Archos 70–uživatelská recenze

Archos 70–uživatelská recenze
2012-09-30T14:23:49+02:00
• 3. 2. 2011
2

Autor: Karel Trčálek

Výborně zpracovaný tablet s operačním systémem Android je zajímavý především velmi dobrou výbavou, výkonem a to vše za příznivou cenu kolem 7 000Kč s DPH. Archos 70 je spolu s Archos 101 vlajkovou lodí francouzského výrobce, i když jsou obě tyto zařízení vyrobeny v Číně, bát se jich opravdu není třeba. Na první pohled vynikají dobrou výbavou, zpracováním  a hlavně uživatelskou odezvou.

Mnou testovaný Archos 70 se drží klasického designového standardu. Není určitě tak pěkný, jako je iPad, ale zaujme především tloušťkou 10mm, dobrým zpracováním, výbornou výdrží kolem 10 hodin na baterii, multi-dotykovým kapacitním displejem a 1GHz procesorem spolu s grafickou kartou 3D OpenGL ES 2.0.
Černá barva tabletu je v tomto segmentu už klasikou, povrch se jen těžko upatlává od prstů a celkově je zpracování tabletu velmi dobré, vše lícuje, nic nikde nevrže a i nožička určená pro opření tabletu, kterou oceníte zejména při sledování filmů či seriálu, i po měsíci používání pořád drží v držáku a nevrže.
Co je u tohoto tabletu opravdu třeba ocenit, je skutečně velmi dobrý poměr cena/výkon, který bych ještě doplnil o poměr cena/zpracování, které je opravdu v tomto cenovém segmentu na výborné úrovni, na rozdíl od levnějších čínských tabletů, které se zpracováním a použitelností velmi liší.
Tablet disponuje klasickými konektory, jako 3,5mm jackem pro sluchátka, miniHDMI konektorem, miniUSB konektorem, otvorem pro napájení a slotem pro microSD kartu. Samozřejmostí je tlačítko pro zapnutí/vypnutí celého zařízení. Také disponuje G-Sensorem umožňující pohodlné otáčení obrazovky podle vašich potřeb, skutečně funguje a netrvá neúnosnou dobu přeorientování.

Rozměry, konstrukce, váha

archos-70

Archos 70 je střízlík, se svými rozměry 201x114x10 mm a váhou 300gramů je schopen vlézt se i do větší kapsy od bundy. Verze tabletu s 250GB HDD váží přesně o 100 gramů více.
Tablet je skutečně velmi lehký a i po delším ležení v posteli s tabletem vás ruce bolet nebudou, o čemž si tak úplně nejsem jistý v případě tabletu Archos 101.
Mezi vychytávky tohoto modelu patří určitě zadní nožička, kterou oceníte, když se budete chtít dívat na film či seriál a budete potřebovat tablet postavit. Jiné tablety tímto nedisponují a samy jsou schopny stát maximálně v dokovací kolébce, jako tablet Folio 100.
Prvně jsem se  bál, že nožička dlouho nevydrží a že ji jednou prostě utrhnu. Nicméně po měsíci a pár dnech testování jsem skutečně překvapený. Nožička drží, vrací se na své původní místo, drží, a nevrže. Co více si přát. Je to opravdu vychytávka, kterou uživatel ocení.

Displej

Archos-70-12

V daném cenovém segmentu nelze displeji skutečně nic vytknout. Rozlišení 800×480 není v dnešní době nic extra a disponuje jím už skoro každý chytřejší mobil, nicméně na tomto zařízení je opravdu na displej radost pohledět. Displej je jemný, jasný, barevné podání je opravdu dobré.
Na displej se dá bez problémů dívat z velmi ostrých úhlů a začne ztrácet až opravdu z velmi ostrých bočních pohledů.
Displej disponuje multitouch kapacitní technologií, podporuje dva doteky najednou a ani v tomto není možno zařízení nic vytknout. Displej reaguje jemně, není třeba vyvíjet většího tlaku a systém reaguje velmi rychle a pohotově.
Tabletu by určitě slušel displej, kterým disponuje například Samsung Galaxy Tab, ale to už by se s cenou pohyboval asi v jiné cenové hladině a tu pánové v Archosu určitě atakovat nechtěli.
Hraní oblíbené hry Angry Birds na tomto tabletu s takto velkým displeje dostává opravdu jiný rozměr a hra je tak nějak „větší“ a zábavnější.

Mezi nevýhodu patří podle mého názoru asi to, že 4 tlačítka, která jsou zatím k ovládání operačního systému Android nutná, jsou softwarového původu a prakticky je z displeje nelze odstranit, což je někdy docela škoda, protože zabírají přece jen dost místa po boku displeje.
Při přehrávání filmu či  hraní her samozřejmě tyto softwarové tlačítka zmizí.
Ohledně výrobcem dodávané fólie na displej bych řekl asi jen toto. Kupte si hned novou a tou nahraďte fólii standardně lepenou na displej výrobcem. Její kvalita je opravdu strašná a nevím, či se toto stalo jen u mého kusu, ale i nalepení té fólie ve mne evokuje pocit, jako by ji lepili na noční směně po tmě.

Výkon

archos-70 (1)

Archos 70 disponuje procesorem ARM Cortex A8 na frekvenci 1GHz. Tento procesor poskytuje dostatek výkonu pro operační systém i pro téměř jakékoliv aplikace.
Měření programem Quadrant Standard Edition Archos 70 dosáhl pěkných 1506 bodů. Výkon zařízení však neurčuje jen CPU, ale také grafická karta. Ta je v Archosu 70 3D OpenGL ES 2.0 a poskytuje dostatek výkonu i pro 3D, které běží naprosto plynule bez sekání. Nesetkal jsem se s 3D hrou z Google Market, která by bez problémů na zařízení neběžela.
Procesor je možno v nové verzi Androidu 2.2, který tablet sám nabídne k upgradu podtahovat pomocí tří režimů, který tento systém nabízí a to Powersave, Optimal a Overdrive.
Při použití režimu Powersave se dá s tabletem vydržet opravdu hodně dlouho.

Multimédia

Archos je výborný multimediální tablet, o tom žádná řeč. Bez problémů přehrává filmy a ani hudba mu nedělá problémy. Archos 70 podporuje snad všechny myslitelné kodeky a tak nebudete mít problém s přehráváním filmů či seriálů a to i s titulky jako srt či sub.

Archos70

Podporované kodeky:

  • MPEG-42 HD (up to 720p, 30 fps@6Mbps)
  • MPEG-42 (ASP@L5 AVI, up to DVD resolution, 30 fps@8Mbps)
  • H.264 HD (HP@L3.1 up to 720p, 30 fps@5Mbps)
  • WMV9/VC1 (AP up to 720p 30 fps@10Mbps)
  • M-JPEG (Motion JPEG Video) in VGA resolution
  • MPEG-2 (up to DVD resolution MP/D1, 30 fps@10 Mbps)

S těmito kodeky můžete na tomto zařízení přehrávat video s těmito příponami: AVI, MP4, MKV, MOV, WMV, MPG, PS, TS, VOB, FLV, RM, RMVB, ASF, 3GP.

Kvalita hudby na tomto zařízení není nikterak oslnivá a na sluchátkách Koss R/90 hudebního fajnškmejkra skutečně neoslní. Nicméně na poslech mp3 ve vlaku, autobuse či poslech filmového hudby či seriálu je kvalita naprosto dostačující a netrpí šumem ani žádnými jinými problémy se zvukem.

Přehrávání vašich oblíbených seriálů (filmů) je na tomto zařízení rovněž bez problémů. Seriál nahrajete na SD kartu či přímo do zařízení, nahrajete titulky pojmenované stejně jako film či seriál a můžete se dívat, opravdu jednoduché. Přehrávač si rovněž v případě ukončení před koncem filmu či seriálu pamatuje pozici i po vypnutí a zapnutí zařízení.

Zařízení je možno pouhým dotekem na tlačítko „Switch to TV“ připojit přes HDMI konektor k televizi. Kvalita obrazu je dobrá a je tímto můžete na TV zobávat například fotografie, které máte v zařízení, což je při návštěvě babičky určitě efektivnější, než nechávat tablet kolovat. „Slejdování“ fotek, i ve FULL HD kvalitě je opravdu rychlé a plynulé. Zoomování vynikne opět díky podpoře dvojdoteku na displeji.

Archos podporuje zajímavou featuru s názvem „Home Streamimg“, která vám umožňuje přehrávat videa z úložišť, které nejsou přímo v Archosu. Prakticky se tedy můžete připojit k vašemu PC a z něj streamovat film do vašeho Archos zařízení.

G-Sensor funguje opravdu skvěle a hraní her, které spolupracují s G-Sensorem je velká zábava.

Kapacita

Archos 70 se dodává s vestavěnou pamětí 8GB nebo ve verzi s 250GB pevným diskem. Obě verze lze rozšířit o microSD karty až do velikosti 32GB, čili s úložným prostorem problém mít nebudete.
Osobně bych se pro verzi s pevným diskem asi nerozhodnul, jelikož tímto je tablet více náchylný na otřesy a nešetrné používání.

Internet

Surfování tomuto zařízení taktéž nedělá problémy. Kromě flashe, který si můžete doinstalovat ze stránek výrobce, je surfování díky podpoře doteku dvou prstů jednoduché a zábavné. Stránky se v defaultním prohlížeči zobrazují bez větších chyb, nicméně pro větší rychlost, podporu záložek a dalších vychytávek je lepší nainstalovat si známý Dolphin Browser, se kterým je surfování internetem na tomto zařízení opravdu bez problémů.
Zařízení podporuje WiFi (802.11 b/g/n). Bohužel nedisponuje 3G module, což je škoda, ale zařízení podporuje tethering, díky čemuž se můžete připojit k internetu přes Bluetooth nebo Wifi k mobilnímu telefonu, který zprostředkuje 3G připojení k internetu.
Zařízení rovněž podporuje Bluetooth například pro připojení externí klávesnice či jiných zařízení.

Výdrž

Jak jsem již zmiňoval, podle výrobce má tablet vydržet v provozu kolem 10 hodin. V praxi to hodně záleží na tom, co s tabletem děláte. Při hraní her se dá bez problémů dostat na 6-7 hodin hraní, ale tady opět platí, jak náročná je daná hra. Když sleduju seriály, pustím si 4 až 5 dílů Family Guy s výchozím 100% nabitím baterie. Po shlédnutí 5 dílů seriálu má baterie stále kolem 70-80 procent, záleží na podsvícení displeje.
Archos 70 s výdrží skutečně problém nemá. Nikdy jsem nesurfoval na Wi-Fi déle, než 3 hodiny, kdy se samozřejmě po nějaké době nečinnosti tablet suspendoval do šetřícího módu, ale i tak se nabití baterie solidně drželo kolem 60%.
Výdrž na baterie podporují také nově zavedené možnosti nastavení výkonu přímo v systému. Systém poskytuje režimy jako Powersave, kdy je CPU podtaktován. Další režimy jsou Optimal a Overdrive. Bohužel mám pocit, že na režim Overdrive CPU stále neběží na frekvenci 1GHz, ale jen na 800MHz. Je to pravděpodobně bug který bude podle mého brzy opraven.

AppsLibs nebo Android Market?

Archos 70 má standardně svůj vlastní AppsLibs, kde je opravdu velká spousta free i placeného softwaru od programů pro práci až po hry. Zvěsti kolující internetem, že Market od Googlu nejde doinstalovat musím vyvrátit. Jednoduchou instalací lze Market doinstalovat a pak můžete používat jak AppsLibs, tak Android Market a instalovat tak aplikace libovolně z kterého budete zrovna chtít.
Samozřejmě na AppsLibs se čas od času objeví hry a aplikace přímo se značkou „verified for Archos“, což znamená, že s instalací a provozem těchto aplikací byste neměli mít na vašem tabletu Archos žádné problémy.
Z AppsLibs se poté také stahují upgrady zařízení, na které vás tablet sám upozorní po připojení k Wi-Fi a k internetu.

Dostupnost

Archos 70 i Archos 101 jsou stále dostupné v obchodu přímo u výrobce na adrese www.archos.com. Alfacomputer plánuje prodej těchto tabletů, ale kdy k tomu skutečně dojde, neví asi ani oni sami. Momentálně jsou k dispozici již v internetovém obchodu Alza.cz. Tyto tablety jsou v této době docela nedostatkovým zbožím a sehnat jej je skutečně běh na dlouhou trať. Já sám jsem se k němu dostal prakticky náhodou. Na zahraničních serverech samozřejmě většinou bývají dostupné mnohem dříve než u nás, ale musíte být zběhlí v nakupování v cizích obchodech.

Archos, či Čína?

Obecně lze říci, že každému vyhovuje něco jiného. Pro koupi tabletu Archos 70 mluvila hlavně dobrá cena, dobrá výbava a zpracování a hlavně také kapacitní displej. V současné době je možné koupit většinou čínský tablet od ceny kolem 2 000Kč, se kterým se samozřejmě dá také pracovat. Měl jsem tu možnost se setkat s několika zástupci čínských tabletů a vřele vám je mohu nedoporučit.
Archos 70 a 101 jsou zatím v této době skutečně jediné použitelné tablety jak pro práci, tak pro hry a multimédia. Nemají ambice atakovat lídry jako IPad či Galaxy Tab, ale dokážou nabídnout hodnotu, která osloví v daném cenovém segmentu mnoho lidí, pro které jsou Galaxy Tab či iPad zbytečně drahé.

Pokud hledáte skutečně dobře vybavený a kvalitní tablet s cenou okolo 6 až 7 000 Kč, Archos 70 či Archos 101 je podle mého názoru v této době jediná volba. Tablet je odladěný, vše funguje jak má a i parametry deklarované výrobcem skutečně sedí.
Čínské tablety disponují velmi špatnou výdrží, opravdu špatnými displeji a hlavně slabým výkonem, na kterém se seká i AngryBirds. Určitě je pro mnohé lepší připlatit si za kvalitnější tablet, který přece jen za 3 měsíce nevyhodím vzteky z okna, jako tomu někdy bývá u čínských no-name tabletů.

Upgrade

Po dodání tabletu bude tablet většinou disponovat systémem Android 2.2 ve verzi 2.0.54. Po připojení k internetu vám tablet okamžitě nabídne upgrade postupně na systém ve verzi 2.0.71, která opravuje hodně bugů a chyb.  Od 27. Ledna je dostupná nová verze Androidu 2.2, kterou vydal přímo Archos na své tablety 70 a 101 a to verze 2.1.3, kterou vám tablet taktéž nabídne k upgradu.
Je vidět, že Archos skutečně nespí a pracuje každý měsíc na opravě chyb a bugů, které hlásí sami uživatelé. Po této stránce výrobci není co vytknout, což nelze říci například o podpoře tabletu Toshiba Folio 100, kde by uživatelé, mající tento tablet, bez XDA developers měli asi jen pěkný a hodně drahý polofunkční digitální fotorámeček.

Více o verzích zde.

Fórum s rozsáhlou diskusí o tomto tabletu najdete na adrese zde.

ProcesorARM Cortex A8 at 1 GHz s DSP
Grafická karta3D OpenGL ES 2.0
DisplayKapacitní multitouch displej, rozlišení 800×480, 7“TFT LCD 16 milionů barev
OSAndroid 2.2 Froyo 2.1.3
Paměť256MB RAM
PřipojeníWiFi (802.11 b/g/n), Bluetooth 2.1 EDR
BaterieLithium Polymer,mAh nezjištěno, výdrž až 10 hodin, přehrávání videa až 7 hodin
DoplňkyUSB 2.0 Mass Storage Class (MSC), Micro SD (SDHC compatible), Mini HDMI
DalšíVestavěné reproduktory, nožička pro opření tabletu, vestavěný mikrofon, G-Sensor, přední VGA kamera
KonektoryminiUSB, mini HDMI
Rozměry a váha201 x 114 x 10 mm, 300 gramů

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ráda bych se zeptala, na netu se nikdo nezmiňuje, nevyvrací, funguje Archos i jako čtečka e-knih? To je pro mě podstatné, protože hledám čtečku s wi-fi, barevným (nejlépe dotekovým) displejem a dlouhou výdrží (aspoň 12 hodin při NEsledování videí)
Kdyby jste byl – jako profík – ochoten trochu pomoct, byla bych Vám opravdu vděčná. Funguji na pospisilova.f@gmaiil.com

Pěkná recenze :) Bohužel mě zklamal výrok o nikoli nejlepší reprodukci hudby. Hledám už dlouho multimediální zařízení s HDD, kapacitním displejem a podporou FLAC, takže toto by byla ideální volba. Navíc Android je to nejlepší co mohli do takovéhoto zařízení nainstalovat. Ale pokud budu chtít používat tablet jako úložiště hudby, moc se špatným zvukem nepochodím.. :(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat