Stabilita: iOS vs Android

Stabilita: iOS vs Android
2012-02-03T08:10:31+02:00
• 3. 2. 2012
22

Dnešní smartphony jsou v některých ohledech až moc chytré, ale jak si vybrat ten správný a se stabilním systémem? Touto otázkou se začne zajímat téměř každý a při rozhodování mezi operačními systémy hraje velkou roli tížená stabilita systému. Přece nikdo nechce mít super smartphone, který je nestabilní a neustále nějaká aplikace kolabuje. Dnes si můžete vybrat z několika systémů (mobilů), iOS, Android, WP7, Symbian, Bada atd.

versus4

Čistý operační systém na mobilu zůstane málokomu, většina majitelů smartphonů ihned začne instalovat nejrůznější aplikace. Zde se již objevuje zmiňovaná nestabilita systému a hlavně aplikací. Takže můžeme podle toho posuzovat stabilitu systému jako takového s obsaženými aplikacemi. Dnes se podíváme na 2 největší rivaly, iOS a Android, zejména na stabilitu aplikací na těchto systémech.

Výzkumná společnost Crittercism se zabývá analýzou pádů mobilních aplikací a nyní zveřejnila výsledky pro iOS a Android. Dnes si je porovnáme a možná budete překvapeni. Crittercism získala data z 214 miliónů aplikací, které jsou běžně dostupné na trhu. Výzkum probíhal od listopadu do prosince roku 2011, také jsou zohledněny verze systémů.

app-crashes-bar-graph1

Z prvního grafu lze vyčíst, že je na tom hůře systém iOS. Zde se nerozlišovala verze systému, ale pokud se právě podíváme na jednotlivé verze a pády aplikací, tak je na tom nejhůře nejnovější iOS 5.0.1.

crashes-ios-android-1

Na tomto grafu si lze všimnout také roztroušení operačních systémů. Zde jasně prohrává iOS, ale můžeme se podívat také na to, které zařízení s iOS je nejvíce zastoupeno.

crashes-iphone-ipad-itouch

Samozřejmě musíme myslet na to, že iPhonů je daleko více. I tak jsou výsledky překvapivé, nemyslíte? Ani u nás jsme nečekali to, že iOS je méně stabilní systém. Samozřejmě je tu otázka, jak bylo v celém výzkumu a následné analýze postupováno. Nemůžeme tuto statistiku brát doslovně, dokud nebude k dispozici další výzkum od jiné společnosti, která potvrdí výsledek nebo jej vyvrátí.

Zdroj: forbes.com


Co si o tom myslíte?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

21: A nezřídka je prosím jak často? V poslední době mi padala snad jen jediná aplikace, a tou byly nejnovější Google Mapy na Android 4.0.2 (Galaxy Nexus) a 4.0.3 (Nexus S) při použití Navigace, což tedy považuju za ostudu Googlu, a musel jsem se vrátit k původní verzi, ale ještě se mi nestalo, že by vytuhnul celý systém.

Takže na základě pádů aplikací se určí stablita OS? Zajímavé. Zohlednili také to, že na iOS po pádu aplikace jednoduše pracujete dál, zatímco Android nezřídka vytuhne celý a je nutné ho násilně restartovat?

Tomulinek: Já s Androidem zkušenost mám. Nepsal bych o tom, kdybych neměl. Jednu dobu jsem srovnával, co uměly nové verze Androidu a co nabízely developerům, protože mě zajímalo, proč některé aplikace nemají funkce, které jsou běžné na jiných platformách. Pak jsem zjistil, že Google sice pro vývojáře různá API nabízí a přidává v každé nové verzi, ale vývojáři je nepoužívají právě proto, že ta nová API volání jsou jen na minoritě zařízení (tudíž to pro ně nemá smysl dělat). Ano, aplikace aktualizované byly, ale v minimech případů to bylo tak, že byly aktualizované proto, aby využívaly funkci nové verze OS.

@Vsechnovim: Nezlobte se, ale co tvrdíte, je opak z toho, co vidím každý den v praxi. Velká řada z aplikací, které používám (na 2 tabletech i 2 mobilech několik set) už má verzi dokonce s aktualizací pro Android 4.0x, přičemž ten je přítomen zatím na pouhém cca 1 % zařízení. Vývojáři oblíbených aplikací aktualizují doslova jako o život (až mě to překvapuje) a na Marketu se pod jednou položkou skrývají verze pro Android 2.x, 3.x i 4.x. Zatímco u Androidu 3.x (Honeycomb) se některým vývojářům nechtělo pracovat na ryze tabletovém uživ. rozhraní, s příchodem verze 4.x (ICS) už i tato mentální bariéra padla. Tedy opravdu nevidím jediné podepření vašeho tvrzení fakty. / Je mi jasné, že každý preferujeme jiný systém. Ale plave-li trochu na vodě průzkum uvedený v článku (resp. jeho možné interpretace), nemusíme zde vymýšlet nesmyslné konstrukce, jak obhajovat svého oblíbence. Díky.

Vsechnovim

4. 2. 2012, 9:55

tomulinek: A právě ta fragmentace je důvod, proč vývojáři neaktualizují aplikace na nejnovější verzi Androidu (resp. aplikace nevyužívají nejnovější funkce nejnovější verze OS, protože musejí zachovávat zpětnou kompatibilitu).

Petr Louda: Mají, ale novou vyladěnou verzi mohou na Appstore umístit až po vypuštění ostré. Mezitím musí Apple tu jejich novou aktualizaci otestovat a schválit, takže je tam několik dní prodlení. Každopádně díky tomu máme aplikace, které téměř vždycky využívají nejnovější možnosti nejnovější verze OS ;-)

umiyaki.cz

4. 2. 2012, 9:40

Mám iP4 a s pádem aplikace jsem se za ten rok a půl setkal snad 5x. Možná to iOS nějak zamaskuje a mě se to jeví jako normální start.
Každopádně tyto žabo-myší války jsou opravdu „na úrovni“. Ono také co čekat od moderní skupiny „google-novinářů“.
A pro majitele telefonu… Také se tak mezi sebou bijete kvůli ledničce nebo topinkovači? Chtělo by to trošku používat mozek. Jak Apple, tak Samsung, Google z nás chtějí jen tahat prachy a tak manipulují zákazníky na obou frontách, aby ti si mysleli, že je telefon něco víc než žehlička…

anonymousCZ

4. 2. 2012, 9:36

„Mimochodem nemají náhodou vývojáři aplikací přístup k novému iOS ještě před tím, než se dostane do telefonů, aby ty svoje app odladili? Alespoň toto užívají ovečky (ty) jako argument “vyladěnosti” komplet všech aplikací na app store…“

Ne to opravdu nemaji. Takze jen stezi to ovecky mohou pouzivat jako argument.

Rostislav Bacovsky

4. 2. 2012, 8:22

Myslím si že porovnávat tyto dvě platformy je trošku nefér. Něco jiného by bylo,kdyby se testovaly na shodném hardwarovém základě a s stejnýma apikacema a i tak by výsledky byly víceméně neprůkazné. Každý z těchto systémů pracuje na jiném kernel základě s jinými požadavky na hardware. Oba systémy mají něco do sebe. Na mobilních platformách mají místo i uživatele všechny zatím nejpouživanější systémy, iOS,Android i Windows 7(8). Všechny tyto jmenované mají plusy i mínusy. Je jen na uživateli čemu dá přednost,na co si zařízení kupuje a co od něj očekává.

Jak do tohoto zapadá rootlej android, ktery ma 90% lidí z androidusers pravě kvuli nestabilitě a vytíženosti…to mi hlava nebere. Taky bych rád věděl jak se projdevuje pád iOS. A taky proč zde není Windows Phone .. než se do mě androidáci pustí že iphone sucks a windows jsou ****** tak mi nejdříve odpovězte na otázky.

jApko iPad 2 jede od srpna 2011 v pohodě ( aplikace jsou kvůli absenci JB koupené) a Samsung Galaxy S II je taky naprosto spolehlivý kus ( 2.3) Předchozí HtC DHD si pro změnu rád poležel, tak šel z baráku. To jsou mé zkušenosti a kdyby se něco pos…. tak to jde hned pryč na značkismus si nepotrpím a pracovat napříč OS mi fakt nedělá problém. Znovu zdůrazňuji že jsou to jen subjektivní zk. a naštěstí si dnes může každy vybrat co mu sedí.

Vsechnovim: takže ty vlastně zpochybňuješ i to, že se aplikace na Androidu pravidelně aktualizují…tak ty jsi jeden velký vtip, ale není to poprvé.
Mimochodem nemají náhodou vývojáři aplikací přístup k novému iOS ještě před tím, než se dostane do telefonů, aby ty svoje app odladili? Alespoň toto užívají ovečky (ty) jako argument „vyladěnosti“ komplet všech aplikací na app store…to taky tedy popíráš?
Ty jsi vážně výtvor.

To Vsechnovim: Napsal jsi ted hodně velký blábol chlape.Co někteří nevymyslí za nesmysly a hypotezy, jen aby ochranili ten svuj OS..

@Vsechnovim: Obávám se, že vaše interpretace je sice jednoduchá, ale také mylná. Nejen, že se pravidelně aktualizuje Android (na tabletu i mobilu mám oficiální aktualizaci několikrát do roka, a to nemluvím o množství uživatelů s neoficiální ROM, launchery apod.), ale velmi často se aktualizují i aplikace (několikrát do týdne aktualizuji frontu aplikací). A to už vůbec nemluvme o fragmentaci zařízení (na kolika typech hardwaru běží iOS a na kolika různé verze Androidu).

Jednoduchá interpretace. Když vyjde nový iOS, tak řada aplikací pro tu verzi neupdatnutá, hned po startu spadne. Během pár dní je ovšem vývojáři upraví tak, že využívají funkce nejnovějšího iOS.

Na Androidu pochopitelně vývojáři aplikace neupdatují, výrobci svoje telefony taky ne, takže tam při startu nemají aplikace proč padat.

Zajímavější by byla statistika pádu aktualizované aplikace na jedné verzi OS. Tady by Android tvrdě dostal. Tohle je jen „senzační“ rádobystatistika, která slouží ke zviditelnění dané výzkumné firmy.

Jak je vidět, tak rozdíl mezi iOS Androidem a listím , že listí padá jenom na podzim.

Ten nazev mi prijde zavadejici. Spise by to melo byt: Padaji iOS aplikace casteji nez ty Androidi? Co ma spolecneho iOS nebo Android s tim, ze developer neni schopny na dany fw dostatecne vyladit chod sve aplikace?

5. Ja bych pady aplikaci spocital za posledni rok na nejakych 5-10, takze vazne minimalne. U her je to podstatne horsi. Ty na iOS padaji docela casto, tedy alespon ty, ktere mam ja.

Používám iOS na iPodu Touch a vůbec nemám v úmyslu tuto analýzu zpochybňovat. Před rokem a půl jsem iPod koupil s iOS 3.x (nevím už) a snad ani jednou mi žádná aplikace nespadla. Byl jsem z toho nadšený. S příchodem iOS 4 a 5 je pád úplně běžná věc a celkově musím mnohdy pár vteřin čekat než se nějaká aplikace pořádně spustí, abych ji mohl ovládat. Do té doby se iPod zasekne. Apple už není ten stabilní a perfektně vyladěný systém. Už je to jenom systém.

To je překvapení jsem si myslel podle některých příspěvků že na iOS ani aplikace spadnout nemuže a že se to vlastně nikdy nestalo. Přitom na iPadu mi aplikace padali pořád stejně jako na androidu.

A nejsou na vině spíš vývojáři aplikací než OS?

Statistika je pouze o pádu při startu aplikace. Jako vývojář se můžu smát, protože to je opravdu jen zlomek toho, kdy aplikace může spadnout. Mnohem častější je, že aplikace spadne za běhu.

A budu hnidopich:
>Crittercism, which is backed by Google Ventures

Asi si tenhle článek uložím a budu ho postovat pod příspěvky určitých fanatiků do diskuzí :-)

Josef Průša

3. 2. 2012, 9:23

..teď budu trochu hnidopišit:
„méně stabilnější“ je blbost. Správně je „méně stabilní“ nebo „nestabilnější“.
Jinak ale díky za článek.

Jistá, nejmenovaná, skupina bude stejně pořád tvrdit jak se z androidu nedá ani zavolat kvůli neustálým pádům a že jedině iOS je „rock solid“…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat