Android Apps 11 – antivirový speciál

Android Apps 11 – antivirový speciál
2011-08-04T17:35:41+02:00
• 4. 8. 2011
9

AA11

S rozmachem mobilních operačních systémů a převážně Androida se začíná mluvit i o jejich ochraně. Stále častěji se můžete na internetu setkávat s články, které vás varují před viry, malwarem a podobnými záškodnickými aplikacemi, které si můžete nainstalovat do mobilního telefonu. V dnešním díle Android Apps se zaměříme na 3 “antivirové” ochrany pro mobilní telefony. Jedná se o nutnost nebo o zbytečnost?


hi-256-15-d3df055fe7ef759b969186450791a176c4ff38d0

Anti-Virus Free
AVG Mobilation

Android Market

hi-124-9

Lookout Mobile Security
Lookout, Inc.

Android Market

hi-124-7

ESET Mobile Security BETA
ESET

Android Market

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Přemysl Vaculík: Spíše dělej to, že si v klidu natočíš práci s telefonem, aplikací, do toho si něco povídej jen tak pro info či projev na nečisto a následně v PC odstraň zvukovou stopu a přemluv to. Je to sice pracnější, musíš si umět načasovat kdy mluvit, jak dlouho, atd., ale vypadá/zní to mnohem, mnohem líp a profesionálněji. Právě tím, že si to vše načasuješ, máš čas přemýšlet nad tím, co řekneš, atd. Takto to dělají třeba právě na živě.cz, třeba při pitvách…

antivir na android = pěkná blbost, pokud jde o aplikace ala trojský kůň, které mají za úkol odesílat info o uživateli, tak na ně antivir nepříjde, protože ta fce bude legálně zmíněna ve specifikaci programu,akorá uživatel si to nepřečte a povolí jejich instalaci.
Klasické viry v pojetí Mikrosoftu zase na androidu nepoběží, takže k čemu antivir od firem řešící viry v mikrosoftím prostředí? Na ochranu souseda s Windows Xp či W7? Je to jen oblbování uživatelů a tahání peněz za PRO verze.

To jsou výmluvy :-P
Pokud to neumíš, tak to nedělej. Pokud to chceš dělat, tak nehubuj čtenáře s tím, že to není jednoduché a že si to mají zkusit sami. Není to vhodné. Šel jsi do toho dobrovolně, tak se uč. Těšíme se na další!
Tvůj tajný ctitel, Zorro.

Přemysl Vaculík

VIP 5. 8. 2011, 15:41

George76: To nepopírám, ale není to tak jednoduché, sledovat stav natáčení na kameře, zároveň ovládat mobil, do toho mluvit atd. Jednou si zkuste sami pro sebe natočit něco podobného.

PS: z papíru (scénáře) mluvit vyzní mnohdy ještě hůře než z patra. Viz na živě pořad o NB.

Ale nezoufejte, snad si vaše rady vezmu k srdci :)

Přemysl Vaculík: ja bych si to napsal na papir, aspon osnovu. Obcas pouzivas hodne krkolomne vyrazy a casto opakujes slova… kdyz mluvis s patra. Jinak OK.

SudruhStopa

5. 8. 2011, 14:24

To, ze staci citat povolenia je blbost, opakovane cliche ktore sa nezaklada na pravde. Zademonstrujem priklad: Obycajna aplikacia shazam https://market.android.com/details?id=com.shazam.android&hl=en
Ak developer chce, moze z nej spravit odpocuvacie zariadenie ktore zaroven udava polohu sledovanej osoby. Zmenia sa povolenia? Ani nahodou, avsak pri telefonate by to nahravalo iba jednu stranu, co je nevyhoda (chyba povolenie „intercept phone calls“).

Tieto povolenia su dobre, ked je jasne, ze dana aplikacia by nemala ziadat nejake specificke povolenia. Ale nie je problem vytvorit skodlivu aplikaciu ktora bude mat povolenia uplne v poriadku. Chcem kontakty obete odosielat na svoj server? V pohode, vytvorim widget na kontakty ktory ich synchronizuje s viacerymi web-sluzbami (facebook, twitter a pod) – potrebujem povolenie na pristup k internetu a pristup ku kontaktom. Chcem sa hrabat priamo v suboroch? Vytvorim aplikaciu na download suborov, alebo torrent klient – zase plny pristup k internetu a pristup k suborom. Obe tieto aplikacie budu mat pritom minimum povoleni, ktore su potrebne na funkciu krycej aplikacie, ale ta skodliva cast pobezi spolahlivo.

A taktiez nemozem suhlasit s tym, ze na tom Googlu zalezi. Naposledy stihli z marketu stiahnut jednu z balika skodlivych aplikacii niekolko 100 tisic uzivatelov, co muselo aplikaciam ktore neboli ani v top rebricku trvat dost dlho. Google je ako zo zleho westernu, najskor striela(dovoli aplikacii vstup na market), potom kladie otazky(alias zistuje ci je vobec skodliva).

Aj napriek tomu si myslim, ze antivir zatial netreba. Riziko nie je az take velke aby to niekoho muselo extra trapit a ani ten mallware este nie je dostatocne skodlivy. Ale lokalizacne sluzby sa rozhodne zidu.

Přemysl Vaculík

VIP 5. 8. 2011, 13:07

misawimmer: děkuji za názor, byť bylo toto video v časovém presu, tak snad se zlepším. Možná se i naučím mluvit, ale nevím nevím :D

Jako recenze dobra…ale autor videa neumi mluvit :( … je videt ze tomu rozumi ale strasne to ze sebe tlaci takze clovek nestiha vnimat tok informaci… vim ze to neni lehke neco ukazovat a jeste okolo toho povidat… ale prosim autora at se snazi trosku zpomalit..at si uvedomi kde jsou (nebo by byly) carky, tecky a vklidu se nadechne vydechne…

jinak taky si myslim ze antivirus je na nic pokud si tam clovek neinstaluje kazdou blbost…

Ja bych rekl, ze je to nutnost pro uzivatele, kteri v podstate nemaji na Androidu co delat tzn. ti co instaluji bezhlave kdejakou neznamou blbost bez toho, ze by nejdrive trosku zapatrali na internetu, jestli vubec takovy program ma nejaky vyznam a hlavne jestli neni nejaka lepsi alternativa (hodne podobne lidi zname z PC). Takovi uzivatele a vubec obecne uzivatele zacatecnici (a vecni zacatecnici), kteri nemaji naladu se cokoliv ucit a obecne premyslet nad technikou, takovi uzivatele na Adroidu skutecne nemaji co delat a jenom ho kazi svymi hloupymi pozadavky, ktere jsou v rade pripadu bohuzel plneny :( Jak ja rikam „je to jako kdyby uzivatele zvykli na Malovani chteli mluvit do Photoshopu“.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat