Kal-El bude mít 5 jader

Kal-El bude mít 5 jader
2011-09-20T18:52:29+02:00
• 20. 9. 2011

Kal-El se dočkal již menšího zpoždění a moc informací o něm neuniklo. Zatím se vědělo, že chvíli po uvolnění Kal-El má přijít i jeho nástupce Kal-El+. Webu Engadget se podařilo objevit celkem zajímavou informaci, Kal-El nebude vybaven 4-jádrovým procesorem, ale rovnou 5-jádrovým.

kal4-20110920

V tomto případě se nebude jednat o pouhé navýšení výkonosti, ale cílem je hlavně nižší spotřeba a tak delší životnost na jedno nabití při zachování stejného výkonu. nVidia tento nový způsob s 5 jádry nazvala “Variable SMP –A Multi-Core CPU Architecture for Low Power and High Performance Power and High Performance”, jednoduše řečeno nižší spotřeba a vyšší výkon.

V praxi se bude jednat o čtyři jádra, která budou hlavně určena pro výkon, a páté jádro bude optimalizováno pro nižší spotřebu. Takzvané “společné jádro” (páté jádro) bude dosahovat taktu 0-0.5GHz a pokud bude zahlceno prací, tak se prakticky vzbudí potřebná výkonnější jádra a převedou se na ně všechny procesy, aby se dosáhlo požadovaného výkonu.

Problém nastal například u Androidu 3.x, kdy OS počítá s tím, že všechny jádra jsou si rovny. Proto se zde muselo zavést řízení pomocí HW. V reálu nebude zařízení pracovat se všemi jádry najednou, buď poběží jen “společné jádro” a nebo výkonnější jádra. Pro názornost máme obrázek, jak budou jednotlivá jádra zapnuta:

kal6-20110920

V praxi to bude znamenat, že při nepoužívání zařízení s Kal-Elem, bude vše obstarávat páté společné jádro, to by mělo zvládnout i jednodušší procesy. Náročnější aplikace následně budou využívat výkonnější jádra. Zde se již můžete podívat na srovnávací tabulku s ostatními procesory.

kal8-20110920

Nezbývá nám nic jiného, než srovnat Tegru 2 a nadcházející Kal-El ve spotřebě.

vsmp-power-benefits

Budeme si ještě muset nějakou chvíli počkat, jestli tyto údaje budou pravdivé a jestli se ověří v praxi.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat