Google patenty: odemknutí displeje a notifikace

Google patenty: odemknutí displeje a notifikace
2012-02-17T07:22:30+02:00
• 17. 2. 2012
2

slide-to-unlock-550x402Společnost Apple se snad při každé patentové přestřelce ohání svým oblíbeným Slide-To-Unlock. Dokonce má na tento způsob odemykání displeje mobilního telefonu patent, který získal v roce 2011. Ten platí pouze na území USA a jak mnozí zasvěcení vědí, Apple nepřišel jako první s tímto způsobem odemykání. Poprvé se objevil na dnes již stařičkém mobilu Neonide N1m, který disponoval operačním systémem Windows CE a bylo to v roce 2005.

Samozřejmě, že uplatňování tohoto patentu už není zajímavé a mnozí se Applu smějí. I dnes se snaží tento patent uplatňovat a někdy se mu to podaří, aby zastavil prodej konkurenčního mobilu. Společnost Google to již nebaví a tentokrát se rozhodla zajít také na patentový úřad s vlastním způsobem odemykání displeje smartphonu.

publication-images

Název patentu je Input to Locked Computing Device (Vstup pro ZAMKNUTÁ výpočetní zařízení). Můžete říct, že se podobá systému, který používá Sense od HTC, ale zde jde o opačný postup a ani se neuvažuje o tom, že by se HTC bránilo. Google to dělá pro výrobce mobilů se systémem Android. Takže se asi v brzké době dočkáme systému pro odemknutí, kdy budete muset posunout z nabídky danou možnost do dolní oblasti, aby jste se odemkli mobil.

Zdroj: phandroid.com


Snad už neuslyšíme název Slide-To-Unlock u soudních sporů. Má vůbec Apple nárok na tento patent, co myslíte?

Notifikace

Když Apple představil vlastní notifikační lištu pro nejnovější iOS, tak se mnozí divili. Notifikační lišta je přece s Androidem spjatá od samotných začátků systému. Mnozí se báli, že by si danou věc patentoval Apple a vytřel zrak samotnému Googlu. Naštěstí tomu tak nikdy nebude. Google si totiž svou notifikační lištu patentoval. Nebojte se, k patentování došlo již v lednu 2009.

Android-Notif-Bar-550x267

Patent je vedený pod číslem 12/363,325 a můžete si jej prohlédnou zde. Znamená to, že Google má silnější zbraň proti Applu než již zmiňovaný patent na Slide-To-Unlock? Co myslíte, použije ho v patentové válce?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Přemysl Vaculík

VIP 17. 2. 2012, 9:37

SudruhStopa: to ani netvrdím. Jen se mi zdá poněkud nešťastné si patentovat něco, s čím přišel někdo jiný (aspoň na stejném principu).

SudruhStopa

17. 2. 2012, 9:31

Poprosim autora nepisat o veciach ktorym nerozumie. Ak chce tvrdit, ze Neonide N1M je prior art na Slide-to-unlock, tak ten patent zarucene ani nevidel.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat