WinPho 7: zdarma vývoj a MarketPlace?

WinPho 7: zdarma vývoj a MarketPlace?
2010-08-14T00:01:16+02:00
• 14. 8. 2010

Někteří lidé se těší na nejnovější mobilní operační systém od společnosti Microsoft, někteří ho již nyní nenávidí a jiným je to absolutně jedno. Windows Phone 7 ještě není oficiálně představen na konkrétním mobilu a už se komunita rozděluje na několik táborů. Když jsem psal několik novinek o tomto systému, tak si čtenáři většinou stěžovali na příliš složité podmínky při vývoji aplikací. Bohužel se mnohým navíc nelíbí, že pořízení softwaru je drahé a samotný Windows MarketPlace je drahý taktéž. Nedalo mi to a rovnou jsem se pustil do zjištění, jak všechny tyto překážky obejít a zdarma vyvíjet a přidávat vlastní aplikace do MarketPlacu.

Kde seženu software pro vývojáře?

Tak toto bylo to nejlehčí a nejkratší. Stačilo jen zapátrat na internetu, a protože se jedná jen Microsoft, tak jsem použil netradiční vyhledávač Bing. Netrvalo dlouho a hned jsem získal přímý odkaz na Windows Phone Developer Tools Beta (zde máte odkaz).

2

Zatím se jedná pouze o beta verzi, která je navíc omezená pouze na 280 dnů. V požadavcích na systém se již neobjevuje Windows XP (zcela chápu). Součástí celého balíku je i emulátor mobilu s Windows Phone 7.

Ale co když vyprší platnost této verze a budu nucen za tento software zaplatit, teda pokud bude zpoplatněn. O toto se nemusí bát studenti, jelikož bude s největší pravděpodobností i na webu DreamSpark.com. Tento web je hlavně určen pro studenty a registrace tentokrát byla o něco složitější. Nejen že potřebujete mít Live ID, ale nějakým způsobem musíte prokázat, že jste student. V lepším případě bude vaše škola v tomto systému již obsažena a vše se ulehčí, nebo jste držitelem karty ISIC. Bohužel nic z tohoto nebylo pro mě.

Takže jsem napsal email přímo na technickou podporu s tím, že jsem student a rád bych využíval svých výhod. Kupodivu jsem měl štěstí a druhý den mi odpověděli a dokonce jsem získal aktivační kód. Na webu dreamspark.com je celkem dost programů pro vývoj. Ale nepíšu o něm bezúčelně, tento systém je zapotřebí, pokud chcete své aplikace umístnit do MarketPlacu.

MarketPlace – upload aplikací zdarma?

Na webu Windows Phone se musíte opět zaregistrovat a vše proběhne v několika krocích. Během bezduchého klikání jsem si všiml malého textu:

image

A proto jsem zmiňoval DreamSpark, díky kterému nemusíte nic platit. Opět následuje několik kliknutí a předstírání, že anglickému textu jsem rozuměl a vím co jsem četl. Bohužel dojdete k výběru, kde zaškrtnete, že jste student a tím skončíte. Jelikož ve výběru zemí chybí ČR. Můžete si vybrat i jinou zemi a pokračovat dále v registraci do MarketPlacu, ale já jsem nechtěl riskovat nebo porušit podmínky (které jsem nečetl).

Nedalo mi to, a začal jsem přímo bombardovat společnost Microsoft emaily. A kdy bude naše malá země obsažena v systému? Tak na to si musíme počkat minimálně až do září, tehdy se rozhodne. Absolutně to chápu, protože zatím nástroje pro vývoj jsou ve verzi beta a samotný systém Windows Phone 7 ještě není na pultech v nějakém pěkném mobilu. Nicméně můžete pomalu zkoušet své programátorské zkušenosti. A nemusíte vše programovat od začátku, od Microsoftu získáte několik malých aplikaci (včetně zdrojového kódu), které stačí jen doprogramovat o další součásti a nebo je použít jen jako základ. Zatím jsou k dispozici následující:

  • Bubble/Spirit Level (vodní hladina)
  • Unit Converter (převodník)
  • Shopping list (nákupní list)
  • Weather  (počasí)
  • Stocks
  • 2D game based on SilverLight: ‚Unite‘
  • Translator (bing překladač)

Zde máte menší ukázku, s kterou ukončím tento článek:

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat