Skydrive zamíří mezi smartphony

Skydrive zamíří mezi smartphony
2011-09-03T01:36:12+02:00
• 3. 9. 2011
13

Podle zatím neověřených informací se cloudové úložiště Skydrive od společnosti Microsoft chystá naplno vstoupit na mobilní trh. Uložiště, se zadarmo poskytovanou kapacitou 25 GB, by se tak mohlo představit v podobě klientů pro platformy Windows Phone, iOS nebo Android a naplno tak konkurovat oblíbené službě Dropbox.

Windows_Live_SkyDrive_logo

Služba Skydrive prodělala v poslední době masivní změny ve svém webovém rozhraní, které je nyní kompletně postaveno na technologii HTML5. Spolu se změnami, které Skydrive prodělal, začala komunita opět připomínat žádané mobilní klienty. Nyní to tedy vypadá, že Microsoft požadavky vyslyšel a začal na mobilních klientech pracovat. V současné době je sice možné do úložiště nahlížet pomocí mobilního webu, ale jeho možnosti jsou omezené, aplikace by mohla aplikace nabídnout mnohem více. Důležitým prvkem by bylo automatické sdílení souborů ve vybraných složkách mezi zařízeními. Funkce Live Mesh (která spadá pod Skydrive a umožňuje už nyní právě sdílení souborů mezi počítači) nabízí 5 GB prostoru pro sdílené soubory. To pak v propojení s 25 GB úložištěm vytváří kapacitu, kterou konkurence nemůže na bezplatné službě překonat. Například hlavní konkurent, služba Dropbox (má mobilními klienty pro všechny hlavní platformy včetně BlackBerry) dává zdarma k dispozici 2 GB, kterou je možné za poplatek rozšířit až na 100 GB.

Uvidíme zdali bude aplikace propojena pouze se sdíleným úložištěm (5GB), hlavním úložištěm Skydrive (25 GB) nebo jestli nabídne komplexní propojení těchto služeb a propojení vašeho smartphonu s PC a Mac. Jasné ale je, že Dropboxu by mohla na poli smartphonů, kde doposud neotřesitelně vládl, vyrůst silná konkurence.

Zdroj: wpcentral

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

locomachine

6. 9. 2011, 6:14

V tom případě mea culpa, jako bych nic neřek. :)

10: SkyDrive umožní uložiť čokoľvek, MS Office to akurát vie natívne otvárať. Porovnanie s Dropboxom je naopak absolútne na mieste.

To je omyl, Skydrive umožňuje ukládání jakéhokoli souboru. Fotky, videa, dokumenty i cokoli jiného, žádné omezení v tomto směru neexistuje.

locomachine

5. 9. 2011, 19:27

Srovnávat SkyDrive a Dropbox je blbost, ačkoli Dropbox nabízí zdarma jen 8giga umožňuje ukládat libovolné soubory, SkyDrive jen soubory vzniklé v MSoffice. Takže 25giga tabulek je asi blbost, ne?

SkyDrive je dobrá myšlienka, ktorá padá na blbej realizácii. Ak sa im toto podarí vychytať, bude to veľmi atraktívna možnosť.

Pred pár dňami som uvažoval, kam nazdieľať nejaké fotky, aby k nim mohli jednoducho pristupovať iní, a zároveň aby z nich bola verejne prístupná galéria. Fotoslužby typu Picasa alebo Flickr nespĺňali prvú podmienku, cieľová skupina zase nemala Dropbox, takže som sa rozhodol vyskúšať SkyDrive + Live Mesh. Lenže problém: „hlavný“ SkyDrive má 25 GB, podporuje galérie, online prácu s Office dokumentmi, zdieľanie na Live účet… akurát sa tam nedá nič poriadne nahrať. Všetko ide cez starý známy webový upload po HTTP cez formulára.
Naproti tomu SkyDrive Sync má prenosy vyriešené výborne – nazdieľa sa adresár a súbory sa prenesú na pozadí. Lenže to je tak asi všetko – žiadne náhľady, žiadne galérie, veľmi problematické zdieľanie, málo miesta.
Obe služby síce majú v mene SkyDrive, ale inak vôbec nijako nesúvisia. Kým sa toto nenapraví, nemá to oproti konkurencii šancu. Ja som to po polhodine tiež vzdal a poslal známym pozvánku na Dropbox, kde bol problém vyriešený za dve minúty.

koalalumpur

5. 9. 2011, 15:01

Skydrive som nepoužival prave peto, že oficiálne aplikácie pre iné ako ms systémy neboli.
Takto vyskúšam.

To mi bude na N8 se Symbianem platný jak mrtvýmu zimník :o) Škoda.

Skydrive je výborná služba, ještě z dob kdy jsem měl WM tam budu mít nějaká data uložená, teď už ho používám jen jako zálohovací místo, takže na SGS určitě využiju.

Mě plně vyhovuje box.net, ale služeb je v uvozovkách mraky http://alternativeto.net/software/boxnet/ .

No než Dropbox vs. Skydrive je aktuálnější spíše iCloud od Applu, který je už už na spadnutí a v diktátu Apple jej bude jistě chtít využít i mnoho vývojářů, takže takovým standardem v tomto bude právě on, který zde není překvapivě ani zmíněn.
Poskytnuté GB jsou pak sice fajn, ale při pohledu na FUP co nám poskytují operátoři…

Už nějaký ten pátek používám na Androidu Dropbox, zatím bez problémů..

Skydrive ve wp7 jsem používal a funguje to bezvadně, trochu mi to teď v androidu chybí.

Co se týče Androidu aplikace již existuje, ovšem pouze neoficiální http://topaplikace.cz/sorami-skydrive-beta-2011/

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat