nanoSIM – Apple vs Nokia, RIM a Motorola

nanoSIM – Apple vs Nokia, RIM a Motorola
2012-03-21T17:36:52+02:00
• 21. 3. 2012
2

Pamatujete si ještě původní SIM karty? Rozměr takové karty byl 85 x 54 mm a jednalo se pořádnou placku. Postupem času se začala zmenšovat a donedávna to vypadalo, že velikost 25 x 15 x 0.76 mm je přiměřená. V současné době již existuje ještě o něco zmenšená verze, která se prvně objevila u společnosti Apple. Označuje se jako microSIM karta a má rozměry 15 x 12 x 0.76 mm.

nano-sim

V dnešní době je k dostání běžně u operátorů anebo si můžete svou stávající SIM kartu nechat zmenšit pomocí speciálního ořezávátka. Mohli jsme si myslet, že teď už se jedná o finální velikost. Někteří visionáři z Applu mluvili dokonce o budoucnosti bez SIM karet. Tento návrh se tak trochu vytratil, jelikož se nelíbil hlavně mobilním operátorům. Možná se někdy v budoucnu ujme, ale zatím na to není ten správný čas.

Zřejmě vás překvapíme, ale SIM karta se asi ještě zmenší a budeme moci zavést pojem nanoSIM karta. Rozměry budou opravdu titěrné a dovedeme si představit, že někteří lidé budou mít při práci s něčím ještě menším, než je microSIM karta, problém. Můžeme se těšit na rozměr 12 x 9 x 0.646 mm. Na obrázku můžete vidět srovnání.

nanosim

Bohužel i zde začíná menší válka v tom, kdo vlastně nastaví standard. Na jedné straně je tu Apple s vlastní verzí nanoSIM karty a na straně druhé tu jsou společnosti Nokia, RIM a Motorola. Verze, kterou by rád použil Apple, počítá u nanoSIM s nádstavcem. Nokia kontruje tím, že její verze nádstavec nepotřebuje a navíc má značné technické výhody.

sim

Rozhodovat by se o novém standardu mělo již příští týden u ETSI (European Telecommunications Standards Institute – Evropský ústav pro telekomunikační normy). Jedná se zde hlavně o licence a také o to, kdo bude nastavovat normy a standardy.

Zdroj: intomobile.com, ubergizmo.com, engadget.com


Je nutné zmenšovat SIM kartu do takovéto velikosti?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zmenšujou simkarty, aby je pak mohli narvat do nástavce… OMG :D

jen at se hlavne domluvi a kdyz uz ji musi mermomoci zmensovat, abysme za chvili nemeli univerzalni nabijecku pro „vsechny“ telefony, ale nepotrebovali pak pro kazdej telefon jinou SIMku… :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat