HTC Desire S : rychlík s pevnou konstrukcí

HTC Desire S : rychlík s pevnou konstrukcí
2012-09-30T14:23:25+02:00
• 27. 3. 2011

Co se stane když vezmete několikrát oceněný telefon a zdokonalíte ho? Získáte HTC Desire S.

1

Pevná konstrukce s příjemnými rozměry

Konstrukce telefonu je odlita z jednoho kusu hliníku a proto je velmi pevná. Nový Desire S se oproti předchůdci nepatrně zmenšil.  Konkrétně ztratil 4 mm na výšce a 0,2 mm na šířce. Rozměry Eska jsou tak 115 × 59.8mm × 11.63 mm. Hmotnost telefonu je také nižší. I s baterií váží přibližně 130 gramů.

cimg0213 cimg0216 cimg0215

Přední straně dominuje 3,7″ kapacitní dotykový displej s rozlišením 480 x 800 pixelů, který je schopen zobrazit až 16 mil. barev. Displej si bohužel velice rád pamatuje naše otisky a tak se nevyhneme častému čištění. Dotykový displej je kapacitní a podporuje multi-touch.

Nad displejem se kromě reproduktoru nachází také kamerka pro videohovory. Své místo zde má i signalizační dioda a senzor pro regulaci jasu. Pod displejem najdeme čtveřice Androidích senzorových kláves. Z leva : Domů, Menu, Zpět a Hledat.

cimg02181cimg0220cimg0223cimg0222

Na levý bok výrobce umístil jednolité tlačítko pro regulaci hlasitosti a microUSB konektor. Pravou stranu nechal zcela prázdnou. Horní hranu obsadil 3,5 mm výstup pro připojení sluchátek a tlačítko, které slouží buď k zapnutí nebo vypnutí telefonu či displeje. Zadní strana pak přináší 5 Mpx fotoaparát, LED blesk a reproduktor. Pokud se nepletu, tak úplně dole je umístěn mikrofon. HDMI port však u telefonu budeme hledat marně, Desire S jej bohužel nemá.

Konečně Android Gingerbread

2

Desire S je prvním mobilním telefonem tohoto výrobce, který dostal nový android 2.3 Gingerbread. Ten je doplněn nástavbou Sense, která  vylepšuje některé funkce. Hlavní plocha telefonu se skládá ze 7 obrazovek, mezi kterýma lze projíždět a na které lze umísit i různé widgety. Stisknutím senzorového tlačítka Domů dojde k přepnutí na náhled všech 7 obrazovek a lze si je tak uspořádat podle vlastních představ.

Kromě vlastního vzhledu a tapety si lze také nastavit vlastní grafickou scénu. Nechybí obrovské hodiny s údajem o aktuálním datu. Konečně není také už potřeba vytvářet speciální složku pro nastavení vlastní skladby jako vyzvánění budíku nebo dalších aplikací.

Opravdový rychlík s menší výdrží

I přesto, že procesor telefonu zůstal stejný jako u původního Desire, tedy 1 GHz Qualcomm Snapdragon, navýšení operační paměti z 576 MB RAM na 768 MB, Desire S výrazně zrychlilo.

Výdrž telefonu zajišťuje baterie o kapacitě 1450 mAh. Výrobce slibuje pohotovostní dobu až 430 hodin. Pokud se podíváme na HTC Desire HD, který má psán stejnou výdrž, ale kapacita baterie je pouze 1230 mAh, Desire S je i přes daleko menší dotykový displej opravdovým žroutem. Při aktivním užívání ( poslech hudby, občas si něco zahrajete nebo chvíli brouzdáte přes Wi-Fi na Internetu ) se každodennímu nabíjení nevyhnete. Jestliže k tomu přidáte i GPS navigaci nebo Wi-Fi necháte celou dobu aktivní, výdrž telefonu se zmenší na pouhých 6 až 7 hodin. Chystáte li se na delší cestu bez možnosti nabíjení, je lepší si dokoupit ještě náhradní baterku.

Průměrné fotky s kvalitním videem

K zachytávání výjimečných okamžiků zvolil výrobce opět 5 megapixelový fotoaparát. Ten kromě automatického ostření nabízí také Power LED blesk. Kvalitou fotografií taiwanský výrobce patřil mezi průměrné a tak je tomu i nyní. Výsledné fotografie z Desire S jsou však pro příležitostné snímky dostačující. Při dobrých světelných podmínkách je kvalita fotografií celkem dobrá, při  nedostatku světla lze využít přisvětlovací diody. Maximální rozlišení fotoaparátu je 2592×1952 px s klasickým poměrem stran 4:3 nebo 2592×1552 px  s širokoúhlým poměrem stran 5:3. K dispozici jsou ale i nižší rozlišení 3 MPx,1MPx a VGA.

imag0003imag0004image

Kromě nastavení velikosti fotografií lze dále přidat různé efekty, nastavit samospoušť, přidat blesk a využít i dalších vychytávek. Citlivost na světlo lze nastavit buď automaticky nebo vybrat jednu z hodnot 100, 200, 400 nebo 800 ISO. Výsledné fotografie se ukládají ve formátu JPG a lze je rovnou sdílet na Facebooku, Twitteru, Flickru nebo poslat do webového alba Picasa.

imag0019imag00051imag00101imag00061imag00133

HTC Desire S se také dočkal možnosti natáčet videa ve vysokém rozlišení 1280*720 pixelů. Kvalita videa je velmi dobrá. Opět lze vybrat z několika možností nastavení kvality videa. Kromě HD 720P je zde na výběr také rozlišení z původního HTC Desire, tedy  800×480 při 25 FPS. Zajímavou funkcí je také 10 minutový záznam ve vysoké kvalitě, jehož hlavním úkolem je nejspíše nahrávání videí pro videoportál Youtube. Nicméně bude tomu již rok, kdy Youtube zvýšil maximální délku videa z 10 na 15 minut.

Za špatných světelných podmínek lze opět využít světelné diody a natáčet tak lze i v úplné tmě. Výsledná videa se ukládají ve formátu 3GPP.

Konečně slova bez diakritiky

Systémová klávesnice nabízí uživateli výběr ze tří různých variant. Kromě klasické telefonní klávesnice a QWERTY tu opět nechybí kompaktní QWERTY. Díky pohybovému senzoru se klávesnice upravuje podle polohy buď na ležato nebo nastojato. U klávesnice také můžete využít český slovník xT9, který se konečně naučil i slova bez diakritiky. Původní Desire jej přitom neuměl.

Samozřejmostí je multitouch, který využijete především v galerii, v GPS navigaci nebo internetovém prohlížeči. Pohybový senzor opět nefunguje v celém operačním systému, ale pouze u některých aplikací. Hlavní obrazovku ani menu neotočíte. Nejvíce se mi líbilo přizpůsobování tlačítek u fotoaparátu.

U emailového klientu lze spravovat více účtů naráz. Klient také konečně dokáže označit více zpráv. Výrobce nezapomněl přidat oblíbený balík Quick Office pomocí něhož můžeme snadno otvírat  Word či Excelu. Opět pouze otvírat nikoliv upravovat.

3 4

Spousta zajímavých aplikací

V telefonu je od výrobce nainstalováno hned několik zajímavých aplikací. Nechybí například čtečka elektronických knih, zajímavý vyhledavač hudby ( stačí něco zazpívat a aplikace začne vyhledávat požadovanou skladbu) nebo aplikace Světlo, která naopak nahrazuje baterku. Z těch tradičních tu nalezneme hodiny, kalkulačku, FM rádio, hlasový vyhledavač, záznamník nebo sociální sítě Facebook a Twitter. Pokud nám v telefonu něco chybí, stačí navštívit Android Market a vybrat si jednu z několika tisíc položek.

Kromě klasických Google Map je v telefonu také Navigace. Ta dokonce umožňuje zadávání cíle prostřednictvím hlasu. ( Stačí vyslovit například Praha, Pardubice a navigace sama nalezne cíl)  Bohužel v ní chybí hlasová navigace a tak upozornění na změnu směru je pouze prostřednictvím zvukového signálu.

Velikost uživatelské paměti telefonu je 1.1 GB. Nechybí zde slot pro paměťové karty microSD o velikosti až 32 GB, takže máme dostatek místa pro ukládání videí a fotografií. Hudební přehrávač si poradí z většinou dnešních používaných audio formátů (aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma). I když displej nepatří mezi ty největší, které výrobce nabízí u svých telefonů, na sledování filmů je dostačující. Z video formátů HTC Desire S podporuje (3gp, .3g2, .mp4, .wmv .avi , .xvid)

511 98

Plná datová konektivita

Mobilní data jsou v plném rozsahu: GPRS, EDGE, 3G a HSPA (HSDPA download až 14,4 Mb/s a HSUPA upload až 5,76 Mb/s). K připojení k internetu lze také využít bezdrátové Wi-Fi (b/g/n). Desire S lze také proměnit v hotspot. Pro přenos souborů lze využít i technologii Bluetooth.

Závěrečné hodnocení

HTC Desie S je špičkové vybavený smartphone. Je určený především těm, kterým se zdá HTC Desire HD příliš veliký. Je vůbec prvním mobilním telefonem od HTC který dostal nejnovější verzi Androidu. Pořizuje průměrné snímky a kvalitní video ve vysokém rozlišení. Rychlý procesor a dostatečně veliká operační paměť z něho dělají opravdového rychlíka. Plná datové konektivita je také jednoznačným plusem.

V telefonu nám chybí HDMI. Výrobce by se konečně mohl zaměřit i na výdrž baterie, jelikož každodenní nabíjení není zrovna hobby pro každého. Cena by mohla být také o trochu příznivější, ale příchodem dvoujáder na trh se určitě dočkáme.

HTC Desire S – Technické parametry

12

  • Rozměry a hmotnost
  • Výška : 115 mm
  • Šířka : 59,8 mm
  • Hloubka : 11,63 mm
  • Hmotnost : 130 mm

Základní údaje

  • Procesor: 1 GHz Qualcomm
  • Operační paměť: 768 MB
  • Interní paměť: 1.1 GB
  • Operační systém: Android 2.3.3
  • Senzory:
  • G-Sensor
  • Proximity sensor
  • Světelný sensor
  • Paměťové karty: : microSD™
  • Displej
  • Typ displeje: TFT, dotykový, kapacitní
  • Rozlišení displeje : 800 x 480 pixelů
  • Velikost displeje : 3,7 palců
  • Fotoaparát
  • Max rozlišení: 2592×1952 px (4:3) , 2592×1552 (5:3), 5 MPx
  • Video: 1280*720 pixelů, HD 720p
  • Ostatní: Power LED blesk, autofocus, VGA přední videokamerka
  • Data
  • GPRS
  • EDGE
  • HSDPA
  • HSUPA
  • Bluetooth
  • WLAN (WiFi)
  • Baterie
  • Pohotovostní doba max. : 430 h
  • Doba hovoru max. : 9,8 h
  • Kapacita baterie : 1450 mAh
  • Cena

    10.995-12.000 Kč

    Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

    💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

    reklama
    reklama

    Roman Taliano

    Zakladatel mobilního blogu Dotekománie. Stále věrný své značce HTC. Fanoušek dotykových tabletů, telefonů ale i her a počítačů. Sportovní nadšenec ( cyklistika, fotbal, florbal a plavání ), ale také fanoušek.

    Komentáře

    Reklama

    Dotekománie.cz

    Přidat komentář

    Pro komentování se musíte přihlásit

    Tmavý režim

    Vyzkoušejte

    Dotekománie Premium

    Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

    Vyzkoušet

    Odběr novinek

    To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
    A nepropásnete soutěže!

    Odebírat