Vyhraje Apple spor o slovo iPad v Šanghaji?

Vyhraje Apple spor o slovo iPad v Šanghaji?
2012-02-24T07:00:52+02:00
• 24. 2. 2012

Šanghajský soud dnes dal po necelých třech měsících za pravdu společnosti Apple a nezakázal jejich prodej iPadů na domácím trhu. Firma Proview si nárokovala práva na využívání názvu iPad v Šanghaji. Apple tímto dostává zelenou na jednom z největších trhů, který hraje samozřejmě velkou roli v příjmech.

Proview využil v roce 2000 název iPAD pro svůj počítač, jehož podoba by se dala přirovnat iMacu od Applu. Koncem minulého roku prohrál Apple spor o toto označení, jelikož ji měla společnosti Proview zaregistrovanou nejprve na Tchaj-wanu a poté i v Číně.

Do dnešního dne si zájemci nemohli pořídit iPad od Applu jen v několika menších městech. Proview požadoval zákaz prodeje v Šanghaji, což se jí nepodařilo. Proview porušila smlouvu o prodeji, když nepřevedla na Apple práva na ochrannou známku v Číně a také již několik let na trh nedodává zboží pod značkou iPAD, čímž měl být nárok na známku zrušen.

Proview se hájí tím, že důvodem jejich neúspěchu je prodej zboží pod stejnou značkou na stejném trhu. Což se zdá jako holý nesmysl, jelikož Proview začal s prodejem v roce 2000 a Apple až o deset let později.

Celý spor mezi společnostmi, ale vychází ze zcela jiného základu. Apple zakoupil od Proview práva pro svůj iPad pro evropský trh a ne pro Čínu. Pravým vlastníkem v Číně má být firma Shenzhen Proview Technology, jejichž hlavním podnikatelským záměrem je výroba LCD.

Proview se proti rozsudku odvolal a soudní líčení má pokračovat koncem března, nechme se tedy překvapit, jak nakonec rozhodne soud. Pro Apple by to byla velká čára přes rozpočet v případě prohry, jelikož jejich hlavní továrny sídlí v Číně, nemohli by je vyvážet do celého světa a ani rovnou dodávat na místní trh.

Apple díky tomuto rozhodnutí prozatím nepřijde o příjmy z nejrozvinutějšího trhu na světě. Samotná společnost Proview se nyní potácí ve finančních problémech, a tak případná kompenzace od Applu může pro ně znamenat záchranu. Já osobně věřím, že Apple tento spor vyhraje, protože se mi zdá celá žaloba zbytečná a žalovaná strana si chce jen přilepšit na cizím úspěchu.

Dotekománie – iOS na Youtube!

Zdroj: Bloomberg.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat