Google Maps 6: Navigace uvnitř budov

Google Maps 6: Navigace uvnitř budov
2011-11-29T20:55:56+02:00
• 29. 11. 2011
11

Populární aplikace Google Maps získala aktualizaci na novou verzi 6.0. Přináší novinku, která vám pomůže s orientací uvnitř velkých budov, nákupních center, nebo třeba letišť. Kromě těchto vylepšení přináší nová verze i inovované uživatelské prostředí. Aktualizace je dostupná pouze pro Android a první zmapované budovy jsou zatím pouze na území USA a Japonska.


Detailní plánky jednotlivých pater těchto objektů nepostrádají ani popisky obchodů nebo institucí, které vás mohou zajímat. Budovami vás provede známá modrá tečka, která určuje aktuální polohu. Pokud telefon zaznamená, že jste se přesunuli do jiného patra, automaticky podklad překreslí podklad (mapu).

Seznam všech institucí, které jsou nyní v mapových podkladech zanesené, si můžete prohlédnout zde. Mimo toto Google spustil (zatím v beta verzi) možnost nahrávat do databáze vlastní mapy budov. Návod na nahrání podkladů naleznete zde. Za tip na tyto stránky děkujeme našemu fanouškovi na Google+, Pavlu Misákovi.

Jak může tato funkce pracovat v obchodních domech, se můžete podívat na výše uvedeném videu. Jedním z řetězců, který se do projektu zapojil mezi prvními, byl obchodním dům IKEA.

Demo nových map si můžete prohlédnout v internetovém prohlížeči na této stránce.

Inovací se dočkalo i uživatelské prostředí. Celé se obléklo do kabátu ve stylu Androidu 4.0 ICS a můžete se na něj podívat na následujících screenshotech pořízených na telefonu Galaxy Nexus.

Zdroj: Google Mobile Blog

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

freddy158158

30. 11. 2011, 20:18

přesně.ted zrekonstruovali tesko a pro hloupej rohlik musim až na konec a proběhnout celej obchod…oni nechtějí rychlé nákupy ;-)

BratrCukr: S téměř stoprocentní jistotou říkám, že toho se nikdy nedočkáte :o) Obchodníci totiž vydělávají právě na tom, že lidé po hypermarketu bloudí i tam, kam by jinak nezavítali. To je třeba důvod, proč jsou dvě základní položky pečivo a nápoje většinou na úplně opačné straně :o) A když se lidé naučí, kde co mají a začnou chodit systematicky, jednou za čas obchod přeskládá regály.

IMHO je to řešeno na základě Wi-Fi připojení. Nejspíše naimlementovali něco na tento způsob co už nějakou dobu dělá Ekahau ( http://rfid.net/basics/rtls/123-wi-fi-how-it-works )

Dle mne tu navigaci bez GPS řeší integrovaný kompas či senzor pohybu(obdobně, jako to mívají navigace TomTom v tunelech).

napriklad take paladium alebo oc chodov. Vojdem a viem že chcem ist napriklad do vodafone predajne. Zadam a idem. Bolo by to fajn ale ako ziti telefon aktualnu polohu nechapem.

Zrovna sem si nedávno postěžoval na nepřehlednost obchodů a zatoužil po nějaké navigaci např. na rukojeť vozíku, kam bych naskenoval svůj nákupní lístek a systém by mě nejkratší cestou navedl k pokladně kolem všech požadovaných výrobků. Třeba i toho se dočkám… :-)

nejakej navigacni system po obchodaku Kamppi v Helsinkach spustila Nokia nekdy v roce 2008 nebo 2009, nevite, jak to s nim dopadlo?

Napadá mně snad jediná možnost. V těch budovách mají vlastní BTS-ky, pomocí kterých se triangulací zjistí ta poloha. Ve velkých obchodech stejně nějaké to dokrytí bývá.

Taky mi přijde, že ta nejdůležitější informace v tom článku není. Jak funguje to určování polohy uvnitř budov?

Ta Ikea mě pobavila. Vždyť jsou tam všude navigační cedule, navíc je to tunel s pár zkratkama. Tohle je fakt ujetý.

michalkopecky2

30. 11. 2011, 10:39

Ještě tak vysvětlit, čím chtějí zajistit přesnou navigaci v řádu metrů uvnitř budov…. GPS to nebude a triangulace pomocí wifi nebo gsm má přesnost pouze na desítky metrů, nebo se mýlím?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat