Jak na off-line Google Mapy video

Jak na off-line Google Mapy [video]
2019-06-20T20:26:44+02:00
• 7. 7. 2011
19

Google-Maps-5.0

Google nedávno spustil bezplatnou hlasovou navigaci pro ČR. Krátce na to internetem kolovaly zvěsti, že Google na léto chystá off-line verzi svých map a navigace.

Léto je zde a Google se skutečně vydal off-line směrem. Zatím sice nedošel tak daleko, jak bychom si možná přáli, ale pokrok to je. Nová aktualizace Google Maps pro Android umožňuje stáhnout mapové podklady pro off-line použití. Jak na to si ukážeme v dnešním krátkém videu.

 

Zatím je tato možnost v Labs, ale jak je někdy zvykem, tak i tyto rozšíření se občas stávají nativními funkcemi aplikací Googlu. Třeba jednou přibude možnost stáhnout mapy pro danou zemi.

Aktualizováno: Možná i vás jako první napadne otázka, zda je možné s takto uloženou mapou navigovat. Odpověď je prostá: zatím ne. I když zadáte navigaci či vyhledání trasy mezi dvěma body uvnitř uloženého území, aplikace (Mapy i Navigace) se stále potřebují připojit k internetu.

Google zřejmě věděl, proč je doplněk schovaný v Labs a není plnohodnotnou součástí aplikace. Můžeme doufat, že bude vývoj tímto směrem pokračovat…

Aktualizováno II (z diskuze): Počet stažených oblastí (tedy 16km čtverců) je omezený na 10. Musíte tedy pečlivě vybírat, ale jak jste mohli vidět na videu, s uloženými soubory se dá pracovat a nepotřebné můžete smazat.

Aktualizováno III: Google se funkcí pochlubil také oficiálně na blogu. Nová je snad jen ta informace, že uložené mapové podklady se po 30 dnech automaticky smažou.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Štěně 10000003

10. 7. 2011, 21:30

VF 845 po aktualizavi neni polozka v Google laborce asi to chce chvilu pockat

S tim omezenim na deset dlazdic to neni uplne pravda.Dlazdice sice muzete spravovat z menu, ale ukladaji se normalne do mezipameti, takze dokud nevymazete tu, tak mapy zustanou nactene. Takze muzete stahnout 10 dlazdic, smazat je, a pokracovat opet ve stahovani. Vzdy po deseti. Testovano na Galaxy S2

JohnyAsbest

9. 7. 2011, 20:16

Google se třese strachy před Nokia Maps a jeho rozšířením i na WP, a to nejen v mobilech Nokia, ale i HTC a Samsung, které už oznámili a ukázali mobily s WP7. Nokia maps forever.

Ahoj. Bohužel mám stejné zkušenosti jako kolega Radek. Stáhl jsem si vybranou oblast pro zkoušku (2x 16km lehce se přesahující). Vypnul wifi a zkusil naplánovat trasu uvnitř stažených mapových podkladů. Bohužel navigace neustále informuje, že načítá trasu jízdy (nekonečně) a nic nenaplánuje. Jakmile, ale zapnu znovu wifi trasa se ihned naplánuje. Takže offline určitě není. Pro zkoušku jsem si nechal naplánovat trasu s připojením k internetu. Poté jsem wifi znovu vypnul a ukončil navigování k naplánovanému cíli. Bez připojení k internetu jsem dal znovu naplánovat trasu k původnímu cíli v naději, že si trasu uchová v paměti. Bohužel opět se tak nestalo a nekonečně dlouho na displeji svítí hláška „Trasa jízdy se načítá“ …. navíc se mi navigace práskla sama a ženský hlas mi sladce oznámil, že „Bylo ztraceno datové spojení“ ….

Bohužel musím říct, že to nefunguje ….. Snad na tom vývojáři zapracují a aplikaci doladí. Přece jen je to beta verze (funkce), ale pokud ji oznámili tak by aspoň nějak měla fungovat.

Další možnost je, že dělám něco špatně nebo jsem v nastavení zapomněl něco nastavit …. ale těch možností tam zase tolik není takže pochybuji.

Jediné co funguje je, že v rámci stažených oblastí si můžete mapu prohlížet aniž by jste měli zapnutý internet.

Ta lišta s WiFi, přetáčením displeje, ztlumením vyzvánění atd. je součástí Touchwiz od Samsungu…

muzu se zeptat, jak pridat ten widget na obsluhu wifi, bt apod. do listy s upozornenim?

Ani to kupodivu nezabírá moc místa v paměti telefonu (vzhledem k velké detailnosti při přiblížení)- plocha 32*32 km má 4,6 MB – tzn. že celá ČR by měla 354 MB…

to ze routing probehne online neni az tak zasadni minus, i pri roamingu to je minimum dat,ktere se daji 1x rocne zaplatit, podstatne je nacteni mapovych podkladu v klidu doma nebo v kavarne na wifi,coz resi velke objemy dat zadara.

taky to tam nemám v google labs na mém wildfiru.

Jakub Kotek

7. 7. 2011, 15:54

Aktualizaci mám stáhlou ale možnost aktivovat funkci v google labs nemám. Nějaký tip nebo mám jen počkat. Děkuji za odpověď.

Tak jsem to zkoušel, a je to omezené pouze na 10 oblastí. Což je trochu škoda, ale i tak je to dobré gesto od Googlu :-)

Jiří Batěk

7. 7. 2011, 15:03

oprava mam všechny mapy ve velkem meritku.Jen zlin a brno mam v malem,ale stahoval sem jen zlin

Jiří Batěk

7. 7. 2011, 14:48

ja sem nic nestahoval a mam tam všechny mapy.Jak je to možné?

Přemysl Vaculík

VIP 7. 7. 2011, 10:04

Díky za info, ale aspoň jde vidět, že si Google s tímto pohrává.

Pocet stiahnutych oblasti je obmedzeny na 10, takze cela republika asi stiahnut nepojde…

Mám to otestováno a mapové podklady běží, navigace bohužel ne :-(

Dobře, děkuji :)

Přemysl Vaculík

VIP 7. 7. 2011, 0:20

Je to novinka, k takovému testování jsme se ještě nedostali.

To ale znamená, že mapy můžeme vidět, ale nebude fungovat navigace? Dobře jsem to pochopil? Nebo pofrčí i navigace na offline mapách? Děkuji za odpověď. ;-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat