržať prst a potom vybrať znak“ je strašne zdĺhavý pri dlhšom písaní. Snáď keby prehodili postupnosť stláčania z písmeno->interpunkcia na interpunkcia->písmeno tak, ako je to bežné v počítačových OS. Najmenej sa mi pozdáva klávesnica v tabletovom Androide. Možno je to subjektívna vec, ale výber textu a pohyb v ňom sa mi tiež viac páči v iOS. Na Androide je to dosť nepresné.

Mail:
Treba si miesto typu účtu Google vybrať Exchange a zadať m.google.com. Potom fungujú konverzácie, ale aj synchronizácia kontaktov a kalendárov. Chyby v českom preklade je známy bug, ale v 5.1 už by mal byť opravený. Slovenský bol vždy ok.

AppStore:
Niektorým ľuďom môže skutočne vadiť nelokalizované rozhranie. Ja s angličtinou problém nemám. Nefunkčnosť krížiku vo vyhľadávaní je asi skôr synchrónny kód aplikácie AppStore. Pokiaľ naťahuje niečo z webu, nie je schopná reagovať na niektoré podnety. Tu by to mohlo byť lepšie naprogramované. Ako používateľovi Androidu na tablete mi strašne vadí v Android Markete (Play) nemožnosť zobraziť samostatne tabletové aplikácie, čo je v AppStore vyriešené veľmi pekne.

K samotnému novému iPad-u:
Neverím, že poznáte rozdiel cca 0,5 mm. Možno inak tvarované boky sú to, čo robí nový iPad opticky hrubším. Ale rozdiel v samotnej hrúbke nemôže byť reálne postrehnuteľný dotykom. Čo sa týka váhy: takmer nikdy nedržím iPad v jednej ruke. TO NIE JE MOBIL. Vždy je o niečo opretý – o nohy, gauč, paplón, posteľ… Preto 680g nemôže byť problém. Tým som, myslím, vyjadril aj svoj názor na zahrievanie. Môj SGS2 sa hreje riadne. Ale že by mi to vadilo …

moc my tato videorecenzia pomohla pri rozhodovany sa o kupe medzi iPad 2 a iPad 3. Momentalne mam iPad 1 :) tak rozmyslam, ze dam upgrade na 3 32GB 4G

Měl bych dva dotazy na zkušené iOSáky:
1) Jde na novém iPadu přehrát 1080p MKV video s českými titulky? Dočetl jsem se, že se tohle řeší spíše streamováním z PC (což by mi asi nijak zvlášť nevadilo, kdyby to bylo nějak pohodlně vyřešeno).
2) Lze na klávesnici přidat čtvrtou (resp. pátou) řadu s českými znaky? Psaní diakritiky přes držení mi přijde zdlouhavé…

Díky za odpovědi, jinak perfektní článek a video a konečně diskuse bez osočování!

Václav Pavlín

28. 3. 2012, 17:08

To 39: Měl jsem zařízení skutečně krátce, takže k hlubšímu zkoumání jsem se nedostal. Ale aspoň vím, na co se zaměřit, až budu mít s iOS zase tu čest:)

Ja som si až teraz všimol že malé písmená sú na displeji veľké :-) Ale dosť ma prekvapovalo čo bolo dané systému ako nedostatok, veci ktoré som si ja za 3 roky nevšimol,to že sa nedá trafiť x je iba o zvyku aj mne sa zdajú Androidy ako zle nakalibrované, ale to že je v maily Friday. Tiež som skôr očakával od „androiďáka“, ako už bolo napísané, napríkad filemanager.

LiberaleMiguel

28. 3. 2012, 16:06

Co se tyce podani barev, tak podle mne jasne vede Nokia s AMOLED CBD, nema tak jedovate barvy jako Samsung, ani tak vyblite jako iPhone. Srovnaval jsem to s iPhonem 4G, Galaxay S i Galaxy S II. Pred nedavnem jsem videl svoji E7 polozenou ve tme vedle brachovy 701(ktera ma IPS), oba jsme meli aktivni Sleeping screen a fest mne zarazilo, ze jeho displej byl uplne sedy a ne cerny oproti mojemu

Ja mam iPad 2 a dam par svojich skusenosti.. Klavesnica je dobra.. Je to len o zvyku. Ten krizik mi nic nehovoril, mne to funguje normalne.. Gesta su skvele ale chcel by som aj gesto na ovladanie hlasitosti.. Vadi mi file system.. Da sa to nejak poriesit aplikaciami ale bol by som stastnejsi ak by to vyriesil priamo apple. Mohli ste spomenut vydrz ktora je podla mna ta top vlastnost zariadenia. Cierna je skareda koli diodam podsvietenia.. Cim silnejsie podsvietenie, tym horsia bude cierna, respektive tym viac bude presvitat podsvietenie.. Ale clovek si to vsimne len ak ma na obrazovke nieco velmi tmave a velmi sa nato zameriava. Nikto to este nepochvalil, tak to pochvalim ja.. Reproduktor je navrhnuty tak, ze aj ked tablet polizite a zakryjete na chrbte alebo z boku rukou neumlcite ho.. Jednoduchu je vydych reproduktoru spraveny do 90 stupnov. Nepaci sa mi, ze niektore stranky sa odmietaju zobrazovat v desktop rezime ale o je problem stranok.Oproti iPhonom je appstore v iPade chaoticky.. Teda aspon pre mna.. Nepaci sa mi, ze safari nema download klienta.. Pozorovacie uhly su dokonale.. Neviem ci sa to vobec da lepsie.. Tusim ste zabudli spomenut, ze bocne prepinac sa da prepnut na zamikanie otacania/vypnutie zvuku. Este ta sikovna lista na ovladanie hlasitosti/podsvietenia/zamykania/prepinania piesni je super a autor ju ani neukazl :/

České názvy v maili sa vyriešia cez Nastavení – Obecné- nardní volby- Místni format. Toto ovláda regionálne volby cez cely systém aj externých App.

Václav Pavlín

28. 3. 2012, 8:48

To 33: Díky.

To 34: Tak vyzkoušet, jak se chovají kontakty, mě nenapadlo. Zajímavé.

K tomu kurzoru – když se mi nepovedlo myš připojit, tak jsem k tomu něco hledal a našel právě informaci, že kurzor není vůbec implementovaný. Ovšem to, co píšete Vy, je dobrá zpráva pro všechny, kdo se nebojí jailbreaku:)

Mám dva komentáře. Za prvé, GMail sice opravdu jde snadno nakonfigurovat přes připravenou předvolbu, navíc se tam pak objeví tlačítko pro archivování zpráv, ovšem potom nefunguje synchronizace kontaktů. Nechápu proč. Naopak když se GMailový účet nakonfiguruje přes volbu Exchange, tak se sice musí ručně zadat adresa Exchange serveru m.google.com, ale zato synchronizace kontaktů pak funguje perfektně bez jakéhokoliv problému (není tam pak tlačítko pro archivování zpráv, jde to sice udělat ručním přesunutím zprávy z inboxu do složky „All Mail“, ale to už není tak pohodlné).

Druhá věc, taková spíš hnidopišská – není pravda, že by kurzor myši v iOSu „nebyl implementovaný“. Implementovaný je, ale v Applu zkrátka rozhodli, že ho uživatel nebude potřebovat. Nicméně když se (po jailbreaku, samozřejmě) pustí například VNC server, a připojí se na něj VNC klient třeba z PC, tak se kurzor myši jako zázrakem objeví a i na iPadu je pak vidět, kam zrovna uživatel na klientovi svou myší ukazuje.

Jinak pěkná recenze ukazující detaily v systémech, které jsou málo zmiňovány :-)

Jako iOSak chvalim vcelku objektivni pohled na vec a sdilim s vami nektere neduhy iOSu. Jen se zastavuji nad tim, ze skutecne vas email obsahuje zcasti anglicka slova (dny) a muj novy ne… Doporucuji update na 5.1 a mel by byt problem vyresen.

Václav Pavlín

28. 3. 2012, 8:17

To 29 & 30: Jistě, oba máte pravdu – tablet vs. tablet, mobil vs. mobil.

Jak jsem ale už psal, myslím, že v případě srovnávání jsem se zaměřoval na systém, nikoliv na zařízení samotná (až na displej, ale tam by tak jako tak v rozlišení iPad zvítězil).

Pokusím se o víkendu ještě v rychlosti porovnat zařízení od Samsungu s iPadem.

anonymousCZ

28. 3. 2012, 8:08

„Pokud narážíte na to, že Nexus je “referenční” zařízení Googlu, co je pak iPad pro Apple?“

Refencni zarizeni Apple v tomto pripade je iPhone :-)

Na referenční opravdu nenarážím, s tím s Vámi plně souhlasím.
Jen, že porovnání by mělo podle mě být ve stejné kategorii zařízení, které si konkurují a to tabletů a ne porovnání tablet – mobil.

Samozřejmě prostředí jsou v podstatě velmi podobná u mobilu a tabletu jak na iOS tak na Androidu, ale vyniknou poměrně jinak na jiných velikostech zařízení. A porovnání s talbetem od Samsungu podporuji :-)

anonymousCZ

28. 3. 2012, 7:49

jonn27: displeje pro novy iPAD vyrabi Samsung. Ted se k nim asi pridal i Sharp, ale LG zatim ne. Pry nevyhovel pozadavkum na kvalitu ci co.

Václav Pavlín

28. 3. 2012, 7:49

To 21: Zahřívání si všimli všichni, kdo vzali tablet do ruky. Možná je to jen otázka několika sérií, nevím. Uvidíme, jak se s tím Apple vypořádá.

To 25: Bohužel jsem nemohl srovnat s tabletem, využil jsem tedy Nexus. Myslím ale, že nic, co jsem srovnával, se nevztahovalo na rozměry zařízení. Pokud narážíte na to, že Nexus je „referenční“ zařízení Googlu, co je pak iPad pro Apple?

TF Prime jsem zatím v ruce neměl, takže nedovedu posoudit. Včera jsem začal testovat tablet Samsungu a se psaním problémy nemám.

Peter Glezl

28. 3. 2012, 7:35

taky jsem jsi na mem ipadu 2 vsiml ze cerna je hodne presvetlena..pekny to neni a nekomu to vadi nekomu zase ne.me se to osobne nelibi.display ma ale jinak nejlepsi pozor.uhly co jsem videl a perfektni jas.myslim ze tyhle displaye vyrabi LG.

Zdá se mi poněkud neobjektivní srovnávat tablet od Applu s „referenčním“ telefonem od Google, jsou to přeci jenom dosti odlišná zařízení, pokud ovšem nechceme spekulovat, že telefon nexus se blíží velikosti talbetů.

Jinak mé zkušenosti z mnou subjektivně chápaného top android tabletu – asus tf. prime jsou dosti smíšené a docela by se i lišily. Například softwarová klávesnice byla vcelku nepoužitelná, když v každém druhém slově mi chybělo písmenko. Bylo to tedy ještě na honeycombu, a je možné, že došlo ke zlepšení ve 4.0

Václav Pavlín

28. 3. 2012, 5:57

To 23: Abychom byli úplně přesní, Nexus má 316 a iPad 264 PPI. Ale budiž, rozdíl je to podstatný.

Problém je, že pokud bychom šli až na úroveň sub-pixelů, je Nexus v nevýhodě, protože sousední pixely vždy jeden sub-pixel sdílí. Ve výsledku, při přímém srovnání, působí displej iPadu skutečně jemněji.

„Vidíme, že hustota bodů na iPadu je ze všech tří zařízení nejvyšší“
Tenhle nesmysl opakujete i ve videu,jak je prý vidět o kolik je Ipad jemnější než Galaxy Nexus.Pro vaši informaci je hustota pixelů na Galaxy Nexus 320 PPI což je oproti 260 PPI na Novém Ipadu dost rozdíl.

Jen doplnim, ze zadnou opravdu narocnou hru jsem zatim nezkousel. Ale treba Broken Sword 2 po dvou hodinach hrani a zadne zahrivani. Nastesti :)

S tim zahrivanim je to zvlastni – mam novy iPad od uvedeni na CZ trh a nepozoruji zahrivani, ani ve hrach (treba Angry Birds Space) a uz vubec ne v zakladni obrazovce, nebo v AppStore, ani v prohlizeci. Doufam ze je to neco, co Apple opravi software updatem u tech uzivatelu, kterym se to projevuje…

Václav Pavlín

27. 3. 2012, 14:19

To 18: „Rejpavě“ to myšleno nebylo. Pokud to tak vyznělo, tak se omlouvám. Příště to zkusím napsat lépe:)

To 11 : Soubory můžes přesunovat mezi programy, které pdf otvírají.

Jinak předem říkám že pro testování toho filesystemu by bylo nejlepši stahnout nejaky dobry spravce souboru napriklad „goodreader“ kolem 100 kč a dropbox. S tím zjístíte jak to vlastně vše funguje :)

anonymousCZ

27. 3. 2012, 13:59

To není. To přece ani netvrdím. Jen říkám, že tak jak to bylo napsano, mi to přislo „rejpavé“ :-)

Jinak co se týče LCD na IPADU: http://www.displaymate.com/iPad_ShootOut_1.htm

Václav Pavlín

27. 3. 2012, 13:57

To 16: Aha, tak tento článek mě skutečně minul. Rozumím, jak to myslíte. Já si toho všiml proto, že jsem zvyklý na ten Super Amoled displej. Jinak bych to asi neřešil.

Obávám se ale, že to nijak nemění situaci – černá prostě není černá:)

anonymousCZ

27. 3. 2012, 13:54

http://www.mobilmania.cz/clanky/novy-ipad-v-redakci-zaslouzi-si-privlastek-novy/sc-3-a-1320001/default.aspx

„Nikdy jsem si tohoto problému u žádné LCD obrazovky nevšiml, ačkoliv samozřejmě dává smysl, že se může vyskytovat.“

Ano, to je presne to, co jsem říkal. Nikdo si takových věcí obvykle ani nevšímá (až tedy na experty na barvy, kalibrování monitoru atd). A právě u vás jsem si to dal do souvislosti s tím článkem výše.

Václav Pavlín

27. 3. 2012, 13:48

To 14: Můžete mi prosím poskytnout odkaz na článek, o kterém mluvíte? Nečetl jsem ho a nepodařilo se mi ho přes Google najít.

Uznávám, že jsem asi udělal chybu, že jsem srovnával Amoled a LCD. Nikdy jsem si tohoto problému u žádné LCD obrazovky nevšiml, ačkoliv samozřejmě dává smysl, že se může vyskytovat.

To, na co jsem chtěl poukázat je, že Apple sice tvrdí, že se jedná o nejlepší displej, jaký se kdy objevil v mobilních zařízeních, ale není tomu tak ve všech ohledech – rozhodně selhává ve zobrazení černé. To je vše. Co se týče rozlišení, nemám jedinou připomínku.

anonymousCZ

27. 3. 2012, 13:29

Václav Pavlín: pardon. Mě šlo o to, že nikdo, kdo recenzuje nějaké zařízení, nevyhrkne hned v úvodu, že černá je méně černá. To je prostě věc, kterou nikdo neřeší, protože nikoho ani pořádně nenapadne a – mj. i proto, že to nikoho moc nezajímá. Spíše jsem tím chtěl poukázat na to, že někdo někde nedávno na živě napsal, že černá je méně černá a buch – najednou se to všude po CZ webech uvádí jako nedostatek a patří k dobrému vychování to zmínit. Přitom je navíc obecně známo, že LCD (jakékoliv) má obecně s černou problém, ale z recenze to vypadá, že s tím má problém jen IPAD 3…

„jinak, anonymousCZ, zrovna cerna se da preci poznat ze vseho nejlepe. Staci si dat na displej cernou barvu a kouknout na displej ve tme. Kdyz clovek nepozna rozdil mezi okrajem displeje a telefonem, tak je to uplne cerna (pokud tedy clovek nema zrovna bily telefon). Nevim, proc by to clovek nemohl poznat.“

Ano. Mě šlo o to, že prakticky jakekoliv LCD má problém s černou. Právě proto, že displej je „podsvíceny“. A ta věta vyplývá, že s tím má hlavně problém IPAD 3. Ale tak to přece není. A vlastně proto mi ta věta přišla jako úplně zbytečná.

Taky mám galaxy nexus a ten už nemá barvy tak přepálený, umí černou, neumí bílou, tak to je u amoledů. Displej nového iPadu jsem viděl a je fantastický, vždyť ho taky dělá samsung a nechápu, proč samsung u svých přístrojů preferuje pořád samoledy, které se po čase vypalují, na šedé barvě jsou různý pruhy a jas taky nic moc.

Václav Pavlín

26. 3. 2012, 22:10

lucassx: Která negativa plynou z nepoznamenanosti? Rád se poznamenám, až budu mít zase iPad v rukou:) Berte mé názory jako názory člověka, který s iOS neměl zkušenosti, tedy je nováček a do tajů zařízení není schopen tak rychle proniknout (ačkoliv je jinak v mobilních technologiích velmi zběhlý).

Díky.

To 9: při práci například s PDF soubory si můžete zvolit ze všech dostupných programů, ve kterém chcete soubor otevřít. Přesunovat již ale nemůžete.

Václav Pavlín: celkově se mi srovnání líbilo, jen je trošku škoda, že většina negativ plyne z vaší nepoznamenanosti iOS. Ale rozhodně jsem rád za celkově objektivní srovnání, na rozdíl od mnohdy velmi jednostranných blábolů.

To 7: čenou má SAmoled určitě lepší, to pozná skoro každý. Ale obecně má barvy často nereálné, přesaturované. Konkrétně Galaxy Nexus jsem naživo neviděl, ale Samsung Wave mi přišel jako přepálené omalovánky. V tomto smyslu jsou IPS panely v Apple zařízeních barevně věrnější.

Václav Pavlín

26. 3. 2012, 20:52

To 9: Ok, Váš „požadavek“ na detaily o souborovém systému předám kolegovi:) Uvidíme, jestli se mu to vejde do jeho plánu (iPad máme jen do pátku)

docela hezke srovnani. iPad jsem nikdy nemel, takze pro pristi clanky bych byl pro porovnani tech souboru, co uz bylo zmineno. napriklad, kdyz budu mit 2 programy na pdf, jestli mohou cist stejny soubor, atd. to by me celkem zajimalo. Nemam sice v planu si ho koupit, protoze velikost a vaha je pro me neunosna (kteoru navic jeste zvysili (-_-;) ), ale rad bych byl v obraze.

jinak, anonymousCZ, zrovna cerna se da preci poznat ze vseho nejlepe. Staci si dat na displej cernou barvu a kouknout na displej ve tme. Kdyz clovek nepozna rozdil mezi okrajem displeje a telefonem, tak je to uplne cerna (pokud tedy clovek nema zrovna bily telefon). Nevim, proc by to clovek nemohl poznat.

Václav Pavlín

26. 3. 2012, 20:00

To 7: Nejprve bych se rád zeptal, proč si nestěžujete na to, že jsem napsal, že iPad zobrazuje bílou lépe, než Nexus. Až mi to vysvětlíte, odpovím na zbytek otázky.

anonymousCZ

26. 3. 2012, 19:45

„To 1: Autor to zjistil nejprve pouhým pocitem, že černá je nějaká světlá. Ověřil si to přímým srovnáním se zařízením Galaxy Nexus.“

To si delate legraci, ze jo? Jen tak? Pocitem? A porovnate s naprosto jinym typem displeje? A kdy zkontrolujete i ostatni barvy, zdali podle vaseho mineni se zobrazuji spravne?

Václav Pavlín

26. 3. 2012, 18:20

To 5: Ano, na tečku jsem byl upozorněn už v komentářích na Youtube. Nenapadlo mě to zkusit, protože možnost psát tečku dvěma mezerníky běžně nepoužívám.

Jinde jsem s přesností neměl problém a stávalo se mi to neskutečně často. Určitě bych si časem zvykl a „naučil se to“, ale prostě mi to nesedělo k jednoduchosti a plynulosti ovládání zbytku systému (což je případ celého App Store).

Zahřívání je očividně individuální. Zatím ale při osobních debatách dostávám spíše informace o nepříjemném pocitu z příliš teplého levého dolního rohu.

Mám českou distribuci a rovněž mám v mailu češtinu. Co se klávesnice týče, tečka se dělá dvojpoklepem na mezerník, čárka se nejjednodušeji udělá podržením tlačítka pro změnu na číslice a bez zvednutí prstu přejet na čárku. Co se týče samotné přesnosti (zrušení slova ve vyhledávání), je možné, že z androidu jste zvyklý mačkat jinam. iOS reaguje o fous jinde než kdybyste stejné tlačítko zmáčkl na androidu. Co se zahřívání týče, není u mě nepříjemné. Vysoce kvalitní video streamované z YT a teplota se lehce zvýší.

Václav Pavlín

26. 3. 2012, 16:40

To 3: Díky za doplnění.

Filesystem mě vůbec nenapadlo řešit. Tak hluboko jsem se nedostal. Stejně tak jsem se nedostal k testování iCloudu, u kterého věřím, že je to skvělá služba. Ale právě pořádné otestování iCloudu by rozhodně zabralo více než jeden víkend.

Se zařízením nekončíme, věřím, že od kolegy se dozvíte spoustu hodnotných informací a dojmů.

Každopádně ještě jednou děkuji za reakci.

Jsem uživatel iPhone (tedy iOS) a ne ipadu takže budu hodnotit spíše iOS. Čekal jsem spíš jiné mínusy například to, že iOS má jiný přistup k souborům. Tím že tam vlastně nevidíš stromově soubory ale každá aplikace má svoje místo na disku a k sobě si soubory zapisuje. Ty tedy nevidíš kde ten soubor „fyzicky“ je. Je to o zvyku stejně jako pár negativů co jsi vyjmenoval (iOS). Na vše se dá ale zvyknout. Aby sis tedy prohlížel své dokumenty tak musíš stáhnout nejlépe nějaký dodatečný správce souborů. Jak jsem řekl tohle jsem tedy čekal jako hlavní negativum pro android uživatele. Jinak koukal jsem do aplikace mail. Já jí mám česky celou. Vím, že s tím ale je problém pokud je iPad z jiné země. Další update by to měl počeštit celé. Kromě Appstore. Jako výhodu bych doplnil iCloud. Kterej má větší smysl pokud máš Mac ale i s Windows se to dá relativně dobře propojit. Ale vím jednalo se spíše o iPad než iOS.

Václav Pavlín

26. 3. 2012, 15:36

To 1: Autor to zjistil nejprve pouhým pocitem, že černá je nějaká světlá. Ověřil si to přímým srovnáním se zařízením Galaxy Nexus.

Když se podíváte na obrázek v článku, je na něm (obzvláště při zvětšení) vidět, že černé pixely na iPadu stále lehce svítí.

anonymousCZ

26. 3. 2012, 15:31

„Aby všechno nebylo jen dokonalé a krásné, musím říct, že jsem si všiml, že displej nezobrazuje správně černou.“

A me by zajimalo, jak to autor zjistil? :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat