xpPhone 2: Konec všem počítačům?

xpPhone 2: Konec všem počítačům?
2012-01-12T17:55:32+02:00
• 12. 1. 2012
1

Pokud jste si mysleli, že na letošním veletrhu CES jsou představeny ty nejlepší mobilní telefony ze všech, tak jste zajisté ještě neslyšeli o hybridním mobilním zařízení xpPhone 2. Tento čínský kousek firmy ITG kombinuje dnes všechny používaná zařízení, pod které patří telefon, tablet a počítač.

Výrobce se chlubí, že jde o spojovací článek těchto zařízení a dokáže zastat funkci všech tří, ne-li více bez jakéhokoliv omezení. Představme si situace pro praktické využití tohoto smartphonu. Doma vám zcela nahradí počítač, stačí připojit jednotlivé periférie a můžete jej začít běžně používat, jak jste byli u vašeho počítače zvyklí. Čas letí a vy musíte spěchat do práce v úmorné ranní špičce, ale díky navigaci v tomto chytrém telefonu můžete využít alternativní trasy. V práci vám nahradí notebook nebo znova stolní počítač a takhle bychom mohli hledat využití do nekonečna.

Říkáte si, že přeci to má jeden háček, takové zařízení nemůže vydržet zapnuté po celý čas těchto aktivit? Tak či onak výrobce slibuje výdrž okolo 18 hodin, což zní velmi pozitivně na dnešní dobu až fantasticky. Další překážkou se může zdát operační systém. Který dnešní stroj je natolik univerzální a má miliardy aplikací? Není to ani Android nebo iOS, ale všem dobře známý Windows. Slyšíte správně, v tomto zařízení poběží Windows 7 a počítá se především s „osmičkami“, které jsou svým rozhranním Metro pro dotykové displeje jako dělané.

Tímto systémem se vám otvírá brána do světa aplikací, které žádný jiný systém neposkytuje. K chodu systému bude základním článkem Intel Atom Z530 na frekvenci 1.6 GHz s operační pamětí 2 GB. Ukládání dat bude probíhat na rychlý SSD disk o kapacitě 112 GB.

Aspoň displej už není tak zázračný a bude mít úhlopříčku 4,3” s neupřesněným rozlišením, ale jelikož Windows 8 podporují nejméně 1024 x 768 px, tak jisté je, že méně už to nebude. Rozměry těla smartphonu jsou 140mm X 73mm X 17.5mm. Obdařen byl i výsuvnou klávesnicí. Je tedy éra konce stolních počítačů jak je známe dnes u konce? Určitě ne, tenhle chytrý telefon je jen ukázkou technologie, která prezentuje dnešní dobu.

Zdroj: xpphone.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat