CyanogenMod hudební přehrávač, vlastní app store a milión instalací

CyanogenMod hudební přehrávač, vlastní app store a milión instalací
2012-01-17T07:40:07+02:00
• 17. 1. 2012
3

CyanogenMod je známý hlavně tím, že vytváří vlastní verzi Androida pro nejrůznější smartphony. Mnohdy si takto můžete dopřát nejnovější verze systému Android, ačkoliv výrobce již ukončil vývoj nebo podporu. Stal se natolik oblíbeným, že v současnosti se jedná o jednu z nejrozšířenějších custom ROM vůbec. Nejvíce instalací má verze CM7, která je založena na Androidu 2.3.x, ale nejočekávanější je verze CM9 s Androidem 4.0 ICS. Nyní představují vlastní hudební přehrávač CyanogenMod 9 Music.

device-2012-01-16-120150device-2012-01-16-120440queue

Prozatím si jej můžete stáhnout z výše uvedeného odkazu, ale za nějaký čas by se měl dostat i na Android Market. Bohužel je tento přehrávač určen pouze pro Android 4.0 Ice Cream Sandwich, neplánuje se zatím jeho portace na starší verzi, ale čas ukáže, komunita je mocná. Zde jsou některé bonusy tohoto přehrávače:

  • vlastní témata (skinovatelný)
  • gesta a pohybové ovládání
  • vlastní notifikace
  • vlastní lockscreen
  • widgety

Streamování hudby z Google Music není součástí a zřejmě ani nikdy nebude, Google k této své službě nevydal žádné API a ani se s tím nepočítá, takže pro tuto možnost musíte stále využívat nativní aplikaci od Googlu.


CyanogenMod App Store?

Opravdu tato skupina nezahálí a CM 9 Music není jediným překvapením. V nedávné době se na Google Plus zeptali svých fanoušků, jestli by chtěli “další” app store, tentokrát z produkce CyanogenMod. Nebojte se, nechtějí nijak konkurovat Android Marketu nebo jiným. Neobsahoval by běžné aplikace, ale spíše jen ty, které nemohou být na stávajících obchodech. Na CyanogenMod App Store budou dostupné  “rooted apps” a jedná se například o aplikace na rootování mobilu, emulátory, tether aplikace atd., prostě ty, které nemohou být třeba na Android Marketu, ale zároveň nepoškozují uživatele.

Na tuto výzvu reagovalo přes 1800 uživatelů sociální sítě Google Plus, kteří dali +1 (něco jako like/líbí se) této otázce od CM. CyanogenMod App Store by byl nativně součástí custom ROM a zřejmě by bylo možné jej nainstalovat i do jiných. Vyjádřit svůj názor můžete zde.


Milión instalací CyanogenMod

A nemůžeme zapomenout ani na největší úspěch lidí z CyanogenModu, ve čtvrtek 12.1.2012 dosáhli milionu instalací svých custom ROM. Jedná se významný bod, který prakticky říká, jsme úspěšní a nyní se nenecháme zastavit. Proto taky vytvářejí například vlastní hudební aplikaci a nebo se taky začali zaobírat myšlenkou CyanogenMod App Store.

CMStats-072628

V současnosti vede verze CM 7.1.0, která dosahuje na 250 000 instalací. Počet celkových instalací půjde rapidně nahoru, jen co vydají finální verzi CM9, která je postavena na Androidu 4.0 ICS. Je tento úspěch dostatečným signálem pro výrobce telefonů?


Spekulace

Jsou všechny tyto dobré zprávy signálem pro výrobce mobilních telefonů? Když se custom ROM MIUI dočkala vlastního telefonu, tak i CyanogenMod by mohl mít vlastní oficiální smartphone, který by se dodával se systémem CM9, třeba. Doufáme, že i výrobci si všimnou potenciálu CM a pustí se do takového mobilu, zřejmě by měl obrovský úspěch a určitě je jistý prodej miliónu kusů, možná i více. Co Vy? Koupili byste si smartphone s nativním systémem od CynogenModu?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ge0rge, jediny duvod proc neni Android Market v Cyanogenu, je ze Google pozadal autory CM aby ho odstranili z jejich distribuci, jinejma slovama jim rekl ze nemaj pravo ho tam pouzivat, coz ti ovsem nebrani v tom si stahnout instalacku a onen doinstalovat.

Kazdopadne s tebou souhlasim, a radsi nez CM mam cisty Android distribuce, jako byla treba REDUX na HTC Desiru. Bohuzel jsem zadnou takovou uz nenasel pro samsung Galaxy SII, a tak doufam ze se dockam nejaky kvalitni cisty verze prave u ICS.

Jinak jestli bych kupoval telefon s CM? nikoliv, na co? me bavi rootovat a zdimat z telefonu maximum a delat si to sam, takze si radsi koupim jakejkoliv jinej telefon a doinstaluju si to tam… je to otazka par minut(kde 70% casu trva stahovani onoho softu)

Michal Lukášek

17. 1. 2012, 11:07

ge0rge : Já tu hudební aplikaci vítám. Na Desire, alespoň pod 2.3 , se ta app trhá, je těžkpádná…Možná že s ICS a hw akcelerací to bude ok …Na druhou stranu, máme tu poweramp :)

Cyanogen je dnes výborný tam, kde se výrobce rozhodl vstoupit do cesty mezi google a spotřebitele. Výrobce totiž často zdržuje vydávání nových verzí potřebou vlastních úprav.

A co z toho logicky plyne? Že bych raději měl telefon s čistým Androidem od googlu než s Cyanogenmod – typicky Nexus, pokud ale v telefonu není čistý Android (je tam modifikované prostředí touchwiz, sense, motoblur, …) tak je cyanogenmod záchranné lano, které telefon umí vrátit nebo alespoň maximálně přilížit originální podobě systému „by Google“.

Úpravy, které jakkoliv odlišují cyanogenmod od originálního androida mne vůbec neoslovují, nechci žádný alternativní a chudší market a nechci ani jiný přehrávač, který neumí streamovat z google music …. vždyť to nejsou vylepšení, ale zjevná zhoršení.

Doposud cyanogen víceméně jen měnil logo oficiální verze android a vylepšoval a optimalizoval funkčnost ovladačů senzorů na konkrétních zařízeních, vylepšoval správu baterie, výkonu a to bylo fajn. Pokud ale v budoucnu začne příliš zasahovat do systému a měnit jeho výchozí aplikace, nejspíš tím ztratím důvod cyanogen vůbec instalovat, protože se tím pochopitelně zařadí mezi tu hromadu naprosto zbytečně pozměňovaných (poznamenaných) prostředí. To nejen posune user experience (spíše k horšímu), také se tím začnou protahovat aktualizace a ve srovnání s Nexusy budou nabírat několika měsíčních zpoždění, jaké je obvyklé u jiných upravených prostředí sense, touchwiz a dalších.

Obecně se mi aktuální tendence cyanogenmod nelíbí, protože snahy o nahrazování klíčových aplikací systému méně kvalitními náhražkami mohou vést i k tomu, že brzy si bude yahoo platit i za nahrazování vyhledávače, map, a kdo ví čeho ještě opět druhořadými náhražkami. O takové zásahy nemám zájem, snad s tím tak daleko nezajdou.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat