ICS na Nokia N9 – s MeeGo v dual bootu

ICS na Nokia N9 – s MeeGo v dual bootu
2012-03-23T06:40:06+02:00
• 23. 3. 2012
5

Koncem února se objevily zprávy o tom, že se vývojářům ze skupiny NITDroid podařilo zprovoznit Android 4 ICS na Nokii N9. Od té doby jsme o tomto úctyhodném kousku neslyšeli nic zajímavého. Až do dnešního dne.

Nokia N9 se představila světu již nějaký ten pátek zpátky. Tehdy to byl jeden z nejvybavanějších telefonů. Mnozí budou jistě trvat na tom, že stále patří ke špičce (a já se s nimi dohadovat nemíním). Zajímavostí tohoto přístroje je bezesporu jeho operační systém, který se v žádném jiném zařízení nevyskytuje. Jmenuje se MeeGo a zdá se, že Nokia už ho odepsala.

Jak to bude dále s operačním systémem MeeGo není v tuto chvíli důležité. Mnohem důležitější je, že Nokia N9 stále žije a vývojáři, kteří ji vlastní, pracují na plné obrátky. Důkazem budiž následující video, na kterém NITDroid představují včera vypuštěnou verzi dual boot systému (MeeGo a ICS) pro N9.

Ano, v předchozím odstavci jsem skutečně použil slova dual boot ve spojení s mobilním telefonem. Po zapnutí telefonu dostanete na výběr, jestli chcete spustit Android nebo MeeGo. Fungovat by v ICS mělo vše podstatné – multitouch, audio, hovory, data, přehrávání videa, 3D akcelerace, sdílení připojení přes USB, Bluetooth. Kompletní seznam naleznete na webu vývojářů.

Představený software je zatím pouze Alpha verze a obsahuje tedy ještě spoustu chyb. Pokud se je ale povede (tedy alespoň většinu) odstranit, dovedu si představit situaci, kdy bude problém Nokii N9 sehnat. Osobně znám několik lidí, kteří řekli, že pokud by na N9 běžel Android, neváhali by ji koupit. Rozhodně se budeme těšit na další kroky tohoto zajímavého projektu.

Zdroj: Android Community, NITDroid

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Václav Pavlín

25. 3. 2012, 12:10

4: Tripple boot…není to už trochu moc?:D

Da se rozjet i tripple boot – Harmattan (puvodni OS na N9), Nitdroid a k tomu Nemo Mobile (neboli pokracovani skutecneho MeeGo – MeeGo CE s Merem vespod).

ICS mozna zkusim, ale Harmattan je proste Harmattan – nenahraditelny :)

No sice N9 nevlastním, ale měl jsem tu čest si ji vyzkoušet a líbí se mi a s Androidem 4 ICS by to nemuselo být vůbec špatný.

Ze by se z ni stala novy HTC HD2? Bylo by to fajn :). Stale pouzivam HD2, momentalne s WP7, ale je jen otazka, kdy se odebere do vecnych lovist :(.

rozhodně zajímavý… líbí se mi, že to běží pod dual-bootem a pokud všechno poladí, tak proč toho nevyužít někdy

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat