Nokia dostala vlastní patent pro „slide-to-unlock“

Nokia dostala vlastní patent pro „slide-to-unlock“
2012-03-15T15:31:00+02:00
• 15. 3. 2012
15

V říjnu minulého roku byl Applu přiznán další důležitý patent. Tenkrát se jednalo o typické gesto sloužící k odemknutí obrazovky.

Apple se snaží své patenty tvrdě uplatňovat a nejinak tomu bylo i zde. Dnes byl ovšem finské společnosti Nokia udělen patent na odemykací gesto, které je přímo nazvané slide-to-ulock, tedy stejně jako u Apple iOS produktů. Mezi oběma gesty je ale rozdíl. U Applu displej odemykáte podle předem dané trajektorie, kdežto Nokia sází na multifunkční gesta, která budou přiřazena k různým akcím. V praxi to tedy vypadá tak, že budete posuvníkem přejíždět přes nastavené aplikace a ta, kterou jakoby zakryjete kruhem, bude spuštěna. V praxi jsme tuto novou odemykací obrazovku zatím neviděli.

S uvedením zmiňovaného patentu je to na vážkách. Nokia o něj žádala již v roce 2007 a za 5 let možného vývoje jsme nespatřili prakticky nic. Patent byl pravděpodobně určen pro dotykové Symbiany, které svoji éru nedávno ukončily. Poslední model s dotykovým operačním systémem Symbian byl představen v únoru na MWC. Nyní již budou chytré Nokie pracovat pouze s operačním systémem Windows Phone, kde se s největší pravděpodobností tento patent neuplatní.

Zdroj: ubergizmo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

přesně tak MM je antinokiacka komerční google sračka

Během oznámení 808 nějaká finská manažerka prohlásila, že se Symbianem nekončej. Je pravda, že to psali u konkurence a na MM to nějak neproniklo, ale i tak by měl bejt autor obezřetnější než něco napíše.

MM pravidelně pohřbívá Symbian už téměř 10 let.

Tento článok je doslova vrcholom neznalosti … bol by som veľmi rád keby mi autor ukázal jeden dôkaz toho, že 808-ka je posledný Symbian … ďalej by si mal autor evidentne doštudovať možnosti odomykania obrazovky na Symbianoch, pretože toto je zrejme patent, ktorý sa využíva práve v Nokia Bubbles pričom táto aplikácia je už „nejaký ten piatok“ na stiahnutie :) Nabudúce radím autorovi naštudovať fakty a až potom písať článok ;)

Co to je zas za hovadinu, že 808 je posledním Symbianem. Pro ty, kteří se chytají slůvka, tak telefon představený v únoru? Je to sice blog, ale i tak je snad článek kontrolován a takovou blbost vypustíte na hlavní stranu? No bl*ové na MM se nezmění..

matrixjirka: Což je ohromný rozdíl. Asi jako kdyby si někdo patentoval startování auta klíčem proti směru hodinových ručiček… Takovéhle hovadiny by neměly být patentovatelné.

ano je to nokia bubles takže už to funguje rok a je to nejlepší odemikání. A po sleaping screan i největší trumf nokie.

Clarkie: to víš, takhle vznikají fámy a nepravdy… Pro autora: kde je nějaké oficiální vyjádření, že 808 je poslední Nokia se Symbianem?

a co Ice Cream Sandwich?

matrixjirka

17. 3. 2012, 14:57

S tím HTC je to trocho jinak. Odemkne se tak, že se kruh z dolní části obrazovky přetáhne doprostřed, nebo se dá odemknout a rovnou spustit aplikace z plochy a to tak, že přetáhnete ikonu aplikace do kruhu v dolní části obrazovky (ne kruh na aplikaci).

Na tomhle pricipu fungují NOKIA Bubbles.

Autor fetuje? Kde přišel na to, že další mobily se Symbianem už nebudou?

Přesně tak, HTC to má, kruhem přejedu přes aplikaci kterou mám na ploše nastavenou a odemku ji.

V praxi jsme to samozřejmě viděli. Tuším HTC to používá na svých androidech… A samostatné aplikace na to existují taky.

5 rokov :D si robia srandu….
Taketo patenty by mali platiť 2 roky a nie 5 rokov len schvalenie….

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat