Apple iPad nové generace již dnes!

Apple iPad nové generace již dnes!
2012-03-07T06:40:41+02:00
• 7. 3. 2012

Apple nám chystá přinést novou generaci iPadu a my se nyní podívejme na souhrn informací ve stručném přehledu.

Název

Možností je hned několik, zde bych spekulace kompletně uzavřel a spokojil se pouze s vyjmenováním možných variant iPad 3, iPad HD, iPad 2S.

Hardware

Toto okénko můžeme otevřít některými fotografiemi, stále jsou to však neoficiální informace. Začal bych procesorem, který by měl mít logicky generační označení A6. K dispozici jsou fotografie upraveného čipu A5X, což může naznačovat jak prototyp celé základní desky s procesorem, tak i finální verzi.

Generační postup a hlavně postupy konkurence nám sice říkají, že je lepší Tegra3 se čtyřmi jádry (fyzicky pěti), jenže to by to nebyl Apple, aby se neřídil vlastní hlavou, a tak můžeme očekávat „jen“ navýšení frekvence taktu aktuálního dvoujádrového procesoru.

Ohledně grafiky se mnoho nemluví nikde, a proto tuto část hardwaru smeteme ze stolu argumentem, že bude prostě rychlejší. Takže zvládne lepší grafické prvky v aplikacích a dovolí větší volnost vývojářům jako při každém uvedení nové verze iPadu a iPhonu.

Celkově by měl být iPad 3 o milimetr tlustší, což by přineslo jistě vyšší kapacitu vnitřní baterie. (Že by konečně skončilo předhánění o styl připomínající žiletku a myslelo se i na uživatelskou použitelnost?) Hlavní a jediné tlačítko, kterým se dá ovládat systém iOS, tedy Home button, by se i v novém zařízení mohl přes všechny spekulace opět objevit.

Nejzásadnější, navíc prakticky potvrzenou, změnou bude upgrade displeje, který dosáhne velice jemného retina rozlišení. Což je přesně 2048 x 1536 px (tedy více než má např. vaše Full HD televize)

Velice pravděpodobný je i vylepšený fotoaparát natáčející Full HD video a pořizující kvalitnější snímky než aktuální generace. Možné je i nasazení čipu a čoček z aktuálního iPodu touch, kde nalezneme maličko „ochuzenou“ verzi z iPhone 4S. To by si vyžádalo o trochu větší prostor na zadní straně. O přisvětlovací LED diodě se nikde nedočteme, takže to ponechme bez povšimnutí.

Velice pravděpodobné je i nasazení podpory nástupce technologie 3G, tedy LTE (Long Term Evolution) pro rychlejší přenosy dat. Teoretická rychlost stahování na LTE přitom dosahuje až 170 Mbit/s. V Česku tuto možnost zatím, ještě nevyužijeme. Pokud to mám shrnout, design zařízení bude velice podobný s aktuální generací, jen o něco tlustší.

Software

iPad nové generace bude pravděpodobně obsahovat již aktualizovaný systém iOS ve verzi 5.1, který je na absolutním závěru svého testování, tedy ve fází GM (Gold Master). Pravděpodobně je připravená právě pro uvedení nového zařízení.

Datum (čas) uvedení

V kalendáři si zaškrtněte středu 7. března v 19:00 našeho času (tedy dnes v době uvedení článku). To by mělo být nové zařízení odhaleno. Soudíme tak z pozvánky na keynote, která je právě na toto datum připravena a zve do budovy Yerba Buena Center v San Franciscu. Je na ní vyobrazen i kousek obrazovky iPadu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Michal Král

Kameraman, grafik a fotograf na volnoběžce. U nás se především stará o YouTube kanál, kde jste jej mohli vidět v pořadech jako NaDotek nebo Live.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat