Kalifornie (USA): varovný systém přes SMS

Kalifornie (USA): varovný systém přes SMS
2012-09-30T14:03:15+02:00
• 27. 8. 2010
4

Kalifornie je jeden z nejprogresivnějších států, Sprint je nejmenší americký mobilní operátor a co mají oba společného? Začali pracovat na nejnovějším varovném systému, který bude rozesílat textové zprávy o nebezpečí. Doposud tento systém v USA fungoval jen v TV kanálech a rádiu, ale je nová doba a málokdo neustále sedí u těchto “staromódních” zařízení. Několik lidí si uvědomilo, že v dnešní době téměř každý vlastní mobilní telefon.

arrrrnold

Systém varování nese název The Commercial Mobile Alert System a je uváděn pod zkratkou CMAS. Jeho testování započne již letos v San Diegu. Hlavní výhodou bude, že pokud se nacházíte v oblasti, kde hrozí nebezpečí, tak vám operátor zašle textovou zprávu s informacemi a pokyny. Pokud celý varovný systém bude nasazen v ostrém provozu, tak je jedno, kde se budete nacházet, protože vždy budete včas informováni.

A co Česká Republika?

Ani u nás nejsme tak zaostalí jako si to myslí jiné státy. Ministerstvo vnitra již oznámilo, že chystá systém pro hledání ztracených nebo unesených dětí. Do dané oblasti, kde se ztratí dítě, rozešle přes české mobilní operátory zprávu s informacemi a popisem dítěte. Zprávu obdrží na mobilní telefon lidé, kteří se nacházejí v určitém okruhu od incidentu. Bohužel, zatím není známo přesné datum ostrého provozu.

ČR by mohlo taktéž využívat varovný systém jako v Kalifornii a nemuselo by se investovat do údržby veřejného varovného systému, který rozesílá informace pomocí megafonů. Hlášení “Zkouška sirén” je sice dosti hlasitá a v hrozbě nebezpečí dosti důrazná, ale funguje pouze tehdy, když se nacházíte v jeho dosahu. Pokud jste ji ještě neslyšeli, tak jste šťastnými lidmi. Osobně ji mám 50 m od domu a při klidném obědu zrovna nepodporuje dobré trávení.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Michal Straka

29. 8. 2010, 10:11

U nás v Jihomoravském kraji to má opravdu skoro každá vesnice. Viz http://bit.ly/aTh23V.

Michal Bareš

27. 8. 2010, 14:25

Dobrý den, nemyslím si, že zrušit varovný systém (sirény) a nahradit ho SMS by bylo dobré řešení.
Využítí SMS v podobných případech je samozřejmě vhodné, ale nelze ho mít jako jediný způsob z několika důvodů. Když pominu možnost výpadku sítě, jde především o to, že stále ještě ne každý vlastní mobil, případně ho nemá stále u sebe. Stejně tak pokud v noci přijde SMS, ne každého to pípnutí vzbudí.
Varovný systém musí fungovat pro všechny a to zajistí právě sirény, které ještě dlouho asi nic nepřekoná.
Pokud jde o tu nesrozumitelnost hlášení ze sirén, ono ani není nutné, aby bylo slyšet v domech. Je určeno především pro ty, kdo jsou venku. Uvnitř budov stačí, když jsou slyšet pouze sirény. Ty jsou pokynem k zapnutí rádia a TV, kde budou další informace.

Přemysl Vaculík

VIP 27. 8. 2010, 10:08

nevím co myslíš tím skoro každé. U nás třeba ne a je to čistě o penězích, které chce investovat do tohoto druhu šíření informací.

V ČR není integrovaný varovný systém, který by využíval sms celoplošně.

dneska jiz skoo kazde mesto ci mestecko v CR ma svuj sms infokanal, kterym upozornuje bcany zdarma na vse co se deje. Pri povodnich se to kolikrat osvedcilo. Plus samozrejme vyuzivaji facebook + twitter.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat